Американци коначно схватају да их њихове велике компаније, а и политичари - пљачкају

АМЕРИЧКА ЧИСТАЧИЦА МОРА ДА ПЛАТИ 1.900 ДОЛАРА ПОРЕЗА, А МИЛИЈАРДЕР ТРАМП ЈЕ ЗА 2017. ПЛАТИО $750

Богаташки рај, нарочито порески - Кајманска острва

* Међу фармацеутским компанијама које избегавају порез, налази се и чувени Pfizer који је управо завршио рад на вакцини против коронавируса. Занимљиво је да је рад на тој вакцини финансиран из буџета САД, а да ће сва права на вакцину остати Pfizer, односно - у приватном власништву

* Чак 91 највећа корпорација са списка највећих у САД Fortune-500 у Сједињеним Државама 2018. није уопште платила савезни порез на доходак. Међу њима су биле и светски познате General Electricks, Shevron, Starbucks Netflix, Delta Air Lines и Nvidia

* За 2019. годину најбогатији човек на свету, Џеф Безос, коначно је платио амерички порез на доходак. Међутим, критичари су одмах приметили да је, с обзиром на Амазонову милијарду долара зараде у 2018. години, порез обрачунат на невероватно малих 1,2 одсто

* Најбогатијег републиканца Мича Меконела политички противници оптужују за скривање профита од пословања његове супруге на Маршаловим острвима. Најбогатији демократа, Џон Кери, ожењен чланом легендарне породице Хајнц, чини исту ствар - само на Кајманским острвима

______________________________________________________

         Аутор: Викторија НИКИФОРОВА

       СКАНДАЛ са пореском пријавом Доналда Трампа натерао је Американце да се запитају: да нешто није у реду са нашим системом?!

       Подсетимо: милијардер Трамп је 2017. уплатио комичан износ од 750 долара пореза у савезну благајну. Ради поређења: спремачица са годишњом платом од 30 хиљада долара плаћа око 1,9 хиљада долара. Плус: порез држави у којој живи, па социјално осигурање и здравствено осигурање. Све заједно: додатне  три хиљаде долара.

       У позадини економске кризе прерушене у пандемију, америчка јавност се заинтересовала за ову чудну неравнотежу.

       Крајњи левичар, по америчким стандардима, сенатор-демократа Берни Сандерс одважио се преко  Твитера џарне свемогућег милијардера број 1. Џефа Безоса: „Зар Амазон треба да плаћа нула долара федералног пореза на доходак?“.

       Осмелили су се и неки амерички мас-медији. Скренули су пажњу на управо објављени извештај Tax Justice Network у којем се процењује земље широм света годишње изгубе најмање 467 милијарди долара пореских прихода. Првенствено зато што се највеће корпорације непрекидно баве склањање својих актива у офшор зоне и умањивање своје добити. А њихови власници су у већини Американци.

       У истом извештају се наводи: „Још крајем 90-их су лидери по утајама пореза и скривању профита биле компаније из Big Pharma, сфере компјутерских технологија и интернет-корпорације“ – указао је њујоршки економиста Џејмс Хенри.

       Међу фармацеутске компаније које избегавају порез, Хенри је сврстао и чувени Pfizer који управо завршио рад на својој вакцини против коронавируса.

       Занимљиво је да је рад на тој вакцини финансиран из буџета САД, а да ће сва права на вакцину остати Pfizer, односно - у приватном власништву.

       Амерички IT-гиганти добит од пре две деценије скривају преко регистрације у Даблину. У Ирској је тада порез био десет посто. Међутим, Гугл, Мајрософт, Фејсбук и Ејпл склопили су споразуме са владом те земље о посебним условима за себе.

       Чак 91 највећа корпорација са списка највећих у САД Fortune-500 у Сједињеним Државама 2018. није уопште платила савезни порез на доходак. Међу њима су биле и светски познате General Electricks, Shevron, Starbucks Netflix, Delta Air Lines и Nvidia.

       За 2019. годину најбогатији човек на свету, поменути Безос, коначно је платио амерички порез на доходак. Међутим, критичари су одмах приметили да је, с обзиром на Амазонову милијарду долара зараде у 2018. години, порез обрачунат на невероватно малих 1,2 одсто.

       Либерали су нас годинама уверавали да је америчка економија „златни стандард за цео свет“, такође – да само тржиште треба да одлучује о свему“ а да држава не треба да се меша у функционисање тржишта.

       Испоставило се да најугроженији слојеви становништва САД на себи носе читаву државу, а да њихови пребогати сународници Америку користе само за своје потребе, да с времена на време завлаче руку у државни буџет. Као у свој џеп.

       Apple има 181 милијарду долара у три офшор компаније, General Electric има 119 милијарди долара у 118 таквих компанија, а Microsoft 108 милијарди долара, наводи се у извештају непрофитне организације Okfam.

Америка нема шансе против свог Џефа Безоса

       Ако Демократска странка и Бајден покушају да повећају порезе - извлачење новца у офшоре само ће се убрзати.

       Најбогатијег републиканца Мича Меконела политички противници оптужују за скривање профита од пословања његове супруге на Маршаловим острвима.

       Најбогатији демократа, Џон Кери, ожењен чланом легендарне породице Хајнц, чини исту ствар - само на Кајманским острвима.

       Пореске декларације политичара проучавају се под лупом у свим нормалним демократским земљама - било да су то Русија или Француска, Аргентина или Јужна Кореја. Али, у САД је та тема табу за било који угледни медиј.

       Џсф Безос у затвору?

       То је незамисливо. И за обичног Американца. Међутим, 1780. године идеја да се краљу одсече глава такође се чинила незамисливом за обичне Французе.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари