Вучић: Србија неће трку у наоружању, али ће уложити огроман новац у војну индустрију

ПРИСУСТВОВАО ДЕМОНСТРАЦИЈИ МОГУЋНОСТИ МОДЕРНИЗОВАНОГ РАКЕТНОГ БАЦАЧА „ОГАЊ“

* У Сремској Митровици нагласио да је Србија по тенковима убедљиво најснажнија у региону. Додао је да је изузетно снажна и у ракетној артиљерији, као и да ће у ратном ваздухопловству развијати бомбардере и ловце, али и најсавременија оруђа и оружја противваздушне одбране

* Рекао и да Србија не може да прати донације, које поједине НАТО државе у окружењу добијају од САД и Немачке, па мора сама да се бори за своју будућност и мир

* Нови вишецевни лансер ракета "Огањ" аутоматски заузима положај, има систем за навигацију и ракету са аеродинамичким кочницама, која је много прецизнија од постојеће. Ракета је тежа за три килограма, због аеродинамичких кочница и веће количине ракетног горива. Домет му је од 8,6 до 35 километара у зависности од ракета

____________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић најавио је да ће Србија уложити огроман новац у војну индустрију, али да не жели да учествује у било каквој трци у наоружању.

        Вучић је додао како примећује да земље у региону, и поред великог јавног дуга, проналазе новац за куповину оружја и оруђа.

        "Не желећи да учествујемо у било каквој трци увек ћемо моћи да гарантујемо стабилност, сигурност и мир. Што сте јачи, имаћете јача превентивна дејства на оног ко би мислио да може да изврши агресију", рекао је Вучић у Сремској Митровици.

        Након што је обишао 15. тенковски батаљон Прве бригаде копнене војске у касарни "Бошко Палковљевић Пинки" и присуствовао приказу способности модернизованог система "Огањ", Вучић је истакао да је Србија по тенковима убедљиво најснажнија у региону.

        Он је додао и да је изузетно снажна у ракетној артиљерији, као и да ће у ратном ваздухопловству развијати бомбардере и ловце, али и најсавременија оруђа и оружја противваздушне одбране.

        Према његовим речима, Србија жели да сачува своју војну неутралност, да сама брине о свом небу, земљи и да буде своја на своме.

        Вучић је рекао да Србија не може да прати донације, које поједине НАТО државе у окружењу добијају од САД и Немачке донације, па мора сама да се бори за своју будућност и мир.

        Вучић је присуствовао приказима способности тенковске чете, способности ватреног вода вишецевних лансера ракета 128 милиметара М77 "Огањ", те приказу модернизоване артиљеријске батерије система "Огањ" и практичне обуке тенковске чете.

        "Огањ" је самоходни вишецевни модуларни лансер ракета који је способан да лансира више врста ракета различитих калибара и домета.

        Нови "Огањ" аутоматски заузима положај, има систем за навигацију и, што је најважније, ракету са аеродинамичким кочницама, која је много прецизнија од постојеће. Ракета је тежа за три килограма, због аеродинамичких кочница и веће количине ракетног горива.

        Домет му је од 8,6 до 35 километара у зависности од ракета.

        Намењен за неутрализацију непријатељске живе силе, зона прикупљања, јединица у маршевском распореду, артиљеријских позиција и зона падобранских и хеликоптерских десанaта.

        Поседује могућност аутоматског, полуаутоматског и ручног функционисања са аутоматским пуњењем резервног пуњења ракета.

        За пет минута заузима и напушта ватрени положај укључујући и испаљивање резервног пуњења.

        Ракетни систем поседује и ракету са касетном бојевом главом са 48 бомбица радијуса убојног дејства од 10 метара или са четири противтенковске мине и електронским темпирним упаљачем.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари