Новак у Риму: Нема бољег тренинга од меча

ЦЕНИМ ТОПЛИНУ ЉУДИ, ЖЕЛИМ ДА СЕ ВРАТИМ НА ВРХ, АЛИ ЗНАМ ДА СЕ ТО НЕЋЕ ДОГОДИТИ ОДМАХ

        Новак Ђоковић показао је обећавајућу форму у прва два кола Мастерса у Риму, али сам истиче да је и даље у транзицији која ће да потраје.

        Најбољи српски тенисер пласирао се у треће коло турнира, односно осмину финала, где ће му ривал бити Алберт Рамос-Вињолас (среда, не пре 19:30).

        Ђоковић је у другој рунди био сигуран против Грузина Николоза Басилашвилија у два сета, а још убедљивији је био на премијери турнира против Украјинца Александра Долгополова.

        „Напредујем, али знам да ми је потребно још много да бих се вратио на највиши ниво. Ово је прелазни период који морам да прихватим. Морам дати све од себе у сваком мечу који играм, али и на сваком тренингу. Само на тај начин ћу се осећати пријатније током мечева. Наравно да су мечеви и тренинзи другачији са психичке тачке гледишта, па је важно комбиновати их. Али истина је и да нема бољег тренинга од меча. Желим да идем корак по корак, надам се победама у што више је мечева могуће. Ценим топлину људи, желим да се вратим на врх, али знам да се то неће догодити одмах“, рекао је Ђоковић.

        Ђоковић је прокоментарисао и услове у којима тенисери развијају своју каријери, он данас има велики стручни штаб који брине о његовој форми, али није било тако пре десетак, петнаест година. За разлику од њега, који је сам плаћао своје тренере док је одрастао, многи млади тенисери из других земаља имају подршку својих Савеза који им плаћају стручњаке.

        „То је велика предност, многи играчи имају подршке Савеза који су врло моћни у појединим земљама, посебно у оним које су домаћини Слемова. Често те земље потписују уговоре са својим играчима на почетку њихових каријера. За остаје је другачије, као што је било за мене. Није ми било лако, посебно мојим родитељима који су плаћали тренере из свог џепа. Да би играо тенис на високом професионалном нивоу потребно је много новца, можда више него у било ком другом спорту. У Италији Савез помаже талентованим тенисерима од малих ногу. Нису сви те среће, па мораш да стегнеш зубе и бориш се сам. То се догодило мени. Многи су одустали, јер нису веровали да могу да достигну највиши нову. Сваки спорт поставља многе препреке, али тенис можда највише, јер је индивидуални. Ако немаш неки вид помоћи или спонзоре врло је тешко“, истакао је српски тенисер.

        Ђоковић је у Риму привукао пажњу у тренерци свог спонзора компаније „Лакост“ која је у бојама и са грбом Француске.

        „Свиђа ми се, немам проблема с тим. То су и боје Србије“, закључио је Ђоковић.

        Б92
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари