Хамнеи за Сулејманијевог наследника поставио генерала Исмаила Каани

ИРАН ПРОГЛАСИО ТРОДНЕВНУ НАЦИОНАЛНУ ЖАЛОСТ И ОБЕЋАО САД ДА ЋЕ „СКУПО ПЛАТИТИ“

* Каани је био Сулејманијев заменик, а Хамнеи је посебно нагласио да задаци Ал-Кудса „остају непромењени“

* Посебна структура унутар Корпуса чувара исламске револуције су командоске јединице Ал-Кудс (или Кодс - Quds Force или Qods Force) које постоје од 1980-те. У преводу са персијског – то су Снаге Јерусалима у чијој надлежности су војна шпијунажа, контакти са шиитским покретима и специјалне операције изван Ирана

* Података о бројном стању Ал-Кудса нема. Оперише се са 5.000, као минималном бројком, али и са „до 50.000“, као максималном

__________________________________________________________________________

        ВРХОВНИ вођа Ирана Али Хамнеи именовао је  генерала Исмаила Каани за новог команданта командоских снага Ал-Кудс уместо у Багдаду убијеног генерала Касема Сулејманија.      

        Каани је бригадни генерал а сам Хамнеи је оценио да је у време иранско-ирачког рата био „један од најистакнутијих команданата Корпуса чувара исламске револуције“.

        Каани је био Сулејманијев заменик, а Хамнеи је посебно нагласио да задаци Ал-Кудса „остају непромењени“.

        У Ирану је због Сулејманијеве смрти објављена тродневна национална жалост.

        Хамнеи и председник ирана Хасан Рохани су обећали Американцима да ће „скупо платити“ ракетни напад на колону возила на улазу у багдадски аеродром у којем је убијен Сулејмани.

        У Техерану „крајњим цинизмом“ сматрају тврњду Пентагона да је то био „одбрамени удар изведен по наредби председника Трампа ради заштите америчких војника у Ираку и другим земљама“.

        Шеф иранске дипломатије Џавад Зариф назвао је убиство Сулејманија „америчким актом међународног тероризма“. Одбацио је тврдњу Вашингтона да је Сулејмани организовао шиитске демонстрације и напад на амбасаду САД  у Багдаду.  

        Иначе, ирански амбасадор у Ираку - Ираџ Масџиди – открио је да је у америчком нападу на Сулејманијеву колону убијено укупно десет лица и да је међу њима био и заменик команданта шиитске парабвојне формације Ал-Хашд аш-Шааби Абу Махди ал-Мухандис.

        Сви остали погинули су, према његовим речима, били сарадници и телохранитељи Сулејманија и Мухандиса.

        Корпус чувара исламске револуције (енгл. Islamic Revolutionary Guards Corps, IRGC) је елитна иранска структура која која истовремено има функцију и армије, и полиције, идржавне безбедности, и жандармерије. Основни задатак му је: „Заштита Исламске револуције и њених тековина“.

        Формално је саставни део оружаних снага Ирана и потчињен је директно Али Хамнеију.

        На челу Корпуса је од 2007-ме Мохамад Али Џафари.

        Корпус има своје копнене, ваздушне, ракетне и поморске снаге.

        У њега се улази добровољно и по препоруци шиитских свештеника. Свим припадницима Корпуса је забрањено да буду у политичким партијама.

        По проценама, Корпус има 125.000 војника и официра.

        Команда Корпуса је у бившој згради америчке амбасаде у Техерану.

        Сједињене Државе су 8. априла 2019-те Корпус прогласиле за терористичку организацију. 

        Посебна структура унутар Корпуса су командоске јединице Ал-Кудс (или Кодс - Quds Force или Qods Force) које постоје од 1980-те.

        У преводу са персијског – то су Снаге Јерусалима  у чијој надлежности су војна шпијунажа, контакти са шиитским покретима и специјалне операције изван Ирана.

         Података о бројном стању Ал-Кудса нема. Оперише се са 5.000, као минималном бројком, али и са „до 50.000“, као максималном.

        Касем Сулејмани је рођен 1957-ме. На чело Ал-Кудса дошао је 2000-те.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари