Бајден: Трамп је одговоран за упад побуњеника у Конгрес САД, демократе би да му - суде

ТАЈ ДЕО ДЕМОНСТРАНАТА НАЗВАО „УНУТРАШЊИМ ТЕРОРИСТИМА“   

* Џо БАЈДЕН: „Током последње четири године имали смо председника који је јасно показао да презире наш демократски систем, устав и владавину закона. Он је искрено нападао  демократију и институције Сједињених Држава“

* The New York Times: Трамп је разговарао са својим сарадницима о могућности да сам себе превентивно помилује пре напуштања функције

* Руски спољнополитички експерт и сенатор Алексеј ПУШКОВ: „Демократе су учиниле све што је у њиховој моћи да радикализују Америку. Зато је заузимање Капитола њихово наслеђе, тачније, наслеђе њиховог политичког рата против Трампа“

___________________________________________________

       НОВИ председник САД Џо Бајден изјавио је да је уверен да је актуелни амерички лидер Доналд Трамп изазвао немире у Вашингтону.

       „Он оне који су упали у Конгрес САД назива учесницима протеста. А била је то гомила побуњеника, унутрашњих терориста“ – оценио је.

       Додао је да се у Вашингтону није догодио  протест већ – хаос:

       „Био је то један од најмрачнијих дана у историји САД. Желео бих да кажем да ово нисмо могли да очекујемо, али није тако - могли бисмо. Током последње четири године имали смо председника који је јасно показао да презире наш демократски систем, устав и владавину закона. Он је искрено нападао  демократију и институције Сједињених Држава“.

       Према Бајденовим речима, Трамп је „подстакао гомилу да нападне Капитол, да прети изабраним представницима народа“.

       Антитрамповски The New York Times испалио је нову „ракету“.

       Објавио је да је Трамп разговарао са својим сарадницима о могућности да сам себе превентивно помилује пре напуштања функције:

       „Неки извори сугеришу да се можда већ припрема да објави своје помиловање“.

       Удари на Трампа, заправо, тек почињу и биће све жешћи.

       Федерални тужилац у Вашингтону Мајк  Шервин изјавио је да ће актуелни амерички председник можда бити процесуиран у вези са нередима испред и унутар Капитола.

       Политиколог Андрес Томас Контерис рекао је да Сједињене Државе никада нису имале демократију, а да су председнички избори 2020. само су погоршали ситуацију.

       Руски сенатор Алексеј Пушков, који је и познати спољнополитички експерт, назвао је пробој демонстраната у зграду америчког Конгреса „наслеђем“ америчке Демократске странке.

       Указао је да демократе од Трампове председничке инаугурације ни на дан нису престајале са „хистеричном кампањом која је била усмерена на његово избацивање из Беле куће.

       Демократе су са истим циљем подржале расне протесте, са амбицијом да спрече Трампа да буде поново изабран за шефа државе:

       „Дакле, демократе су учиниле све што је у њиховој моћи да радикализују Америку. Зато је заузимање Капитола њихово наслеђе, тачније, наслеђе њиховог политичког рата против Трампа“.      

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари