Вулин: Учинићемо све да буду мирни и сигурни и Српска и Срби, где год да живе

„СВАКО КОМЕ ЈЕ СТАЛО ДО МИРА ОБРАДОВАЋЕ СЕ ЈАЧАЊУ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ“

* „Ратови на Балкану почињали су тако што су нападани Срби који живе ван граница Србије... Република Српска је наш најважнији спољнополитички приоритет

* „Са Русијом имамо стратешко партнерство и то су односи будућности. Русија рачуна на Србију и Србија рачуна на Русију. Русија на свим међународним форумима веома гласно брани и заступа не само став Србије, већ и Срба и ту мислим и на Републику Српску. Ти односи подразумевају и снажну економску и војно-техничку сарадњу

____________________________________________________________________

        МИНИСТАР одбране Србије Александар Вулин изјавио је да је Република Српска најважнији спољнополитички приоритет Србије и да ће Србија учинити све да Српска и Срби без обзира на то гђе живе буду мирни и сигурни.

        "Свако коме је стало до мира обрадоваће се јачању Војске Србије. Ратови на Балкану почињали су тако што су нападани Срби који живе ван граница Србије", рекао је Вулин за АТВ.

        Према његовим речима, када имате снажну српску војску и државу - никоме неће пасти на памет да покуша да промени начин живота Србима који живе ван Србије, а онда ће бити и мира.

        "То важи и за Републику Српску која је наш најважнији спољнополитички приоритет и учинићемо све да она и Срби без обзира на то где живе буду мирни и сигурни", поручио је Вулин.

        Када је реч о односима Србије и Русије, Вулин је рекао да две државе имају најближе могуће односе.

        "То је стратешко партнерство и то су односи будућности. Русија рачуна на Србију и Србија рачуна на Русију. Русија на свим међународним форумима веома гласно брани и заступа не само став Србије, већ и Срба и ту мислим и на Републику Српску. Ти односи подразумевају и снажну економску и војно-техничку сарадњу", истакао је Вулин.

        Вулин је рекао да је Србија опредељена за политику војне неутралности и да чврсто верује да је то најтежа, исправна, најбоља могућа и најчаснија политика.

        "Када сте дио било којег војног савеза, па и НАТО, ви се суочавате да добијете наређење да урадите оно што су неки други радили на штету нашем народу. Србија је одлучила, а верујем да су и Срби одлучили да никада не чине зло које је чињено њима", појаснио је министар одбране Србије.

        Вулин је подсетио да је Дејтонским споразумом предвиђено да Србија има не само специјалне и паралелне односе са Републиком Српском, већ да је и гарант тог споразума.

        "Дејтонски споразум је направио БиХ. Ако је Србија гарант тог споразума, онда смо ми гарант и БиХ. Ми ћемо све учинити да се наша добросуседска сарадња развија. Ми гарантујемо територијални интегритет БиХ, али Република Српска у складу са Дејтонским споразумом мора да има све своје надлежности. Ништа што не договоре три народа и два ентитета за Србију није валидно", истакао је Вулин.

        Вулин је навео да блокада формирања власти на нивоу БиХ није добра за све грађане у БиХ, али да то показује да, када се поштује Дејтонски споразум, Република Српска функционише.

        Говорећи о ситуацији на Косову и Метохији, Вулин је рекао да је покушај формирања "велике Албаније" највећи безбедносни ризик на простору Балкану, баш као што је и формирање такозване "војске Косова" средство да се створи велика Албанија и да се угрози безбедност читавог региона.

        "Међународна заједница је одговорна за то. Србија је спремна да заштити све Србе гдје год да живе", закључио је Вулин.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари