Министар-Бошњак поново у оптужници за ратне злочине против Хрвата око Бугојна

ПРЕ ДВЕ ГОДИНЕ СЕЛМО ЦИКОТИЋ НЕЗАКОНИТО БРИСАН ИЗ ПРЕДМЕТА „ЏЕВАД МЛАЋО И ОСТАЛИ“

Селмо Цикотић

* Хрвати из Бугојна сматрају да је Цикотић, ратни командант Оперативне групе Запад тзв. Армије БиХ, у чијој је зони одговорности било Бугојно, уз председника ратног Председништва Бугојна Џевада Млаћу, најодговорнији за етничко чишћење Бугојна, прогон 15.000 Хрвата, 311 убијених, бројне злочине и тортуре, те системску пљачку и уништавање имовине Хрвата и католичких вјерских објеката

_________________________________________________________________

       СЕЛМО Цикотић, министар безбједности у Савјету министара, ће одлуком Тужилаштва БиХ бити враћен у оптужницу за ратне злочине против хрватског цивилног становништва на подручју Бугојна.

       Цикотић се враћа у оптужницу за ратне злочине против цивилног становништва у предмету "Џевад Млаћо и остали", из које је незаконито брисан пре две године, мимо сагласности хрватских жртава, пише данашњи загребачки "Вечерњи лист", издање за БиХ,

       "Обавештење о уважавању притужбе на наредбу о обустављању истраге против Цикотића коју потписује Гордана Тадић, главни тужилац, ових дана стиже на адресе хрватских жртава из Бугојна, 51 сведока Тужилаштва БиХ у предмету `Џевад Млаћо и остали`", навео је "Вечерњи лист".

       Бруно Божић, адвокат групе бугојанских Хрвата, сведока злочина који су поднели жалбу Тужилаштву, добио је, такође, ово обавештење, на основу којег оцењује да то значи да се, по свему судећи, Цикотићу враћа статус осумњиченог за ратне злочине.

       „Не бих прејудицирао даљи ток поступка, али је свакако добро да је Тужилаштво БиХ прихватило приговор и да ће још једном, како је наведено у њиховом допису, размотрити и оценити све доказе пре доношења коначне одлуке у овом случају", рекао је Божић.

       Хрвати из Бугојна сматрају да је Цикотић, ратни командант Оперативне групе Запад тзв. Армије БиХ, у чијој је зони одговорности било Бугојно, уз председника ратног Председништва Бугојна Џевада Млаћу, најодговорнији за етничко чишћење Бугојна, прогон 15.000 Хрвата, 311 убијених, бројне злочине и тортуре, те системску пљачку и уништавање имовине Хрвата и католичких вјерских објеката.

       Хрвати из Бугојна посебно терете Цикотића и Млаћу због окрутног поступања према хрватским ратним заробљеницима, њих око 2.000, који су прошли тортуре у десетинама бугојанских логора.

    

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари