Вучић на приказу наоружања Војске Србије: Пре 10 година ово нисмо могли ни да сањамо

И ГРАЂАНИ У БЕОГРАДСКОМ ПАРКУ  УШЋЕ МОГЛИ ДА ВИДЕ ЧИМЕ СВЕ ДАНАС ВС РАСПОЛАЖЕ

Руски противоклопни системи "корнет" тенкове претварају

у "облак прашине" - ускоро стижу у Србију

* Представљен и српски дрон који је развијен у Југоимпорту

* У фебруару или марту 2022-ге Војсци стижу противоклопне ракете „корнет“

* Александар ВУЧИЋ: Немачку канцеларку Ангелу Меркел сачекало је шест наших мигова, а седми ју је пратио. Имали смо седам мигова у ваздуху, само за Меркел. А имамо их укупно 14. И то мигова 29, а не 21

___________________________________________________

       ПОВОДОМ Дана српског јединства, слободе и националне заставе, Министарство одбране и Војска Србије представили су наоружање и војну опрему у парку Ушће.

       Чиме српска армија тренутно располаже уверио се и председник Србија Александар Вучић.

       Заједно са министром одбране Небојшом Стефановићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем погледао је војна возила и наоружање, која су и грађани могли да виде до 18 сати.

(Фотографије: Танјуг - Страхиња Аћимовић) 

       У разговору са војницима, од којих су двојица рекли да су из Ниша, а једна дама у униформи да је из Прокупља, Вучић је констатовао да Пчињски и Топлички округ заправо чине нашу војску, да су то људи који не кукају и који воле Србију.

       „Југ Србије нам чини војску. Много је боља попуњеност са југа него  из Београда и Војводине. Наша јуначка Топлица, можда је увек највише волела војску”, рекао је он.

       Присетио се и несреће на Копаонику, у којој је погинуо минер, када је он тек постао министар одбране, рекавши да му је било изузетно тешко да породици саопшти ту вест.

       „Ишао сам код породице у Топлицу. Ти људи знају шта је војска, да није манекенска писта”, додао је он.

       Вучић се током обиласка информисао о тенковима које Војска Србије има на располагању, а војници су објаснили њихове перформансе.

       Нашалио се и са начелником Генералштаба Војске Србије:

       „Када питате Мојсиловића какво је стање са авијацијом, он увек каже - 'председниче, да видите наше тенкове'. Тенкиста”, рекао је Вучић уз осмех.

       Открио је и да се очекују противоклопне ракете „корнет”, које су веома важне за војску.

       „Све нам долази у фебруару или почетком марта, па да направимо нешто да се види нова опрема”, додао је Вучић.

       Он је упитао војнике какве су им машине, и добио одговор да су све нове генерације и да много помажу у обављању задатака.

       На питање да ли су задовољни опремањем, војници су рекли да су све задовољнији, у односу на стање од пре четири године, што се тиче и опреме и униформи.

       Говорећи о чизмама које војска користи, рекао је да је било свађе око тога да се у Србији прави чизма, али је увидео да је немачка, коју сада имају, много боља.

       Вучић је нагласио да је важно да се задрже људи, посебно на Војно-техничком институту.

       Упознао се и са модуларном пушком, коју користи Војска Србије.

       „Пошто не можемо наше модуларне пушке да поредимо са белгијским и немачким, могу ли чему да служе?"; упитао је он, а војници су указали да могу, јер су јако прецизне, и на 600 метара и даље показале се као веома поуздане.

       Вучић је казао да га тај одговор много радује и да је од руског министра Шојгуа чуо као једину примедбу да магацин није прозиран како би војник видео колико метака још има, преноси Танјуг.

       Председник Србије је изјавио да је огромна разлика у опремљености армије данас и пре 10 година.

       „Ово нисмо могли ни да сањамо, хеликоптере Х145, Ми-35 све ово, о „миговима“ да и не говорим”, рекао је Вучић приликом обиласка приказа војне опреме на Ушћу.

       Пренео је да је немачку канцеларку Ангелу Меркел, која је пре два дана боравила у Београду, сачекало шест „мигова“, а седми ју је пратио.

       „Имали смо седам „мигова“ у ваздуху, само за Меркел. А имамо их укупно 14. И то „мигова“ 29, не 21. „Миг“ 21 је данас мртвачки сандук. „Мигови“ 29 су оно што је најскупље и најважније”, рекао је Вучић и додао да имамо и 25 хеликоптера више него раније

       Додао је да се и даље ради на набавци новог наоружања.

       Огромна је разлика тада и данас”, констатовао је Вучић, наводи Танјуг.

       Мислим да људи могу бити поносни на своју војску

       Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да грађани могу бити поносни на своју војску која је одлично опремљена.

       На питање, коме је било у интересу и зашто да уништава наоружање и војну опрему Војске Србије, Вучић је казао да смо некада уништавали „Стреле“, за 200 долара, а да то данас више није случај.

       „То што смо уништавали сада имамо више хиљада комада. Ми данас развијамо нашу војску, војно смо неутрални, самостална, независна и слободарска земља која уме да чува себе и не угрожава никога”, подвукао је он.

       Председнику су током обиласка представници одбрамбене индустрије и војске представили и српски дрон, који је развијен у Југоимпорту.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари