Бошњачке странке траже да и Федерација БиХ формира свој резервни састав полиције

АКО РЕПУБЛИКА СРПСКА БУДЕ ИМАЛА 1.000 `РЕЗЕРВНИХ` - ОНИ БИ ДА ФБиХ ИМА – 2.500

* СДА наложила свим својим кадровима да се предузму све законске могућности да се из новог закона у РС уклони одредба о тзв. легендирању јер би наводно омогућила издавање лажних бх-докумената за извођење полицијских акција

* ФАКТИ: Муслимани више и не крију да се спремају за могући будући рат. Можда им то ипк није први и примарни циљ у овом тренутку. Изгледа да у политичке односе у БиХ желе да укључе фактор силе, а да доминантна сила буде у њиховим рукама

_______________________________________________________________________

          НА ванредној седници Комисије за безбедност Парламента ФБиХ у уторак би требало да буде и институционално донесена одлука о процедури формирања резервног састава федералне полиције, а као одговор на најаве власти из РС да ће то исто учинити, сазнају бањалучке "Независне".

          Тако је у петак СДА затражила од својих кадрова у свим надлежним институцијама и телима да се званично покрену процедуре за измене закона у ФБиХ и кантонима којима ће се омогућити увођење резервног састава полиције.

          "С обзиром на то да су се МУП РС и Народна скупштина РС оглушили на упозорења и апеле домаћих и дела међународних званичника, те утврдили нацрт закона којима ће резервни састав полиције бити уведен, овакав одговор сматрамо нужним и једино исправним, како се не би нарушио баланс полицијских снага у ентитетима", наводе у СДА и додају да ће предузети све законске могућности да се из новог закона у РС уклони одредба о тзв. легендирању, која би омогућила издавање лажних бх. докумената за наводно извођење полицијских акција.

          СББ промптно је подржао иницијативу СДА назвавши је државничком и безбедносно „примереном ономе што се негативно ради или жели урадити у РС“.

          "Политички естаблишмент у РС треба да схвати да једнострани потези неће проћи без адекватног и јединственог одговора патриотских снага у БиХ", рекли су у СББ-у.

          Аљоша Чампара (СДА), министар унутрашњих послова ФБиХ, рекао је да, уколико РС усвоји овај закон, ФБиХ ће имати одговор на ту појаву.

          "Ако неко сматра да треба да се такмичимо, ми се можемо такмичити, и у броју полицијских службеника, и у наоружању, и у буџетима. РС нема шансе са ФБиХ имајући у виду економске параметре", поручио је Чампара.

          У ДФ-у предлажу да резервни састав полиције у ФБиХ броји 2.500 припадника уколико у резервни састав полиције РС заиста буде примљено 1.000 полицајаца.

          "Свесни смо и да би наведено појачање полиције у оба ентитета за 3.500 службеника повећало укупан број полицајаца на просек већи од 450 на 100.000 становника и да би то проузроковало финансијска издвајања од више десетина милиона КМ за опремање, едукацију и ангажовање снага", наводе у ДФ-у.

          Из ХДЗ БиХ се још нису оглашавали о овом питању.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари