Шеф CIA Џон Бренан почео да на сва уста говори о отопљавању односа са Русијом

ТРАМП ЋЕ ЗА КООРДИНАТОРА АМЕРИЧКИХ ШПИЈУНСКИХ МРЕЖА ПОСТАВИТИ ДЕНА КОУТСА

Џон Бренан и Ден Коутс

* БРЕНАН: Нема разлога за нови хладни рат. Залажем се за превазилажење садашњег периода оштре напетости у односима Русије и САД јер је за глобалну стабилност крајње важно да односи Вашингтона и Москве буду бољи и да сарађујемо и заједно радимо

* WSJ објавио да Доналд Трамп сматра да се апарат Нациналне обавештајне службе превише намножио и да је она сама претерано политизована. Такође: да ће се „тумбање служби“ тицати и CIA јер новоизабрани председник САД  има намеру да смањи персонал у њеној централи у Вирџинији, а да осетно повећа број агената који раде по свету

         АМЕРИЧКИ лист The Wall Street Journal објавио је да Доналд Трамп ради на плану „дубоке реформе апарата директора Националне обавештајне службе Џејмса Клепера који координира деловање 16 шпијунских мрежа САД.

         Лист – позивајући се на сопствене изворе – тврди: „Трамп сматра да се апарат Нациналне обавештајне службе превише намножио и да је она сама претерано политизована“.

         WSJ посебно наглашава да ће се „тумбање“ тицати и CIA и да новоизабрани председник САД  има намеру да смањи персонал у њеној централи у Вирџинији, а да осетно повећа број њених агената који раде по свету.

         Претходно је телекомпанија NBC објавила да је бивши сенатор из Индијане Ден Коутс главни претендент на положај који сада држи Клепер.

         Коутс је представљао Индијану у Сенату США 1989-1999. и од 2011. до 2016. године. Он је од 2001. до 2005. био амбасадор САД у Немачкој.

         Ноћас се, иначе, огласио и директор CIA Џон Бренан и то – са тврдњом да побољшавање руско-америчких односа има крајње важан значај за стабилност у целом свету. 

         Притом је нагласио да се залаже превазилажење садашњег периода оштре напетости у односима Русије и САД. И додао да нема разлога да се говори о отпочињању новог хладног рата:

         Трамп сматра да се апарат Нациналне обавештајне службе превише намножио и да је она сама претерано политизована“.

         WSJ посебно наглашава да ће се „тумбање“ тицати и CIA и да новоизабрани председник САД  има намеру да смањи персонал у њеној централи у Вирџинији, а да осетно повећа број њених агената који раде по свету.

         „У сваком случају, надам се да нема разлога. Имајући у виду наредних неколико година, надам се да ће се односи Вашингтона и Москве побољшати јер је за глобалну стабилност крајње важно да односи САД и Русије буду бољи. Зато њихово побољшавање потпуно подржавам“.

         Бренан је открио и „одакле ветар дува“. Истакао је да долазак Трампове администрације даје шансу за отопљавање односа две земље.

         Чак је подвукао да постојећа напетост не значи да САД  и Русија „не могу наћи пут на којем ће заједно деловати“: „Крајње је важно да радимо заједно, да сарађујемо“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари