Ердоган ставља С-400 тачку на полувазални односе своје земље према Америци

ОБЈАВИО: НЕ ГОВОРИМ ДА ЋЕ ТУРСКА НАБАВИТИ С-400, ТУРСКА ИХ ЈЕ ВЕЋ КУПИЛА – ТО ЈЕ ГОТОВА СТВАР

* У Анкари су схватили да са (до)садашњом  војном и стратешком зависношћу од Вашингтона Турска никада неће постати права регионална сила

_____________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК турске поново са државним врхом САД разговара онако како у Вашингтону најмање воле. На начин на који асе нико од њихових савезника деценијама није усуђивао.

         Рењеп Тајип Ердоган је – само дан после антитурске резолуције усвојене у Представничком дому САД којом се његовој земљи прети и санкцијама – резолутно саопштио да је за званичну Анкару набавка руских зенитних ракетних система С-400 „готова ствар“.

         Не гурајући формално Американцима прст у око, био је више него јасан:

         „Не говорим да ће Турска набавити С-400. Говорим да их је Турска већ купила и то је завршена ствар. Ти системи ће код нас бити постављени већ током јула“.

         Ердоганове речи пренео је турски телеканал NTV.

         По проценама, турски лидер није овако и оволико одлучан само зато што су С-400 најбољи у својој класи у свету, а ни зато што је од Москве добио укупно боље услове.

         Ердоган са С-400 смањује зависност своје земље од Сједињених Држава и обезбеђује јој знатно већу `тежину` и унутар НАТО.

         У Анкари су схватили да са полувазалним односом, односно – (до)садашњом стратешком и војном зависношћу од Вашингтона, Турска никада неће постати права регионална сила.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари