Вучић: Са Путином договорен веома повољан гасни аранжман – цена 100 одсто везана за „нафтну формулу“

НАЈАВИО „ЗНАЧАЈНО ПОВЕЋАЊЕ ПЕНЗИЈА – ПО ШВАЈЦАРСКОЈ ФОРМУЛИ“

* „Ако све реализујемо из договора са Путином, имаћемо по питању снабдевања гаса сигурну зиму, а након разговора са Гаспромом о количинама моћи ћемо тачно да кажемо колико ће нас коштати просечнo кубни метар. У овом тренутку то би било три пута мање, а зими ће то бити и 10-12 пута мање него што ће плаћати остали у Европи”

* Упитан шта очекује од сутрашњих разговора са европским комесаром за проширење Оливером Верхејом и европском посланицом Виолом фон Крамон, Вучић рекао да није само питање шта ће они да траже„Фон Крамон ће да говори у своје име и име европарламентараца, а добиће одговор у складу са политиком коју води Србија

* Прецизирао је да Србија у Робним резервама има преко 11 милиона килограма шећара, не рачунајући залихе код произвођача, такође, 11 милиона литара уља, вишео од 11 милиона килограма соли, 80 тона пасуља и још 1.200 у Лесковцу и још око 120 тона у Иригу. Додао је да пиринча ту у Робним резервама има 70 тона и још 1.200 у Лесковцу, као и још 1.200 пиринча

_____________________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас да је са шефом руске државе, Владимиром Путином, договорио повољан аранжман за увоз гаса из Русије, као и да ће за Србију остати цена која се заснива на стопостотној нафтној формули.

       „Имали смо врло добар разговор Путин и ја. Говорили смо о више различитих тема. Најважнија за нас су наши билатерални односи, а дотакли смо се више ствари. За нас је најважније питање истек гасног споразума после десетогодишњег трајања 31.маја. Оно што могу рећи, јесте да смо главне елементе договорили који су веома повољни за Србију”, рекао је Вучић, пренео је Танјуг.

      Он је подсетио да је Србија до сада добијала гас по цени базираној на стоодстотној нафтној формули, и казао да је то била свакако најбоља цена у целој Европи.

       „Договорили смо, а то је веома добра вест, да ћемо потписати уговор, први елемент на три године, а не на месец дана што су неки говорили. То изузетно одговара српској страни”, рекао је Вучић.

       Он је казао да формула која ће се користити остаје иста и да ће цена бити веома повољна за Србију.

       Остаје да се разговора са Гаспромом, а, како је додао, већ је упутио писмо руководству те компаније, да се разговара о количинама.

       Вучић је пренeо да је објаснио Путину да је значајном индустријализацијом и привредним напретком Србија повећала количине гаса које троши.

       „Ако све реализујемо из договора са Путином, имаћемо по питању снабдевања гаса сигурну зиму, а након разговора са Гаспромом о количинама моћи ћемо тачно да кажемо колико ће нас коштати просечнo кубни метар. У овом тренутку то би било три пута мање, а зими ће то бити и 10-12 пута мање него што ће плаћати остали у Европи”, казао је он.     

       Изразио је захвалност руским партнерима на коректности.

       Пренeо је да је изнео Путину и став Србије да бисмо жељели што брже успостављање мира у Украјини, а да је руски председник изнeо податке из свог угла.

       „Рекао је да постоји понуђени споразум, а који је на столу како у Москви, Кијеву, и другим центрима моћи. Неке одређене елементе сам чуо, али није нешто чиме можемо да се бавимо. Надам се да ће се мир успоставити. За све друго могу да кажем: веома коректан и добар разговор”, казао је он

       Истакао је да је са Путином разговарао и о даљој изградњи складишних капацитета гаса у Србији.

       Вучић је рекао да га наредних дана очекују бројни важни разговори, и да ће једино у уторак имати краћи говор у Скупштини по питању полагања заклетве, као и да ће све његово остало време бити усмерено на спољнополитичке активности и решавање набавке енергената и хране.

       На питање шта очекује од сутрашњих разговора са европским комесаром за проширење Оливером Верхејом и европском посланицом Виолом фон Крамон, Вучић је рекао да није само питање шта ће они да траже.

       „То ће бити разговори, није само питање шта ће они да траже. Фон Крамон ће да говори у своје име и име европарламентараца, и добиће одговор у складу са политиком коју води Србија. Србија има представнике чији је посао да изнесе своје ставове”, појаснио је председник Србије.

Имамо шећера више него довољно,

решен проблем у продавницама

       Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, током обиласка Складишта генералног терета Републичке дирекције за робне резерве на Вилиним водама у Београду, да Србија има више него довољно залиха шећера и да је решен проблем у продавницама, који је настао због шпекулативних радњи.

       Вучић је обишао складиште где се налазе залихе пасуља и пиринча, затим пумпе за извлачење воде, 12 агрегата за струју и друго.

       „Не постоји ниједна ствар због које бисмо лагали народ. Имамо шећера и више него довољно, увек су у питању спекулативне радње”, рекао је Вучић.

       Он је истакао да имамо најнижу цену и шећера и уља и брашна у реигону и да је појачана због тога продаја у пограничним деловима земље, пренео је Танјуг.

       Људи купују оно што има код нас јефитније, навео је Вучић и додао да је зато говорио да морамо да водимо рачуна о целом региону. Каже да је ситуација око шећера решена за три дана и да је јуче лично ишао да се увери.

       Прецизирао је да имамо само ту у Робним резервама преко 11 милиона килограма шећара, не рачунајући залихе код произвођача, такође, 11 милиона литара уља, вишео од 11 милиона килограма соли, 80 тона пасуља и још 1.200 у Лесковцу и још око 120 тона у Иригу. Додао је да пиринча ту у Робним резервама имамо 70 тона и још 1.200 у Лесковцу, као и још 1.200 пиринча.

       Вучић је истакао да је држава уложила додатних 37 милиона евра како би се повећале Робне резерве и избегла свака врста притиска.

       Посети складишту Робних резерви присуствују и министарка трговине Татјана Матић и министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Следи значајно увећање пензија

по швајцарској формули

       Председник Србије најавио је данас и да ће пензионери добити значајно повећање пензија, по швајцарској формули за усклађивање раста пензија, и поручио да ће држава наставити да брине о пензионерима, као и да је увек спреман са њима да разговара. На питање новинара да ли је спреман да разговара са пензионерима пошто је то од њега тражило једно удружење синдиката пензионера, Вучић је рекао да није добио позив ни од једне организације, али да је свакако спреман на разговор, само да види које су теме.

       Подсетио је да су пензионери добили једнократну помоћ од по 20.000 динара, што је око 1.600 динара више месечно.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари