Комшић у Београду: Ми у регији треба да помажемо једни другима – доста смо се свађали

НАСТУПИО У ОКВИРУ ПАНЕЛА „ДИПЛОМАТСКИ ДИЈАЛОГ“ У ОРГАНИЗАЦИЈИ ФОРУМА ЗА ЕТНИЧКЕ ОДНОСЕ

* Председавајући Председништва БиХ рекао и ово: „Ми у БиХ и Србији морамо засукати рукаве и решити отворена питања која оптерећују односе између двeју држава, као што су питање границе и питање искоришћавања хидропотенцијала Дрине

* ФАКТИ: Какав американизовани чова! Он и његови вољени Бошњаци имали прилику да сачувају `велику Југославију` - нису ни покушали. Имали прилику да уђу у (кон)федерацију са Србијом, Црном Гором, можда и Македонијом - дражи им био рат! Имали шансу да се мирно договоре са Србима у БиХ, а изабрали референдум без Србија и убијање старог свата на Башчаршији. И, ево: сад у Београду говори - доста смо се свађали. Овај може бити по вољи једино Бакиру Изетбеговићу  

        ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Председништва БиХ Жељко Комшић говорио је у београдском Медиа центру у оквиру панела под радним називом "Дипломатски дијалог", који је оорганизовао Форум за етничке односе.

        Говорећи о теми "Европска унија, западни Балкан", Комшић је у уводу излагања казао да је постојао страх да ће унутар ЕУ након задњих парламентарних избора порасти значај и снага десничарских странака, али да се то, срећом, није десило.

        Оценио је да је на снази удар на либералне идеје, али да су грађани ЕУ изабрали стабилност, што је добро и за наш регион, саопштено је из Комшићевог кабинета.

        „ЕУ ће задржати своја стратешка опредељења када је реч о проширењу на ове просторе и задржати исту стратегију, иако то Европи није приоритет", навео је Комшић.

        Казао је да је БиХ добила Мишљење ЕК, али не и кандидатски статус. Оценио је да је Мишљење ЕК историјски документ јер је у њему наведено шта БиХ треба да уради да буде озбиљан кандидат за чланство у ЕУ.

        Комшић је изразио дилему: шта да се каже Европљанима - да ли да се захтева да земље регије одмах постану чланице или да прво испуне све европске стандарде па да их ЕУ тек онда прихвати?

        Говорећи о регионалној сарадњи, коју уосталом од регије тражи ЕУ, Комшић је казао да сарадња не сме постојати само зато да би се некоме доказало, него због нас самих.

        „Моја намера је да данас у Београду кажем да ми у БиХ и Србији морамо засукати рукаве и решити отворена питања која оптерећују односе између двеју држава, као што су питање границе и питање искоришћавања хидропотенцијала Дрине“, рекао је Комшић.

        Позвао је све званичнике регије да помогну једни другима, јер смо се, како је навео, доста свађали.

        „Ако ће камен темељац који сутра полажемо бити нова ера у бољим односима, онда је то велика ствар“, истакао је Комшић.

        (Фена)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари