Бивши чешки кфоровац Данијел Шварц у Високим Дечаним прешао у православље

КАО ДЕТЕ КРШТЕН КАО КАТОЛИК, АЛИ ОБЈАСНИО: „ПРВИ ПУТ ИМАМ У ШТА ДА ИСКРЕНО ВЕРУЈЕМ“

          БИВШИ припадник Чешког батаљона Кфора на Космету Данијел Шварц, који се дан уочи Нове године крстио у Високим Дечанима и прешао у православље, поручио је да први пут има у шта да искрено верује јер сматра да је православље спасење за све.

          Он је нагласио да је крштењем у Високим Дечанима остварио свој вишегодишњи сан који ће му олакшати и употпунити поглед на свет.

          Шварц, који је као дечак крштен као католик, открио је за "Вечерње новости" да ће и беба коју са супругом Зузаном очекује бити православне вере.

          Шварцов кум Димитрије Марковић појаснио је да је Шварц као припадник Кфора на Космету провео шест месеци, те да је на лицу места схватио суштину проблема српског народа у јужној српској покрајини.

          "По повратку са Космета почео је са неколицином пријатеља да учествује у хуманитарним акцијама које смо заједнички спроводили, али оно што је најбитније је његова наклоност и љубав према нашем народу и земљи", рекао је Марковић.

          Он је нагласио да је очекивао да ће Шварц бити крштен на Видовдан, али да је био нестрпљив и да је добио благослов од оца Петра који га је и крстио последњег дана 2018. године у једној од највећих српских светиња на Космету.

           "Када видим колико Данијел и остали чешки пријатељи воле наш народ и колико су чврстог уверења да је Косово део Србије, питам се одакле им та снага, али сам временом схватио да реално посматрају дешавања, као и да наш и чешки народ везује и историјско пријатељство", рекао је Марковић.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари