Трамп америчким либералима поставио замку и они се - ухватили

ЖЕЛЕО ДА ЛИБЕРАЛИ ПОСЛЕ ШАРЛОТСВИЛА БЕЛЕ АМЕРЕ ШТО ВИШЕ ЗОВУ РАСИСТИМА И ФАШИСТИМА

  • По његовој рачуници, то ће довести до даље дискредитације либерала и либералних медија, до пада поверења у њих у очима белих Американаца уочи међуизбора у Конгрес САД – у новембру наредне године. Утолико пре што „етнички националисти” планирају да маршеве и надаље организују по целој земљи
  • Ако његови опоненти не почну да схватају проблеме и природу обичних белих Американаца, који нису заробљеници либералних и космополитских представа о добру и злу, Доналд Трамп ће победити поново

Пише: Константин РЕМЧУКОВ

          НА МАРШ у америчком невеликом граду Шарлотсвилу изашли су расисти са упаљеним бакљама и кукастим крстовима.

          Трампов саветник Стив Бенет назвао их је „етничким националистима”.

          Циљ марша био: демонстрација против мултикултурализма, против миграната ј Јевреја.

          Са њима су се сукобили активисти Антифа, једнако оштри и нетрпељиви. Погинула је једна млада жена.

          Трамп је одреаговао наоко објективно: тобоже, криве су обе стране.

          Та оцена Председника САД изазвала је буру негодовања у амричким либералним круговима. Бизнисмени су почели да напуптају његове „председничке савете”, па је Трамп био приморан да два и распусти.

          Прагматично ћуте само босови великих индустријских  компанија који чекају реализацију плана обнове инфраструктуре земље вредног трилион долара.

          Трамп је са несумњивом намером изговорио наведену оцену. Он је желео да испровоцира либералне медије.

          То је била полит-технолошка замка. Он је хтео да беле Американце, који су га подржали на изборима, либерали што више називају фашистима и расистима.

          По његовој рачуници, то ће довести до даље дискредитације либерала и либералних медија, до пада поверења у њих у очима белих Американаца уочи међуизбора у Конгрес САД – у новембру наредне године. Утолико пре што „етнички националити” планирају да маршеве попут шарлотсвилског и надаље организују по целој земљи.

          У фокусу критике либералних медија нашао се, сасвим природно, сам Трамп. Њега већ на насловним странама представљају са фашистичким и кју-клукс-клановим симболима...

          Упркос свему, нико се у САД не бави продубљеним анализама базних расположења у америчком друштву. Све се представља као да је Трамп искључиви носилац „идеја нетрпељивости”. Као да је Трамп на председничким изборима победио случајно... Као да индустријски Мичиген, Мисури и Пенсилванија нису имали уши за Трампа и као да га нису увели у Белу кућу.

          Нико неће да види да је Трамп огледало у којем се види вредносна оријентација бар половине Америке која гласа на изборима.

          Сједињене Државе можда и нису толико подељене вредносно колико су расно и етнички. Тај раскол и лежи у основи грешака које су направили тамошњи социолози који никако да поверују да и америчко чиновништво размишља друкчије него што је прописано савременом западном друштву 21. века.

          А испоставило се да у САД у америчком котлу за претапање нису настали никакви трајни `базни демократски инстинкти`...  

          Природу Американаца 71-годишњи Трамп – како се чини – разуме боље од дипломираних аналитичара из Њујорка и Лос Анђелеса. Зато је прошле године и победио.

          Ако његови опоненти не почну да схватају проблеме и природу обичних белих Американаца, који нису заробљеници либералних и космополитских представа о добру и злу, Доналд Трамп ће победити поново.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари