Бајден се прогласио за председника САД – Меркел, Џонсон и Макрон му већ „пољубили ципелу“

„ЧАСТ МИ ЈЕ ШТО САМ ИЗАБРАН ЗА ЛИДЕРА ВЕЛИКЕ ЗЕМЉЕ – БИЋУ ПРЕДСЕДНИК СВИХ АМЕРИКАНАЦА“

* Ангела МЕРКЕЛ: „Искрене честитке! Амерички грађани донели су одлуку. Џо Биден је 46. председник Сједињених Америчких Држава. Од свег срца му желим срећу и успех, а такође честитам Камали Харис, изабраној првој потпредседници своје земље“

* Јенс СТОЛТЕНБЕРГ је открио све што Меркел, Макрон и остали нису хтели: „У непредвидивом свету вођство Сједињених Држава је важније него икад.  Снажни НАТО је добар и за Северну Америку и за Европу. Заједно, НАТО савезници чине скоро милијарду људи, половину светске економске моћи и половину светске војне моћи. Ова колективна снага нам је потребна за суочавање са вишеструким изазовима, укључујући све агресивнију Русију, међународни тероризам, сајбер и ракетне претње и промену глобалне равнотеже снага до које је дошло због јачања Кине“

* ФАКТИ: Deep state  је протекле четири године боље искористила од Доналда Трампа. Он није схватио да би са Кином имао боље шансе против Deep state . Није схватио да би сада боље прошао и да се поводом Русије није повлачио и додворавао Deep state. Запад се враћа на своје. На пут који је поделио Америку попола и донео Трампу на овим изборима више гласова него 2016-те. Трампа ће покушати да сведу на „системску грешку“ и пролазни неспоразум. Наредни дани ће показати да ли ће сломити, да ли ћче се предати. А и – колико вреди трампизам. Са Трампом или без њега...

________________________________________________________________

       ДОЧЕКАШЕ американизоване елите Запада прилику да поздраве кандидата Deep state и Демократске партије – Џоа Бајдена – као новоизабраног председника САД.

       Сложно су ради тога скочили на „ноге лагане“. И они који нису на баш најсигурнијим ногама.

       Са задовољством – да Доналду Трампу врате мило за драго. За све што име је радио током протекле четири године.

       Бајден је објавио да је победио на изборима за шефа државе:

У Њујорку и Вашингтону већ

славе Трампов пораз

       „Америко, велика ми је част што сам изабрани лидер наше велике земље. Чека нас напоран посао, али могу вам обећати да ћу бити председник свих Американаца, без обзира да ли сте гласали за мене или не. Заслужићу поверење које сте ми указали “, поручио је Бајден преко свог Твитера.

       Немачка канцеларка Ангела Меркел, британски премијер Борис Џонсон и француски председник Емануел Макрон – први су честитали Бајдену победу на председничким изборима.

       „Искрене честитке! Амерички грађани донели су одлуку. Џо Биден је 46. председник Сједињених Америчких Држава. Од свег срца му желим срећу и успех, а такође честитам Камали Харис, изабраној првој потпредседници своје земље“, поручила је Меркелова.

       „Честитам Џоу Бајдену на избору за председника Сједињених Држава и Камали Харис на њеном историјском достигнућу. Сједињене Државе су наш најважнији савезник и радујем се блиској сарадњи поводом наших заједничких приоритета, од климатских промена до трговине и безбедности “, рекао је Џонсон.

       „Америка је изабрала свог председника. Честитамо Џоу Бајдену и Камали Харис. Морамо много да урадимо да бисмо превазишли изазове данашњице. Хајде да радимо заједно “, написао је Макрон на свом Твитеру.

       Честитке у Вашингтон већ су послали председник Европског савета Шарл Мишел и спикер Европског парламента Давид Сасоли.

Ни ово му нису заборавили

       Исто је учинио и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг који је Бајдена позвао на „заједничко супротстављање Русији и Кини.

       „Господина Бајдена знам као снажног савезника НАТО и поборника трансатлантских односа. У непредвидивом свету вођство Сједињених Држава је важније него икад. Снажни НАТО је добар и за Северну Америку и за Европу. Заједно, НАТО савезници чине скоро милијарду људи, половину светске економске моћи и половину светске војне моћи. Ова колективна снага нам је потребна за суочавање са вишеструким изазовима, укључујући све агресивнију Русију, међународни тероризам, сајбер и ракетне претње и промену глобалне равнотеже снага до које је дошло због јачања Кине“.

       Дакле: Запад се враћа на своје. На пут који је поделио Америку попола и донео Трампу на овим изборима више гласова него 2016-те.

       Трампа ће покушати да сведу на „системску грешку“ и пролазни неспоразум.

       Наредни дани ће показати да ли ће сломити, да ли ћче се предати.

       А и – колико вреди трампизам...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари