Багдад: Демонстранти делимично заузели важан мост преко Тигра

ПРОТЕСТИ И У ВЕЛИКИМ ШИИТСКИМ ГРАДОВИМА БАСРА, НАСИРИА, АМАРА И КУТ

* Контролишу половину моста Ахрар, у близини утврђене "Зелене зоне" у којој је седиште ирачке владе. Безбедносне снаге распоредиле су се са друге стране моста и поставиле бетонске баријере како би спречиле демонстранте да уђу у то подручје

___________________________________________________________________

        АНТИВЛАДИНИ демонстранти у Ираку преузели су контролу над трећим стратешким мостом у Багдаду, док су истовремено блокирали путеве у деловима централног и јужног Ирака, зауставивши саобраћај после позива на генерални штрајк.

        Демонстранти су преузели контролу над половином моста Ахрар преко реке Тигар, у близини утврђене "Зелене зоне" у којој је седиште ирачке владе.

        Безбедносне снаге распоредиле су се са друге стране моста и поставиле бетонске баријере како би спречиле демонстранте да уђу у то подручје.

        Најмање 320 људи је убијено, а хиљаде рањене откад су почели немири у главном граду Ирака и већини шиитских јужних провинција 1. октобра, преноси АП.

        Десетине хиљада људи изашле су на улице због, како кажу, широке корупције, недостатка посла и лоше основне услуге упркос нафтном богатству у тој земљи.

        Мостови који воде према "Зеленој зони" били су често поприште сукоба, а демонстранти су накратко преузимали контролу над њима.

        Двоје људи је рањено када су снаге безбедности испалиле сузавац у познатој багдадској улици Рашид.

        У јужном лучком граду, Басри, и у градовима Насириа, Амара и Кут, демонстранти постављају запаљене гуме како би затворили путеве задржавајући људе да дођу на своја радна места.

        У деловима Багдада демонстранти су седeли насред улица како би спречили суграђане да дођу на посао, а блокирали су и улице мотоциклима.

        "Неће бити отворене канцеларије док се не уклони посљедња корумпирана особа", рекао је један демонстрант.

        Блокаде путева делимично су одговор на позив утицајног шиитског свештеника Муктада ал Садра о добровољном штрајку како би се одржао притисак на политичаре.

        (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари