Комшић у лондонском Колеџу безбедносних студија: БиХ на путу ка НАТО неће нико омести

НАГЛАСИО ДА НАСТУПА КАО ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ ПРЕДСЕДНИШТВА БиХ И БИВШИ ВОЈНИК АРМИЈЕ БиХ

* Рекао да пријатељство Велике Британије и БиХ не датира од јуче, да је изграђено "давно кроз заједничку борбу и залагање за оно што су истинске цивилизацијске и демократске вредности, кроз борбу цивилизације и антицивилизације, кроз славну борбу и жртве које су наши грађани поднијели у борби против фашизма у Другом светском рату

* Нагласио да БиХ жели да буде дeо "заједнице и безбједносних система који желе мир у свијету“ и да је зато потребно у наредном периоду додатно ојачати билатералне везе између наших држава

* ФАКТИ: Овакви су увек тамо где је окупатор. Вековима су комшићи свих вера били са османлијама, па стали под заставу Беча. Сада су „бивши војници Аермије БиХ“ вазали Берлина, Брисела, Лондона и Вашингтона. Са Британцима, који све до данас дестабилизују српски део БиХ, он би да учвершћује мир по свету. Са земљом која је черечила и још черечи Авганистан, Ирак, Либију и Сирију. Само, Комшићу и Изетбеговићу је свако добар против Срба и Српске. Поготово онај ко је добро наоружан, а проверено без скрупула

____________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Председништва БиХ Жељко Комшић говорио је, у оквиру посјете Великој Британији, пред Краљевским Колеџом безбедносних студија, где је рекао да се обраћа као "Председавајући Председништва и као бивши војник Армије РБиХ", преносе сарајевски медији.

        Он је додао да му је част говорити управо на том месту пред, како каже, људима који служе пријатељској земљи Босне и Херцеговине и чланици НАТО савеза, којем и БиХ "упркос бројним отпорима тежи", преноси Oslobodjenje.ba.

        "Међу присутнима има и вас који долазите из других земаља како би на овој елитној институцији продубили своја знања. Вјерујем да су и ваши циљеви једнаки нашима, а то су колективна сигурност, владавина права, демокрација, слобода", казао је Комшић.

        Комшић каже да пријатељство Велике Британије и БиХ не датира од јуче, да је изграђено "давно кроз заједничку борбу и залагање за оно што су истинске цивилизацијске и демократске вредности, кроз борбу цивилизације и антицивилизације, кроз славну борбу и жртве које су наши грађани поднели у борби против фашизма у Другом светском рату".

        "Босна и Херцеговина и њени грађани не заборављају олако своје пријатеље, тим више што је, иако никоме зла нисмо нанијели, кроз своју хисторију, имала и многе непријатеље. Сви ми у Босни и Херцеговини врло добро знамо колико је у тренуцима борбе за државност и борбе против глобалног фашизма значила пријатељска подршка Уједињеног Краљевства. Бригадни генерал Фицрој Меклин није у малом босанскохерцеговачком градићу Дрвару тек тако пао с неба у септембру 1943, него се на Черчилов захтјев спустио падобраном у Титов стожер крај Дрвара, како би у име ваше државе помогао херојску борбу наших партизана који су се борили за нашу државу а против тадашњег нашег заједничког непријатеља. Заједно су планирали координиране акције партизанске војске и савезничке авијације како би се непријатељу онемогућило регруписање у централној и западној Европи што би додатно продужило рат", навео је Комшић, преноси сарајевски портал Klix.ba.

        Он је додао да БиХ жели да буде део "заједнице и безбједносних система који желе мир у свијету", те да је на њеном путу ка НАТО неће нико омести.

        "Зато је потребно у наредном периоду додатно ојачати билатералне везе између наших држава. Темељ за то, као што рекох, давно је постављен. У измјењеним геополитичким приликама у свијету сарадња између наших земаља, и политичка и економска и војна, истовремено је и битна, и неопходна и обострано корисна. Са своје стране, учинити ћу све да се та сарадња учврсти и додатно прошири на сваком од поменутих нивоа.

        - У томе контексту, користим ову прилику да изразим задовољство ангажманом амбасадора Уједињеног Краљевства у Босни и Херцеговини његове екселенције Метјуа Филда, који је доиста истински пријатељ државе Босне и Херцеговине и свих њених грађана. На крају, вама драги полазници, желим рећи и сљедеће: У хисторији остају записана само имена хероја, били они војници, официри, дипломате или државници. Ја вам желим да будете одликовани заслугама за мир, јер је мир оно најсветије што данас у име будућности требамо чувати. То је побједа ка којој требамо предано тежити", рекао је Комшић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари