Поповић и Мантуров: Будућност односа Србије и Русије је у дигиталној економији

РУСКОМ МИНИСТРУ ПРЕДОЧИО ДА ЈЕ СРБИЈА ВЕЋ ТРИ ГОДИНЕ ЛИДЕР ПО ТЕМПУ СТРАНИХ ИНВЕСТИЦИЈА

* Денис МАНТУРОВ: Русија је заинтересована да заједно са Србијом наступа на трећим тржиштима, као што су тржишта Африке и Блиског истока, где постоји велики потенцијал за раст

_______________________________________________________________________

         МИНИСТАР за иновације и технолошки развој, Ненад Поповић, састао се са министром индустрије и трговине Руске Федерације, Денисом Мантуровим, и том приликом оценио да је сарадња у области дигиталне економије „будућност билатералних односа две земље”.

         Поповић је истакао да је Србија јединствена земља на свету која има бесцаринске споразуме са Русијом и Европском унијом. „Многе компаније из Европске уније инвестирају у Србију како би преко наше земље имале доступ великом руском тржишту, док истовремено, све већи број компанија из Русије види Србију као место где би могле да прошире своју производњу у Европи”, рекао је Поповић.

         Министар је нагласио да је Србија у последње три године лидер у привлачењу страних инвестиција у Европи, захваљујући пре свега одличној подстицајној политици према инвеститорима, али и квалитетном инжењерском кадру.

         „Српски инжењери су једни од најбољих у свету. То је посебно важно за привлачење инвестиција у области иновација и дигиталне економије, а управо у томе видимо будућност развоја билатералних односа Србије и Русије”, рекао је Поповић.

         Он је навео да те инвестиције стварају додатну вредност за економију и доводе до отварања нових високотехнолошких радних места.  

         Руски министар Мантуров нагласио је да Русија жели да настави да продубљује традиционално добре политичке и економске односе са Србијом. 

         Потврдио је спремност Русије да интензивира економску сарадњу са Србијом у области иновација и дигиталне економије. 

         Мантуров је навео да је Русија заинтересована да заједно са Србијом наступа на трећим тржиштима, као што су тржишта Африке и Блиског истока, где постоји велики потенцијал за раст. 

         Поповић је изразио захвалност Русији и руском председнику Владимиру Путину на принципијелној подршци Србији у очувању територијалног интегритета и суверенитета по питању Косова.

         Министар Ненад Поповић налази се у посети Јекатеринбургу у Русији где учествује на Десетом индустријском самиту ИНОПРОМ 2019.

         Самит ИНОПРОМ је један од три највеће светске смотре у области индустрије, економије и привреде. На самиту је присутно преко 46 хиљада учесника из 107 земаља света, високе делегације из преко 20 држава, 600 компанија излагача и више од 350 медија из целог света.

         Овогодишњи међународни партнер самита ИНОПРОМ је Република Турска.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари