Америка већ има више атеиста него католика

THE AMERICAN CONSERVATIV: КАКО УМИРЕ ХРИШЋАНСКА АМЕРИКА?

  • Само седам од десет Американаца себе сматра хришћанима. Нестајање хришћанске самоидентификације најприметније је код младих. Јер, док 85 одсто Американаца, који су се родили до 1945. себе сматра хришћанима, дотле то чини само 57 одсто оних који су се родили после 1982. године
  • Антихришћанска елита контролише горње „спратове“ културе и уметности, елитне универзитете, медије и масовну културу. Преко књига, филмова и магазина води широку офанзиву на хришћанску веру и морал
  • Половина бракова се завршава разводом. Рађа се све мање деце: 40 одсто - ван брака. Расни проблеми су данас гори него што су били 50-их година
Пише: Патрик БЈУКЕНЕН, идеолог америчког конзервативизма
 

        „ОВО је хришћанска земља“ - објавио је Врховни суд САД 1892. године.

        „Америка се родила као хришћанска земља“ - као ехо је поновио Вудро Вилсон. А Хари Труман потврдио: „Ми смо хришћанска земља“.

        Али, Барак Хусеин Обама је 2009. године изнео друкчије мишљење: „Ми себе не сматрамо хришћанском земљом“.

        Недавна анкета Pew Research Center показала је да се САД убрзаним темпом дехристијанизују.

        Још 2000. године се 86 одсто Американаца сматрало хришћанима, а 2007. је тај проценат спао на 78.

        Данас само 7 од 10 Американаца себе сматра хришћанима. Проценат атеиста, агностика и неверујућих достигао је 23 одсто, што је више него што у САД им католика и тек нешто мање од броја евангелиста.

        Нестајање хришћанске самоидентификације најприметније је код младих. Јер, док 85 одсто Американаца, који су се родили до 1945. себе сматра хришћанима, дотле то чини само 57 одсто оних који су се родили после 1982. године.

        Ако желимо да сагледамо своју будућност, треба да погледамо на католичку Ирску која је управо гласала за легализацију истополних бракова, а њени храмови и цркве се претварају у туристичке атракције и музеје, барове и ресторане.

        Шта су узроци дехристијанизације Америке?

        Све је почело од Врховног суда који је својим одлукама од хришћанства очистио државне школе, при чему се ни средишња Америка на неки чудан начин није противила тој наметаној лаичкој револуцији.

        Антихришћанска елита контролише горње „спратове“ културе и уметности, елитне универзитете, медије и масовну културу. Преко књига, филмова и магазина води широку офанзиву на хришћанску веру и морал.

        Социјална револуција из 60-их почела је са доласком беби-бумера у универзитетске домове (кампусе). Пет година се Нација Вудстока ваљала у блату, слушајући рок групу Country Joe and the Fish.

        Какве су последице досадашње дехристијанизације Америке и Запада?

        Половина бракова се завршава разводом. Рађа се све мање деце: 40 одсто - ван брака.

        Рекорде бију темпо раста употребе наркотика и бројеви искључених из школа. Високи ниво криминала смањује се само захваљујући томе што наш ниво лишавања људи слободе нимало не заостаје за оним у Јужној Африци.

        Упркос задивљујућим достигнућима медицине, болести које се преносе полним путем су се невиђено и смртоносно прошириле.

        Када умире хришћанство - замењују га индивидуализам, материјализам и хедонизам.

        „Селфи“ - то је име генерације за коју је Васкрс по значају одавно отишао на периферију, поготово у поређењу са Супербоулом (финалом купа у америчком фудбалу).

        Преко милион абортуса годишње, оправдавање самоубистава и подршка еутаназији - на све ово се гледа као на етапе социјалног прогреса у новој Америци.

        Ми економски већ зависимо од странаца који задовољавају наше потребе за основним потрепштинама.

        Наша политика је отровна.

        Наши расни проблеми су данас гори него што су били 50-их година.

        А што се тиче равноправности, разноликости и глобалне демократије - ко је спреман да за њих умре?

        Добро је рекао историчар Арнолд Тојнби: „Цивилизације не умиру зато што их убијају, већ саме изврше самоубиство“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари