Пети октобар већ почео припреме за одустајање од резолуције 1244

ЕВРОФАНАТИЧКА БРЗИНА СВЕТЛОСТИ

Власт већ стигла да организује дебату: "Србија и ЕУ после 9. децембра"

Милица Делевић (Медија центар Београд)

  • Председница Спољнополитичког савета Министарства спољних послова Соња Лихт нагласила да разуме инсистирање Бориса Тадића на Резолуцији 1244, али рекла да Србија мора да покаже максимум памети, флексибилности и компромиса како себе не би искључивала са регионалних скупова
  • Председник Политичког савета Демократске странке Драгољуб Мићуновић поновио своју идеју о организовању међународне конференције под окриљем Савета безбедности УН на којој би учествовали Београд, Приштина и ЕУ, а која би дефинисала статус Косова

        БЕОГРАД, 12. децембар 2011. (ФоНет) - Директорка Канцеларије Владе Србије за европске интеграција Милица Делевић је нагласила да је после одлуке Европског савета да се Србији не одобри статус кандидата за чланство у Европској унији (ЕУ) потребно наставити реформске процесе уз свест да је и решавање отворених питања у интересу Србије, а не ЕУ.

        Делевић је на дебати "Србија и ЕУ после 9. децембра" рекла да је Србија европски пут одабрала због ње саме, јер су реформски процеси и решавање отворених питања у интересу земље.

        "Не живимо на Осмој седници где се стално изјашњавамо о нечему о чему смо се већ изјаснили", рекла је Делевић и нагласила да је у интересу Београда примена до сада постигнутих споразума и проналажење решења за отворена питања.

        "Можемо разговарати о модалитетима регионалне сарадње, али верујем да ћемо се сложити да је за Србију боље да присуствује скуповима на којима се разговара о темама које се ње тичу и да им се посвети, а не да првенство размишља о начину учешћа других", сматра Делевић.

Соња Лихт

        Председница Спољнополитичког савета Министарства спољних послова Соња Лихт је нагласила да је велики број грађана уверен да је неопходно да Србија буде развијена, модерна и демократска земља, а оквир за то је ЕУ.

        "Ми бољу форму интеграција не можемо наћи", рекла је Лихт и истакла потребу наставка дијалога са Приштином, примену до сада постигнутих споразума, проналажење решења за учешће Београда и Приштине на регионалним скуповима и наставак реформи.

        Лихт је нагласила да разуме инсистирање председника Републике Бориса Тадића на Резолуцији 1244, али Србија мора да покаже максимум памети, флексибилности и компромиса како себе не би искључивала са регионалних скупова.

        Председник Политичког савета Демократске странке Драгољуб Мићуновић је поновио своју идеју о организовању међународне конференције под окриљем Савета безбедности Уједињених нација на којој би учествовали Београд, Приштина и ЕУ, а која би дефинисала статус Косова.

        Према Мићуновићевом мишљењу, таква конференција би учинила могућим све договоре из досадашњих техникчких преговора Београда и Приштине, јер без тога сваки договор има симболичко значање и отежава могућност решења статуса.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари