Наше рукометашице желе и до треће победе

 У ПОСЛЕДЊЕМ КОЛУ ПРВЕ ФАЗЕ ЕВРОПСКОГ ПРВЕНСТВА У ШВЕДСКОЈ ИГРАЈУ ПРОТИВ ДОМАЋИНА

Слађана Поп Лазић

        Рукометашице Србије одрадиле су перфектан посао у прва два меча на Европском првенству у Шведској. Најпре су победиле Словенију (36:34), а потом и фаворизовану селекцију Шпаније (25:23), чиме су обезбедиле пролаз у други круг такмичења.

        Изабранице селектора Драгице Ђурић са максималним учинком очекују последњи дуел у групи А, против домаћина Шведске, која је на претходном Европском првенству освојила бронзану медаљу.

        Швеђанке су пред својом публиком оствариле половичан учинак - биле су боље од Шпаније (25:19), али су неочекивано поражене од Словеније у другој рунди (23:25).

        Реч је о веома квалитетној селекцији, који на овом првенству има готово идентичан састав са Олимпијских Игара у Рију, где су заузели седмо место. Предводи их Изабела Гулден, играчица ЦСМ из Букурешта, која је проглашена за најбољу рукометашицу у Лиги шампиона, у којој је њен клуб освојио трофеј.

        Швеђанке имају две медаље са великих такмичења. На ЕП 2010 у Данској и Норвешкој, биле су прави хит пласиравши се у финале, где их је поразила Норвешка. Тада је рукометни свет упознао имена Изабеле Гулден и Линее Торстенсон. Четири године касније у Будимпешти, Швеђанке су дошле до бронзе, а за МВП турнира изабрана је Гулден.

        О континуитету резултата Швеђанки најбоље говори податак да су учествовале на три везана олимпијска турнира - од Пекинга до Рија, али су тек на последњем успеле да се пласирају у четвртфинале.

        Репрезентације Србије и Шведске три пута су се састајале у последњих неколико година, а куриозитет је да није било победника у тим мечевима.

        Први пут су снаге одмерене у Београду на ЕП 2012, када је меч главне фазе завршен резултатом 23:23. Само неколико месеци касније у крагујевачком „Језеру“ виђен је још један реми (25:25) у оквиру квалификација за ЕП 2014, а онда још једна драма у Кристијанштаду завршена је резултатом 18:18.

        Српске играчице после две победе на старту и убедљивог првог места у групи А са великим самопоуздањем дочекују дуел против Шведске.

        Верују да као што су победиле Шпанију, могу и Шведску.

        „Знам да је мало ко веровао у нас да можемо да остваримо овако добар резултат на старту, очекивања су била да ћемо имати нулу после две утакмице. Верујем да ће и Швеђанкама бити тешко ако помисле да ће лако да нас победе. Зашто са два, зашто не пренети четири бода у наредну фазу такмичења? Зашто да нам буде теже у Гетеборгу? Пуне смо адреналина, идемо даље“, рекла је српска играчица Јелена Лавко.

        Меч између Србије и Шведске на програму је у четвртак од 20.45 часова.

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари