Москва нема разлога да немо посматра како Трамп уништава њеног партнера Кину

„ВЕЛИКИ ДОНАЛД” ЋЕ ДОГОВОР О УКРАЈИНИ И СИРИЈИ УСЛОВИТИ НЕМЕШАЊЕМ У ОБРАЧУН СА ПЕКИНГОМ

 • Да америчке елите нису сматрале да је политика либералних глобалиста, чије је оличење била Хилари Клинтон, исцрпела своје могућности - Трамп не би постао председник
 • Русију пасност вреба с друге стране. Први пут у последњих неколико година међу одбрамбеним приоритетима САД као једна од главних претњи нашла се Кина. У пакету са економским захтевима према Кини, које је Трамп већ најавио, то значи да се Трамп одлучио за конфронтацију са Кином у свим сферама
 • А сви руски политички и економски пројекти прављени су полазећи од претпоставке да ће Кина наредних деценија бити једна од водећих привреда планете. Ако кинеска економија пропадне (а Трампов план подразумева управо такав резултат), престаће и кинеско-европска трговина, а са њом и транзитни токови преко руске територије
 • Трамп жели да се робе, које сада производе Кинези у америчким предузећима измештеним на кинеску територију и које затим продају Американцима и Европљанима, производе  у фабрикама враћеним на америчку територију и да их продају Американци
 • Трампов програм се заснива на претпоставци да ће Кину бити лакше победити. Али, исто као што је хипотетички пад Русије предодређивао пад Кине (због чега је Пекинг и подржао Русију у конфронтацији са Вашингтоном), хипотетички пад Кине предодређује, ако не пад Русије, онда њено изоловање и фактичко свођење на ниво регионалне силе
 • Док год се Кина налази на списку војних приоритета америчке администрације, ма колико Вашингтон испољавао свој пријатељски став према Русији, не може се говорити о одрицању САД од агресивне политике глобалне хегемоније, већ о пребацивању главног удара са руског на кинески „фронт“

Пише: Ростислав ИШЋЕНКО, коментатор информативне агенције „Русија данас“

          НАКОН гласања електора, који су дефинитивно ставили тачку на питање избора Доналда Трампа за председника САД, Пентагон је од шефа државе, који ступа на дужност 20. јануара 2017. године, добио документ у којем се наводе његови одбрамбени приоритети.        

          Сада руководиоци америчког војног министарства имају месец дана да се прилагоде новим стратешким приоритетима.

          Практично сви посматрачи су приметили да се први пут у последњих пет година на списку одбрамбених приоритета САД није нашла Русија, која је у последње две године Обаминог мандата заузимала почасно прво место главних претњи за САД.

          Амерички јастребови су зато чак већ стигли да изразе огорчење тим поводом и да обећају Трампу да неће успети да тек тако прекине конфронтацију са Москвом. Наводно ће отпор у Пентагону, Сенату и Представничком дому Конгреса бити више не озбиљан.

          Мислим да они у конкретном случају преувеличавају могућности супротстављања Трамповом опредељењу да постигне компромис са Русијом. Да америчке елите нису сматрале да је политика либералних глобалиста, чије је оличење била Хилари Клинтон, исцрпела своје могућности, Трамп не би постао председник.

          А смо били сведоци да је групација радикалних глобалиста, која се окупила око Сороша и покушала да спречи Трампа да дође на власт, била апсолутно маргинализована. Чак ни онај део елите који се кладио на победу Клинтонове није подржао радикалне глобалисте. То значи да се америчка политичка елита сложила и са потребом промене спољнополитичких приоритета.

          Зато ће се Трампове иницијативе, свакако, суочити са бирократским отпором, али ни приближно тако снажним како сматрају песимисти.

          Опасност вреба с друге стране. Први пут у последњих неколико година међу одбрамбеним приоритетима САД као једна од главних претњи нашла се Кина. У пакету са економским захтевима према Кини које је Трамп већ најавио, као и оштрим дипломатским гестом (изјавом да САД ништа не обавезује да поштују принцип „једне Кине“), то значи да се Трамп одлучио за конфронтацију са Кином у свим сферама.

          Може се очекивати интензивирање војне конфронтације између Вашингтона и Пекинга у акваторији Тихог океана у целини, а нарочито у Јужном Кинеском мору. Несугласице у том региону нису ништа мање сложене од оних на Блиском Истоку, и ситуација може да достигне усијање готово у трен ока.

          Притом је Русија заинтересована за одржавање добрих односа практично са свим потенцијалним учесницима сукоба. А демонстративна спремност  Трампа на тражење компромиса са Москвом скида са списка опонената и САД.

          Међутим, Кина је савезник Русије. Премда војно-политичке обавезе нису формализоване никаквим споразумом, на основу изјава шефова држава и конкретних потеза (нарочито у последње две године) може се сматрати да су савезнички односи успостављени.

          Штавише, за Кину нас везује нешто више од простог потписивања формалних папира. Као што је познато, када споразум престане да буде користан, увек се нађе изговор за његово неспровођење. Али, ово није такав случај. Сви руски политички и економски пројекти прављени су полазећи од претпоставке да ће Кина наредних деценија бити једна од водећих привреда планете. Ако кинеска привреда пропадне (а Трампов план подразумева управо такав резултат), престаће и кинеско-европска трговина, а са њом и транзитни токови преко руске територије.

          Трампов план је заснован на обнови америчке економске моћи путем враћања производње из Кине у САД и елиминисању неједнаке трговинске размене између тих двеју земаља.

          Грубо говорећи, Трамп жели да се робе, које сада производе Кинези у америчким предузећима измештеним на кинеску територију и које затим продају Американцима и Европљанима, производе  у фабрикама враћеним на америчку територију и да их продају Американци. И уједно, да порези попуњавају амерички буџет.

          Није тешко схватити да Американци, уколико се то догоди, неће морати ништа да превозе преко руске територије. Њихови робни токови ка Азији ће пролазити кроз Тихи океан, а ка Европи — кроз Атлантски. И неће их возити руски возови и камиони, већ амерички трговачки бродови.

          Ако Трамп успе да врати Америци статус `мајсторске радионице света`, нема сумње да ће све главне трговинске и политичке везе тог истог света водити ка САД.

          Америчке елите су зато и прихватиле Трампов програм, јер су глобалисти, искрено верујући да је Кина јача од Русије и да ће лакше победити на том „фронту“, погрешили. Постало је јасно да Вашингтон може да погине заједно са Москвом у нуклеарном рату, али да не може да победи Русију.

          Трамп је само предложио да се окуша срећа на кинеском „фронту“. Његов програм се заснива на претпоставци да ће Кину бити лакше победити. Али, исто као што је хипотетички пад Русије предодређивао пад Кине (због чега је Пекинг и подржао Русију у конфронтацији са Вашингтоном), хипотетички пад Кине предодређује, ако не пад Русије, онда њено изоловање и фактичко свођење на ниво регионалне силе.

          Трамп је спреман да, као компромис, призна руске интересе у зонама које су потпуно уништене политиком глобалиста (Украјина, Сирија, могуће Источна Европа), као и у Средњој Азији, која ће у случају сузбијања Кине постати дубока светска периферија. Те „аквизиције“ захтевају огромна улагања, али нису способне да доносе профит уколико САД окупе око себе цео остатак света.

          Стога Москва никако не може да немо посматра како Трамп покушава да уништи њеног стратешког партнера у Азији.

          Руско деловање у односима с Кином тешко да може да се свиди Америци. С обзиром на традиције вашингтонске дипломатије, може се очекивати примена метода „увезивања“.

          Постизање договора о Европи и Блиском Истоку биће условљено руским давањем Америци одрешених руку по питању Кине.

          Као што је већ речено, Москва не може то себи да дозволи. А то значи да се дугорочно комплексно решавање руско-америчких несугласица одлаже.

          Наравно, реторика нове администрације ће бити умеренија. Смањиће се и војно-политички притисак на Москву (ресурси су потребни Трампу за реформе у САД, као и за конфронтацију с Кином), али проблеми неће бити решени, већ одложени за касније, када САД реше кинеско питање.

          У сваком случају, док год се Кина налази на списку војних приоритета америчке администрације, ма колико Вашингтон испољавао свој пријатељски став према Русији, не може се говорити о одрицању САД од агресивне политике глобалне хегемоније, већ о пребацивању главног удара са руског на кинески „фронт“.

          А то значи да ћемо моћи да осетимо само привремено варљиво олакшање, али да се претња због тога неће смањити.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Санчо Панса's picture
Санчо Панса 15:14 08.01.2017.

 • +1
Voting is closed.

Buđava vijest, mnogo kasni Išćenko...
Mi sa ovog portala smo još ranije pronikli i osujetili planove rezervnog odjeljenja štaba Rotšild&Co...Lčno sam ispisao makar deset komentara na ovu temu. I mogu opet dodati, da će Tramp.i njegovi pretpostavljeni Rotšild&CO, na kraju kada shvati da je u pitanju tvrd i neraskidiv savez Rusije i Kine i da ne može naći saveznike u napadu na Kinu, znači i Rusiju, pokušati da inscenira sukob Južne i Sjeverne Koreje i tako uvvuče cijeli NATO u sukob, tada će nekako isprovocirati Kinu da se umiješa, a samim tim i Rusija će reagovati..

pravi pera's picture
pravi pera 16:11 08.01.2017.

 • +1
Voting is closed.

Tako je, Iscenko, to je uvek bila i ostala najveca opasnost. Americki osmeh je ruskim elitama (kao i nasima) tesko odoljiv, kao sto je Dostojevski cesto isticao. Ali nadam se da su Rusi vec konacno naucili onu "ne veruj Turcinu".

Igor Grozni's picture
Igor Grozni 16:29 08.01.2017.

 • +1
Voting is closed.

Tako je Putine
ameri su zlo sa koje god ih strane gledas.
Ne popustaj ni cantimetar,ako to uradis trazice ti citav metar.
kako bi ovaj svet bio bolji da te rulje Anglosaksonaca nema.
Dat ce Bog i to samo malo strpljenja.
Slave neka je tebi velikom mirotvorcu i sili Bozijoj.
Amin Boze daj.

pravi pera's picture
pravi pera 16:50 08.01.2017.

 • +1
Voting is closed.

Anglosaksonski duh je hibrid nastao sjedinjenjem Normana, koji su potomci Vikinga, i mletackih bankara prebeglih u Holandiju, pa odatle u Ujedinjeno Kraljevstvo (Rotsildi). A Vikinzi su imali plansku ekonomiju, gde je planirani godisnji prihod uvek imao i deo koji ce biti ostvaren od pljacke. Bankari isto to, samo ga zovu drugim imenom. Oni jednostavno, dokle god postoje, ne mogu drugacije, to je suvise duboko u tom duhu, cak su i svoju verziju "hriscanstva" skrojili tako da "nema problema". To ne mozemo da resimo, suvise su veliki. S tim moramo ziveti, znaci ne popustati ni nanometar, a kamoli centimetar.

Gospodar Zarin's picture
Gospodar Zarin 18:43 08.01.2017.

 • +1
Voting is closed.

Smesan naslov.
O kakvom "unistenju" Kine se zapravo govori!?
Ekonomskom?
Jenkiji i Kinezi funkcionisu po sistemu spojenih sudova.
Sve sto zaboli Kineze, jos ce vise Jenkije.
Pri tome je Kina vec krenula u zaokret u formiranju ogromnog sopstvenog trzista i preorijentisanja izvozne privrede.
I umesto da se obraduje dolasku Trampa koji ce, nadamo se, napraviti detant sa Rusijom, autor vrlo uopsteno narice nad sudbinom kineske ekonomije praveci od toga bauk za Rusiju!?
Ma daj...

SLO's picture
SLO 23:21 08.01.2017.

 • +1
Voting is closed.

Iza Trampa ce biti iste sile koje su bile i iza Obame, sa nekim manjim nebitnim izmenama. Zato je Tramp i pobedio.
Ali, ko o cemu cetnik o prijateljstvu s Amerikom.
(Ko o cemu kurva o postenju).

Gospodar Zarin's picture
Gospodar Zarin 21:33 08.01.2017.

 • +1
Voting is closed.

Ma ti si nas omiljeni spermatozoid - a sada idi i oplodi sopstveni cmar!

Gospodar Zarin's picture
Gospodar Zarin 21:34 08.01.2017.

 • +2
Voting is closed.

Od Topole

Od Topole, od Topole,
Pa do Ravne Gore,
Sve su straže, sve su straže,
Đenerala Draže.
A patrole, a patrole,
Kalabić Nikole.
A zaseda, a zaseda,
Jakšića Odreda,
Prethodnica, prethodnica
Vojvode Đurića.

SLO's picture
SLO 23:20 08.01.2017.

 • +1
Voting is closed.

Gospodar Zarin's picture
Gospodar Zarin 21:34 08.01.2017.

 • +3
Voting is closed.

Spremte se, spremte

Srpska mi truba zatrubi,
Iz toga sela Drenova.
Spremte se spremte četnici,
Silna će borba da bude.
Zagrmi Draža vojvoda,
Bacajte bombe, četnici!
Iz ove naše pobede,
Rađa se sunce slobode.

дулебг's picture
дулебг 20:11 08.01.2017.

 • +1
Voting is closed.

Америка да производи курцобоце - нема шансе! Прво што су изгубили трку у ЦНЦ-технологијама, а вертованто и у штампању, нису толико ни инвентивни, лењи су, скупи.. Први извор прихода за Америку морају бити офшор компаније - које морају да врате пословање кући.

Санчо Панса's picture
Санчо Панса 02:29 09.01.2017.

 • +1
Voting is closed.

Tačno, to su željeli da naprave, ali su računali na totalni haos u Evropi koji bi proizveo nesigurnost i građanske ratove a to bi pratilo i prebacivanje kapitala u sigurnu "oazu" SAD...
Ali je Putin u ogromnoj mjeri usporio taj proces, a možda ga i sasvim ublaži.
Svakako je dao vremena Evropi da razmisli i poremetio debelo posao pionirima i perjanicama Rotšild&Co globalizma, Buš - Klinton - Buš sin- Obama...

Adios Amigos's picture
Adios Amigos 20:41 08.01.2017.

 • +1
Voting is closed.

jel to Iscenko prica kako Amerika igra simultanku sa Rusijom i Kinom a ovi se kao nesto brane ? Hoho, pa cekaj zar nije samo sto nije Rusija sama samlela Ameriku i napravila froncle od nje ?

SLO's picture
SLO 21:12 08.01.2017.

 • +2
Voting is closed.

Otpusio si ga ti, pregoreli.

pravi pera's picture
pravi pera 01:36 09.01.2017.

 • +1
Voting is closed.

Da bas tako, kao nesto se brane. Sa Kalibrima, SU-35, necujnim podmornicama, Sarmatima, S-400+500, 600 u razvoju, superlovac SU Pak-50 + fenomenalna vojska, itd. Jadni oni!

misko's picture
misko 21:19 08.01.2017.

 • +1
Voting is closed.

Mislim da tramp neće uspeti da pretvori ameriku ponovo u industrijsku proizvodnu silu, jer za to bi morao da spusti standard amerikancima ZNAČAJNO ili da se na svetskom nivou konačno ujednači i cena RADNE SNAGE, što čisto sumnjam da e biti moguće.Amerikanci žive daleko preko svojih realnih mogućnosti i TO je problem koji će se uskoro otvoriti tamo u pravoj i katastrofalnoj veličini, jer šta je lihvarski medjunarodni kapital učinio od ekonomije te zmelje i koja je to ogromna rupa bez pokrića sada će postati javno i jasno vidljivo.Dolar je do sada rasta a od sada ide DOLEEEE.

pravi pera's picture
pravi pera 01:33 09.01.2017.

 • +1
Voting is closed.

Amerika pravi hiljadu milijardi duga godisnje + nekih 20 miliona legalnih nelegalnih imigranata koji rade za crkavicu + prakticno beskamatni krediti dobrostojecim, te tako odrzava visok standard dobrostojecim. Nece Trampu biti lako. Pitanje je da li ce se usuditi cak i da pokusa da zatalasa septicki bazen.

Видра's picture
Видра 00:12 09.01.2017.

 • +1
Voting is closed.

Прозрели си Кина и Русија Андре,гдје год буде требало наступаће скупа и ту је запад ( НАТО ) беспомоћан! А будале као амигос могу да се радују!!!

Видра's picture
Видра 00:14 09.01.2017.

 • +1
Voting is closed.

ПС: будала се радовала шареним Вратима!

branimir's picture
branimir 08:20 09.01.2017.

 • +2
Voting is closed.

Када је Обама својевремено питао, сад већ покојног, Стива Џобса када ће вратити производњу ЕПЛ-а у Америк уследио је одговор ''кад увезу 70000 кинеза''.Да заживи производња ајфона у Америци је било потребно пар месеци, кинези су у року 15 дана припремили производну линију са 200 инжењера.Пробни узорак је био високог квалитета и тако је све почело.

Додај коментар