Амерички Сенат позвао „власти БиХ“ да наставе пут ка чланству у ЕУ и НАТО

УСВОЈИО РЕЗОЛУЦИЈУ КОЈУ ЈЕ ПРЕДЛОЖИО ДЕМОКРАТА ШЕРОД БРАУН

* У тексту резолуције се указује на значај Дејтонског споразума као основе за уставну реформу у БиХ... И подсећа да су НАТО и САД покренули ваздушне нападе против босанских Срба како би зауставили тешка кршења људских права

* ФАКТИ: У усвојеном документу се, лаке руке, барата и оним на шта се ни амерички Хашки трибунал није одважио: да су Срби у Сребреници „заробили и убили“ 8.000 муслимана. Само, чему се чудити с обзиром да ово долази од оних који четири године прогоне председника своје земље и на изборима покраду председника своје Америке?!

________________________________________________________

       СЕНАТ Конгреса САД усвојио је резолуцију поводом 25. годишњице Дејтонског споразума у којој позива власти Босне и Херцеговине да спроведу уставне реформе и охрабрује их да наставе с напорима на путу ка чланству у ЕУ и НАТО.

       У Резолуцији број 729, коју је предложио сенатор-демократа Шерод Браун, горњи дом америчког Конгреса још једном указује на значај Дејтонског споразума као основе за уставну реформу у БиХ, и на важност промовисања политичке, економске, правне и верске једнакости кроз циљеве и вредности ЕУ.

       „Сенат поздравља посвећеност владе и народа БиХ миру и сарадњи, 25 година после Дејтонског споразума. Сенат охрабрује владу да настави да тежи чланству у НАТО и ЕУ и да постиже напредак у решавању уставних питања и побољшању економске политике док напредује ка чланству у НАТО и ЕУ", наводи се у резолуцији.

       Њоме се власти БиХ позивају да спроведу уставне реформе, потребне за помирење, ради изградње заједничке будућности.

       „Сенат осуђује кршења људских права током рата у БиХ и потврђује заједничку посвећеност САД и ЕУ промовисању и заштити људских права, демократије и владавине права широм света", наводи се у тексту.

       Сенат позива америчке власти да блиско сарађују са владама земаља које се граниче са БиХ, нарочито Србијом и Хрватском, потписницама Дејтонског споразума, "ради подршке пуној примени Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и балканских држава, што захтева регионалну сарадњу".

       У Резолуцији се подсећа да је Дејтонским споразумом, потписаним 14. децембра 1995. године, окончан рат и омогућен мир у БиХ. Потписали су га тадашњи председник Председништва БиХ Алија Изетбеговић и председници Србије и Хрватске, Слободан Милошевић и Фрањо Туђман.

       Подсећа се и да су НАТО и САД покренули ваздушне нападе против босанских Срба како би зауставили тешка кршења људских права, што је, како се наводи, довело до преговора о примирју и мировног споразума.

       „Етничко чишћење и концентрациони логори коришћени су као средство рата против бошњачких мушкараца, жена и деце, што је кулминирало геноцидом у Сребреници у јулу 1995. године, када је 8.000 муслиманских мушкараца и дечака заробљено и убијено", стоји у Резолуцији.

       Додаје се да је Дејтонски мировни споразум поставио темеље за мисије НАТО-а и ЕУ у претходних 25 година, које су грађанима БиХ омогућиле да живе мирно и да напредују.

       Констатује се да влада САД подржава суверенитет БиХ и да влада и народ БиХ од потписивања Дејтонског споразума раде у партнерству са међународном заједницом на изградњи мирног и демократског друштва заснованог на владавини права, поштовању људских права и тржишне економије.

       (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари