САД желе да Волфганг Шојбле и Кондолиза Рајс присиле Србију да призна шиптарску „државу Косово“

ПОСТАЈЕ ЈАСНИЈЕ ШТА ЈЕ ПОТПРЕДСЕДНИК САД МАЈК ПЕНС ТРАЖИО ОД АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА

Дејвид Филипс

 • Све има форму извештаја Института за студије људских права америчког Универзитета Колумбија, а њему је централна тачка: Србија мора признати независност Косова, преговоре који би се тиме завршили треба да воде немачки министар финансија Волфганг Шојбле у име ЕУ и бивша државна секретарка Кондолиза Рајс у име САД. Рок да се Србија сломи: 18, највише 24 месеца
 • Амерички агресори тврде да нуде „сценарио у којем сви побеђују“, али је истина да Србији обећавају једино истовремени улазак у ЕУ са независним „Косовом“
 • Признају да САД и ЕУ морају да журе и појачавају притисак на Београд зато што је „Русија тренутно успоставила нову линију фронта у хладном рату са Западом“, што се она налази на Западном Балкану и што је „према неким наводима, успоставила обавештајну базу у Нишу и пребацује софистицирано оружје у Србију“
 • ФАКТИ: Ово је озбиљно иако је без печата Стејт департмана и Беле куће. Ово је постојало и пре него што је Пенс примио Вучића. Ово је 1999-та, само без бомби и „томахавка“ - привидно „софистицирана“. Наредни месеци ће показати да ли је Вучићу унутарсрпски дијалог о КиМ потребан као штит од свега овога или као подметач за колено на које ће клекнути. Само, да им све иде како су планирали, не би тражили да се Федерика Могерини уклони из игре и не би бестидно лагали. Владимиру Путину не би подметали да говори о „јединству Словена“. Јер, он о томе никада не говори!

        СРБИЈА мора да призна независност Косова како би се постигао одрживи мир у региону, а дијалог Београда и Приштине треба да промени формат уз ефикасније посредовање међународне заједнице, оцењује се у извештају Института за студије људских права америчког Универзитета Колумбија.

        У Извештају о спровођењу дијалога Косово-Србија, чији је аутор директор Програма за изградњу мира и права тог Института Дејвид Филипс, предлаже се и да се јасно дефинишу теме преговора и постави рок од највише две године, као и ефикасније посредовање међународне заједнице, укључујући снажнију улогу САД и ангажовање угледних међународних преговарача, преноси Глас Америке.

        Филипс је за албанску редакцију Гласа Америке рекао да се у извештају предлаже „сценарио у којем сви побеђују“ а према којем би признање косовске независности довело до нормализације свих билатералних питања и интеграције и Србије и Косова у евроатлантске институције.

        „Ако Србија жели да уђе у ЕУ, поглавље 35 је кристално јасно. Београд неће начинити напредак ка чланству у ЕУ док не призна Косово, што је основа за нормализацију. Косово и Србија треба да преговарају с Бриселом у погледу чланства у ЕУ и две земље треба да уђу у ЕУ заједно, у исто време. Председник Србије Александар Вучић позвао је Србе да се суоче са реалношћу и позабаве косовском ситуацијом. Наравно да је тешко преговарати о признавању Косова од стране Србије, али се то мора догодити, једини пут напред је да Србија призна Косово, то је кључно за напредак“, рекао је Филипс.

        У извештају се наводи да Влада Косова треба да заузме свеобухватан приступ интеграцији косовских Срба и осигура да се њихова права у потпуности штите и промовишу.

        „Међутим, пре свега, међународна заједница мора да учини више. ЕУ је била водећи актер у медијацији. Препоручујемо снажнију улогу САД. Важно је да Вашингтон буде у потпуности укључен, а међународни медијатори да раде на решењу“, додао је.

        Филипс је предложио и да се промени формат дијалога, јасно дефинишу теме преговора и постави рок од највише две године, као и да се ангажују угледни међународни преговарачи.

       „Предлажемо рок од 18 месеци уз могућност продужетка тог рока на још шест месеци али не више од тога. ЕУ би требало да постави специјалног изасланика за медијацију. Федерика Могерини и даље може да игра церемонијалну улогу, али потребан је искусни преговарач да преузме водећу улогу. Препоручујемо да Волфганг Шојбле буде та особа. Такође препоручујемо да САД именују специјалног изасланика за дијалог, а верујемо да Кондолиза Рајс, која има искуства на Балкану и врло је уважена - може да ефикасно ради у тиму са Шојблеом да се окончају ти преговори“, казао је Филипс.

        Он је оценио да би интеграција у Европу била јасан подстицај и за Србију и Косово да приступе имплементацији дијалога, а на питање шта је подстицај за ЕУ и САД да појачају свој ангажман, Филипс је навео да је „Русија тренутно успоставила нову линију фронта у хладном рату са Западом“ и да се она налази на Западном Балкану.

        „Према неким наводима, успоставила је обавештајну базу у Нишу и пребацује софистицирано оружје у Србију. САД желе да ојачају партнерство са земљама Западног Балкана, укључујући Косово, као и са Србијом. Ако САД имају стратешке интересе у том делу света, могу да изврше свој утицај кроз снажнију улогу у дијалогу Косово-Србија. Само уз амерички ангажман, тај ће процес кренути напред“, додао је.

        Према његовим речима, Русију не занима српски народ већ да поткопа интересе Запада на Балкану.

        „Владимир Путин говори о јединству Словена, јединству православаца, али у суштини, Русију уопште не занима српски народ. Она само манипулише тим питањем како би поткопала западни утицај и покушала да ограничи улогу NATO-а на Западном Балкану“, рекао је.

        Он је додао да „грађани Србије треба да увиде да им је будућност уз Европу и Запад“.

        „Могу да крену напред са евроатлантским аспирацијама ако реше несугласице с Косовом. Русија неће бити ту да помогне Србији. Она само манипулише Србима, грађани треба да схвате ту чињеницу и приближе се више Западу“, рекао је Филипс, преноси Глас Америке.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Igor Grozni's picture
Igor Grozni 07:52 09.09.2017.

 • +23
Voting is closed.

Aman,ti americki divljaci zasto ne priznaju Ameriku kao svoju okupiranu zemlju.Kolumbo nije otkrio Ameriku,jer tamo su vec ziveli narodi velikih razmera..
Oni su se zvali Indijanci.....koji su ta stoka Anglosaksonska poubijali i uzeli zemlju pomenute zrtve.Ta satanisticka tvorevina je poubijala 60 miliona zivota koje su zatekli tamo.
Pravi satanizam,koji govori o demokratiji koju zeli da rasprostani
po svetu.Oni su laz,za koju se i njihov bog Lucifer crveni koliko su
podli i zlobni.Doslo je vreme da se i ta americka bagra potisnu iz Srbije.
Jedno sam siguran bez obzira na moc koju americke svinje imaju
,POLOMIT CETE VI SVOJE ZUBE O SRBIJU.Mnogi su to uradili
do danas pa cete i vi.Fukare jedne.
Koja arogantna banda,sta misle ko su oni.
Ovo je Srbija bre ko god bude zagrizao u nju ima da ga nema.
Najpre ovu olos unutra sto radi protiv Srbije treba srediti ,da ih vise nema.
Tadic ,Suranovac,Ceda,Krmak iz Vojvodine zatim satanista Vucic,Brnabicka,"ptarijarh" slavni kriminalc
spodoba zmiski ociju ,smece od coveka i ona dva druga Irineja
koji zdusno unistavaju pravoslovlje.
Znam,da ce biti veselo,okrenuti Gospodu leda ,kosta mnogo.
Neka je slava Bogu i Serbskom rodu.
Gospode spasi svoj narod iako je gresan.......
Amin.

karabas's picture
karabas 14:20 09.09.2017.

 • +7
Voting is closed.

Нема ту велике филозофије.
Српски издајници ће признати Косово као државу.
Фарса је имала увод и разраду.
Сада је на реду финале.
Само треба пратити свакодневне поступке српских власти.
И, све је јасно!

Hazar Erbe's picture
Hazar Erbe 15:55 08.09.2017.

 • +15
Voting is closed.

Крајње је време да се прекине са празним паролама о "евроинтеграцијама" и алтернативама које су, тобоже, "непристојне",јер су превише изолационалистичке. Сваком озбиљном економисти је познато да на Западу нико не даје више од 100.000 евра, а да претходно о томе нема ткз. "кост-бенефит" елаборат. Дакле "шта дајем а шта добијам таквим улагањем". У овом случају дајемо бар ДВЕ ХИЉАДЕ МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА (америчка рударско-геолошка процена из 1977.г.) само процењених рудних богатстава на тертиторији КиМ, а добијамо право да се наши "еуропејци" очински потапшани по рамену, сликају у медијима, како егзалтирани "отварају нова преговарачка поглавља", на грбачи пензионера и радничке класе. Према томе, основно је питање ШТА СРБИЈА ДОБИЈА А ШТА ГУБИ, АКО СЕ ПРИЗНА ТА ТКЗ. "РЕПУБЉИКА Е КОСОВЕС"???
О томе шта још Србија заувек губи том ВЕЛЕИЗДАЈОМ САМЕ СЕБЕ, од историјских корена, културних добара и националног идентитета, о томе се увелико говори. Али питање страховитог ФИНАНСИЈСКОГ ГУБИТКА је и даље табу тема коју сорошијански медији брижљиво крију од наивних српских конзумената.
Једино ме чуди да се још није појавила она Турајлићка да онако "професорски", како је наметала Болоњу, сад почне да нас позива да се "уразумимо", јер је кобајаги, то "у нашем најбољем интересу".

Нада's picture
Нада 16:52 08.09.2017.

 • +17
Voting is closed.

САД желе... И Срби желе да им се врате све отете територије, од Александра "ујединитеља" и Тита до данас. Докле то отимање и смањивање српске земље, уз помоћ домаћих издајника, који олако дају туђе?!

Посматрач's picture
Посматрач 04:49 09.09.2017.

 • +1
Voting is closed.

Чак да је тај клошар и у праву, чак да нас Русија стварно манипулише, чак да ја то и знам,
(морам да вичем, можда ће ме разумети)
ЈА БИХ СВЕЈЕДНО БИО УЗ РУСИЈУ.
Они то никада неће разумети.

mrljavko's picture
mrljavko 07:46 09.09.2017.

 • +5
Voting is closed.

Pa covek je idealno resio sve probleme. On je ubedjen u ono sto govori zato sto mu tako odgovara. To sto mu odgovara za njega je i realnost. Znaci Srbi dohvatite se moje realnosti. Sta Srbi misle to cemo da odgonetnemo kad dodje vreme i tada cemo videti i stvarnu realnost, a ne demagosko salabajzerske nagovore jedno indokriniranog i zaludelog americkog propagatora. Sta kaze, upao u tudju zemlju Tomahavkom i bombama, podelio narod uzduz Drine i nekih drugih reka i recica i ocekuje od nekoga da bude toliko glup pa da prihvati njegovu kvazi-realnost da „грађани Србије треба да увиде да им је будућност уз Европу и Запад“(? otkud to sad toliko gostoprimstvo posle bombi ?), kada neki drugi sve vise jacaju a on svira li svira jednu te istu pesmu u svoje suplje govno. Lepo je od njega i vaspitano sto stvari izvrsno uvrce da se ni njemu samom ne gade, a prividno i drugima, po njegovom utisku. Pa on covek kao da je na Sabackom vasaru :
"Svaka nabija, svaka dobija". Nije ni cudo odakle je.
A sta ako Srbija ostane dosledna same sebe, pa se na kraju i sirokoj evropskoj zajednici smuci da tambura tu istu njihovu americku pesmu. Na sta ce onda izaci ta realnost. Srbi su vec jednom cekali svoju realnost 400 godina. Zar to nista ne govori. Hoce li posle toga gospodin da vrati honorare za sejanje zabluda i to sa kamatama.
Malo mora da se ulaze, da bi se dobilo na kamatama, i zato Srbi ne dajte da drugi iko dobije na kamatama osim vas. Za dobru igru potrebni su jako dobri zivci a tamburasi nek tamburaju do zore ako imn se svidja...

mrljavko's picture
mrljavko 07:32 09.09.2017.

 • +7
Voting is closed.

Kondolizi izgleda nije dovoljno sto je pocinila jedan genocid, Treba joj jos neki. Osladilo se. Za Sojblea ne znam, obzirom da ga izradise Grci putem Kineza, pa osta jos uvek daleko Egejsko more.

Slobodanka's picture
Slobodanka 16:51 09.09.2017.

 • +1
Voting is closed.

Vofgang Šojble krajem marta 2014 godine za postupak Rusije u vezi pripajanja Krima rekao je da ga podseća na ekspanziju nacističke Nemačke: „Takve metode je već primenio Hitler u Sudetima“, rekao je Šojble pred oko 50 đaka iz Berlina u svom ministarstvu. On nalazi paralelu u argumentima kojima je ruska vlada obrazložila pripajanje Krima Rusiji, tačnije, u tvrdnji da su ruski stanovnici Ukrajine ugroženi. Slično su 1938. godine argumentovali nacisti kada su tvrdili da treba da zaštite Nemce na obodu Čehoslovačke...Ne treba da zaboravimo da Krim od samog raspada SSSR suprotstavljao se u mnogo čemu Kijevu i trpeli su zbog toga neke posledice....Osim toga Krim je i ranije pripadao Rusiji...A Šojble ubrzo zbog kritika nastojao je da tu svoju izjavu demantuje.

Ali zato kad je Srbija u pitanju, naročito ovakva Srbijica, neće se Volf (vuk) povlačiti. Štogod da izjavi najverovatnije neće nikad morati da demantuje. Takodje neće ni slučajno naprimer Albaniju kritikovati zbog pravljenja velike tj. prirodne Albanije. U slučaju KIM zna on da glavni interesi su interesi bogatih i moćnih američkih ljudi koji žele da preuzmu rudno blago KIM, a država SAD ima na našem KIM važnih geopolitičkih interesa.

Slobodanka's picture
Slobodanka 16:20 09.09.2017.

 • +6
Voting is closed.

I ranije nam se dešavalo da Srbija gubi za pregovaračkim stolom u miru zbog politike zapadnih sila. Odlično su smislili kako da ponovo zamagarče i namagarče Srbiju pa vešto lažu kad kažu da izgledaće tako kao da svi dobijaju. Šta će to kao dobiti Srbija? Da bude članica EU i da i tu krnju Srbiju bez KIM pljačkaju i pustoše "siroti" belosvetski globalisti. Inače država kandidat za EU tokom pregovaračkog procesa treba samo da sluša. Po tome onda Srbija samo slušajući treba samo da klima glavom i da prizna i nezavisno Kosovo. Dakle vlast u Srbiji već je kao poslušna i tupa ama mula, a državu nam već spremaju za globalističku ekonomsko-finansijsku klanicu i dalju preradu.
Znamo već iz iskustva drugih članica EU da postoji čitav niz jakih razloga ekonomske i socijalne prirode zašto ne treba ići u EU, a ni Srbija iz istih razloga ne treba da ulazi u EU. Mi možemo da se posvetimo samo tim neprivlačnim razlozima i nepominjući KIM možemo već sada da zaustavimo taj famozni ulazak Srbije u EU. Opasno je da čekamo referendum gradjana o ulasku u uniju jer Zapadu se izgleda žuri da pre EU referenduma obavi sa nama "posao" oko definitivne otimačine KIM. Osim toga postoji i rizik ko bi to brojao i objavio rezultate referenduma, tj. da li bi i rezultati referenduma bili "nafrizirani".
Najčistije rešenje je masovni i uporni protesti sa zahtevom da se ulazak Srbije u EU obustavi. Evropske zemlje koje nisu članice EU su: Norveška, Island, Lihtenštajn, Švajcarska, Belorusija. Ima ih još, ali te preostale zemlje su kandidati ili posmatrači za članstvo u uniji. Te države nemaju problem kao što mi imamo okupaciju KIM, ali imaju neke svoje razloge zašto neće da budu članica unije.

Zašto nepominjući KIM? Zato što je to dobar šahovski potez protiv otimača KIM. Ako cela politika ulaska Srbije u EU pada u vodu, jasno im je da gube Srbiju kao neokoliniju, ali i KIM tj. Kosovo će ujedno izgubiti. Zato se sada i žure jer računaju dok nam je svest slaba da to završe. S druge strane vide da je Rusija ojačala i da jača pa ako se osvestimo oni već sada nemaju načina da nam prete i/ili da nas ucenjuju. Izgleda da kao mogu da pokušaju nekakav terorizam, ali znaju da onda će u Srbiji nicati ruske baze kao pečurke posle kiše.
Zatim zato što bi odmah nastojali da takve proteste diskvalifikuju da su tipično nacionalistički. Stavimo im pod nos baš te socijalne i ekonomske razloge i tražimo drugačiji više suveren put razvoja sa Srbiju. Neću da nam birokratska EU naredjuje i odredjuje mnogo toga zahvatajući sve segmente našeg života i rada, a iy Brisela birokratski će se odredivati mnogo toga! Hoću drugačiji razvoj za Srbiju. Nikad se Srbija nije podizala i stvarala iz tamo nekog Brisela, a iz Berlina se najviše rušila. Naplatimo im ratnu odštetu iz drugog svetskog rata, eto to bi mogao da bude jedan od zahteva na protestu.
Utopija koja nam se uporno prodaje je da se Srbija sada jedino može razvijati kao članica unije. To je i laž jer mnoge zemlje unije zapale su tokom tog članstva u velike ekonomske i socijalne probleme. Razne države ovog sveta razvijale su se na razne načine i oduvek, a gde je onda bila ta famozna i to eu ROPSKA?

Slobodanka's picture
Slobodanka 16:29 09.09.2017.

 • +1
Voting is closed.

PETICIJA gradjana sa zahtevom da se obustave EU integracije.

Додај коментар