Вучић: Претпостављам да ће Запад тражити убрзавање решавања косовског проблема

СРБИЈА И СРБИ НЕ МОГУ ДА ПРИСТАНУ НА НЕЗАВИСНОСТ А ДА НИ СРБИЈА НИ СРБИ НЕМАЈУ НИШТА

* У интервјуу ТВ Прва указао да нерешено косовско питање Србију много кошта и да би, да тај проблем не постоји, имала пет милијарди евра директних страних инвестиција, али и нагласио да се не поставља питање да ли је држава спремна на ту цену: „Много нас кошта, али то нема везе колико нас кошта. Да нема тог питања, било би много више, али да ли то значи ако сутра неко каже - 'Пирот није ваш' да ћемо да кажемо да, због инвестиција, на то пристајемо?

* „Србију чека тешка јесен по питању Косова и Метохије. Још нисам чуо шта је идеја Запада, осим што сам видео у последње време све више притисака на мене у којима ће да кажу ти можеш да издржиш, победићеш на изборима чак и ако признаш независно Косово, а ми ћемо да помогнемо са новцем за Србију и свим другим

* Председник Србије сматра да Џон Болтон, помоћник Доналда Трампа за националну безбедност, засад не долази у посјету Београду и Приштини

__________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је да се албански политичари понашају деца и да је то увек тако када "неко ко није имао државу покушава да је направи".

        Вучић је рекао да нерешено косовско питање Србију много кошта и да би, да тај проблем не постоји, имала пет милијарди евра директних страних инвестиција, али да се не поставља питање да ли је држава спремна на ту цену.

        "Много нас кошта, али то нема везе колико нас кошта. Да нема тог питања, било би много више, али да ли то значи ако сутра неко каже - 'Пирот није ваш' да ћемо да кажемо да, због инвестиција, на то пристајемо?", рекао је Вучић за ТВ "Прва".

        Он каже да је очигледно да се могућност наставка дијалога Београда и Приштине одгађа унедоглед због предстојећих избора на Косову и Метохији и да саветник америчког председника Џон Болтон неће доћи у посету Београду и Приштини, као што су медији писали.

        "Мислим да неће доћи. Размишљао је да посети Београд и Приштину, али, због избора, нема с ким да прича у Приштини", рекао је Вучић.

        Упитан да ли Болтон не долази док се таксе не укину, Вучић је указао да се свакако америчка администрација залаже за укидање такса, али да не сматра да је то једини разлог недоласка.

        Вучић је оценио као бесмислицу одлуку приштинских власти да не пушта грађане са пасошем Србије на Косово и Метохију и истакао да су албански политичари на Космету почели да се утркују по питању такси, али и по најглупљим питањима, као што су документа.

        "Јасно је да је српска страна преговарала да се путује уз личну карту, али наравно да имате право и да путујете и са пасошем. Онај ко има више, има право и на мање", додао је Вучић.

        Према Вучићевим речима, приштински политичари понашају као мала деца и "увек тако изгледа када они који нису имали државу покушавају да направе државу".

        Он је оценио да ће Српску листу, као пету политичку снагу по јачини после четири албанске странке, "покушати да оборе" и Албанци и дeо међународне заједнице.

        Вучић је истакао да га највише забрињава то што ће у узаврелој атмосфери између Албанаца њихови избори да доведу атмосферу до кулминације у којој "што горе против Срба урадиш, то више гласова добијеш".

        Он је рекао да нема доказа за тврдње медија о томе да обавештајне службе располажу информацијама да организација Б13 Хашима Тачија спрема "крваву јесен" на сјеверу Косова и Метохије.

        "Нема доказа за тако нешто. Не искључујем могућност различитих инцидената, али да будем искрен, неће се то догодити, нећемо ми толерисати убијање српског живља и погром. Неће се десити", поручио је Вучић.

        Он је, међутим, истакао да једини циљ Албанаца остаје да овладају севером Косова и оценио да Србију "чека тешка јесен по питању Косова и Метохије".

        Вучић је рекао да претпоставља да ће Запад тражити убрзавање решавања косовског проблема, али да још није чуо о којој се идеји ради.

        "Још нисам чуо шта је њихова идеја. Ја још нисам чуо, осим што сам видео у последње време све више притисака на мене у којима ће да кажу ти можеш да издржиш, победићеш на изборима чак и ако признаш независно Косово, а ми ћемо да помогнемо и са новцем за Србију и свим другим", навео је он.

        Он је поручио да Србија и Срби не могу да пристану на признавање независности, а да ни Србија, ни Срби немају ништа.

        "Људи у међународној заједници морају да знају да неће бити решења уколико неко мисли да Србија треба да буде понижена. То сам им рекао безброј пута", рекао је Вучић.

        Он је навео да за позицију Србије сви европски, амерички, али и руски представници кажу да је врло конзистентна и нагласио да је реч о позицији која подразумева добро извагане српске интересе и њихово добро разумевање, које није променио од првог дана разговора.

        "Како долази 2020. година, они знају да се Србији жури ка ЕУ и богатијем друштву и доводе вас у ситуацију да морате да размишљате да ли вам се исплати једно или друго. Али, држаћемо се чврсто постављених принципа и граница", рекао је Вучић.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари