Русија у Женеви представила доказе да су снимци хемијског напада код Дамаска лажни

ПРЕДОЧЕНИ И ИСКАЗИ БРОЈНИХ СВЕДОКА ДА СУ ХЕМИЈСКО ОРУЖЈЕ

У ИСТОЧНОЈ ГУТИ КОРИСТИЛИ - ПОБУЊЕНИЦИ

  • Министар иностраних послова РФ Сергеј Лавров изјавио да ће Москва ускоро предочити јасан план за решење проблема са хемијским оружјем у Сирији и нагласио: „У овом тренутку радимо на изради примењивог и јасног плана и у том циљу из минута у минут контактирамо са сиријском страном“

          РУСКА дипломатија је представила јавности убедљиве доказе да су фотографије и видео-снимци хемијског напада у Сирији од 21. августа претходно фалсификовани.

          Учинила је то на брифингу  у просторијама УН у Женеви. У оквиру 24. седнице савета за људска права УН, где су о манипулацији говорили међународни стручњаци, друштвени активисти, верски радници - преноси агенција ИТАР-ТАСС.

          „Публици су приказани искази многобројних сведока, који су сви до једног тврдили да су хемијско оружје у Источној Гути користили управо побуњеници - саопштило је МИП РФ. - Резултати истраге коју су спровели активисти и искази очевидаца предати су Независној комисији за истрагу у Сирији“.

          Сви говорници су истакли да би напад на Сирију без сагласности СБ УН представљао најгрубље кршење међународног права - истичу у руском МИП. - Наглашено је да међународна заједница не подржава идеју САД да се нападне Сирија. То, између осталог, произлази и из резултата самита G20 у Санкт Петербургу.

          „Учесници су се сложили да би страна интервенција донела цивилне жртве и проузроковала хуманитарну катастрофу у Сирији и целом региону, као и да би ишла на руку екстремистима - кажу у руском министарству. - Истакнуто је да америчко руководство треба да сноси одговорност за противправне претње Сирији, а УН су позване да спрече напад.

          Министар иностраних послова РФ Сергеј Лавров је изјавио да ће Русија ускоро предочити јасан план за решење проблема са хемијским оружјем у Сирији. „У овом тренутку радимо на томе - на изради примењивог и јасног плана и у том циљу из минута у минут контактирамо са сиријском страном - рекао је он. - Рачунамо да ћемо тај план предочити у најскорије време, између осталог, и САД. Спремни смо да га дорађујемо са генералним секретаром УН, члановима СБ УН, Организацијом за забрану хемијског оружја“.

          Генерални директор Организације за забрану хемијског оружја Ахмет Узумчу обавештен је о предлогу да се сиријско хемијско оружје стави под међународну контролу, као и о реакцијама које је тај предлог изазвао.

          На молбу агенције ИТАР-ТАСС да прокоментарише како би то технички могло да се изведе, шеф информативне службе ОЗХО Мајкл Лухан изјавио је да „све што ОЗХО може да каже на ту тему, садржи изјава њеног генералног директора“.

          „Генерални секретар УН Бан Ки Мун изјавио је да намерава да убеди СБ УН да захтева хитну предају залиха сиријског хемијског оружја и поново позвао Сирију да потпише Конвенцију о хемијском оружју“ - наводи се у изјави Ахмета Узумчуа.

          „ОЗХO се бави применом Конвенције о хемијском оружју, која забрањује производњу, чување и коришћење тог оружја“ - истиче се у изјави. Она обавезује све потписнике да пријаве и униште под међународном контролом сво хемијско оружје. Генерални директор је додао да је „Конвенција заснована на нултој толеранцији према хемијском оружју“.

          Како је више пута нагласио шеф ОЗХО, Сирија није члан ове организације, због чега ОЗХО нема правни основ да изврши контролу у Сирији. Међутим, Сирија је потписница Женевског протокола из 1925. године, који забрањује коришћење хемијских и бактериолошких средстава у рату. Сирија је ратификовала овај протокол 1968. године.

          У чланицама ОЗХО живи више од 98% становништва земаљске кугле. То је међународна организација за разоружање са најбржим растом у историји. Конвенција о забрани хемијског оружја представља први мултилатерални уговор, који не само забрањује коришћење оружја за масовно уништавање, већ и предвиђа механизме контроле војних и цивилних хемијских објеката.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари