Трамп запретио да ће уништити економију Турске ако буде прегруба према Курдима

НАРЕДИО ПОВЛАЧЕЊЕ АМЕРИЧКИХ ТРУПА СА СЕВЕРОИСТОКА СИРИЈЕ – СМАТРА ДА СУ САД ТУ ГЛУПО РАТОВАЛЕ

* Објавио: „Ако Турска учини било шта недозвољено, ја ћу њену економију – са свом својом огромном и непревазиђеном мудрошћу – сатрти са лица земље“

* Трамп је преко Твитера пласирао и тврдњу да су Русија и Кина наводно незадовољне његовом одлуком да повуче америчке трупе са североистока Сирије зато што се Москви и Пекингу „свиђа да САД буду заглибљене у бескрајним ратовима“

* Он грми да би заглушио оптужбе да његов Вашингтон издаје своје сиријске савезнике Курде који су послушно гинули под америчком командом. У нади да ће на северу и североистоку Сирије створити бар своју полудржаву. А Трамп их оставља на милост и немилост Турској која има намеру да на добром делу те територије формира „зону безбедности“ под својом контролом

______________________________________________________________________

        ДОНАЛД Трамп је поручио званичној Анкари да ће разорити економију Турске ако њено руководсто и армија „предузму било шта изван оквира дозвољеног“.

        Имајући у виду војну операцију коју Турска спрема против америчких штићеника у Сирији – Кура, председник САД је наставио да грми преко свог Твитер-налога:

        „Као што сам раније већ рекао, ако Турска учини било шта недозвољено, ја ћу њену економију – са свом својом огромном и непревазиђеном мудрошћу – сатрти са лица земље“.

        Додао је да су Турска и Европа, а идруге земље, дужне да ценеулогу Сједињених Држава у борби са Исласмком државом.

Плавом бојом је означена сиријска територија коју би Анкара хтела да

очисти од курдских формација и укључи у "зону безбедности"

        Оценио је да је Вашингтон на том плану урадио „много више него што је било ко очекивао“. Па поентирао:

        „Дошло је време да друге силе у региону (Блиског истока) бране своју територију“.

        Трамп је преко Твитера пласирао и тврдњу да су Русија и Кина наводно незадовољне његовом одлуком да повуче америчке трупе са североистока Сирије зато што се Москви и Пекингу „свиђа да САД буду заглибљене у бескрајним ратовима“.

        „Мене су изабрали и зато што сам обећао да ће САД изаћи из тих глупих бескрајних ратова. Повлачење из Сирије чини најнесрећнијим Русију и Кину којима се дсвиђало да насгледају уваљеним у блато рата. одговарало им је да држе на оку то блато а ми да трошимо велики новац“.

        Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је – након телефонског разговора са Трампом – изјавио да су САДФ почеле да повлаче своју војску са североистока Сирије где Анкара има намеру да војном силом успостави зону безбедности.

        Трамп грми да би заглушио оптужбе да његов Вашингтон издаје своје сиријске савезнике Курде који су послушно гинули под америчком командом. У нади да ће на северу и североистоку Сирије створити бар своју полудржаву.

        А Трамп их оставља на милост и немилост Турској која има намеру да на добром делу те територије формира „зону безбедности“ под својом контролом. Претње разарањем турске економије повезане су са тражењем америчког лидера да Ердоган буде, колико год је могуће, мек према Курдима...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари