Демократе у доњем дому Конгреса САД на корак од изгласавања импичмента Трампу

РЕПУБЛИКАНЦИ ИХ ПОЗВАЛИ ДА ОДУСТАНУ – ДА НЕ ПРАВЕ ЈОШ ВЕЋИ РАСКОЛ У САД

* Конгресмен-демократа Џим МекГоверн нагласио: „Наша земља је била нападнута. Не из друге државе, већ изнутра. То нису били демонстранти или патриоте. То су били издајници. То су били домаћи терористи

* Демократе у Представцничком дому имају већину и сигурно ће изгласати опозив Трампу, са забраном да у будућности обавља било коју изборну функцију, али за то неће добити потребну двотрећинску подршку у Сенату САД

_____________________________________________________

       ДЕМОКРАТЕ су у Представничком (доњем) дому Конгреса САД по други пут покренуле импичмент процедуру против Доналда Трампа. Упркос томе што му мандат престаје 20. јануара.

       У центар своје оптужнице поставили су две тврдње: да је Трамп инспирисао своје присталице да 6. јануара упадну у здање Конгреса САД и да је то била побуна против власти коју је он пресудно подстакао.

       Републиканци су их очекивано позвали да одустану од идеје импичмента. Један од њих – Том Коули – иза говорнице им је поручио:

       „Демократска већина тражи од нас да размотримо резолуцију о опозиву председника Трампа само недељу дана пре истека његовог мандата. Они то чине добро знајући да Сенат - чак и ако Представнички дом гласа `за` - не може почети да разматра оптужбе пре истека мандата председника Трамп. Осим тога, не дозвољавате да размотре све чињенице и саслушају сведоци. Независно од овога, импичмент није здрав начин. Одустаните док има времена. Не правите још већи раскол у земљи!“

       Конгресмен-демократа Џим МекГоверн рекао је да би Сенат могао одмах размотрити импичмент ако се сложи лидер републиканске већине у горњем дому Мич МекКонел.

       Предложио је да се Сенат састане макар 19. јануара. Притом је нагласио:   

       „Наша земља је била нападнута. Не из друге државе, већ изнутра. То нису били демонстранти или патриоте. То су били издајници. То су били домаћи терористи. И поступали су по наређењу Доналда Трампа“.

       Демократе су у предлог одлуке о импичменту унеле и оно што им је много важније од самог импичмента: забрану Трампу да врши било који изборну функцију у будућности.

       Демократе у Представничком дому имају већину и велики су изгледи да ће изгласати импичмент.

       Међутим, да би Трамп заиста био опозван – па макар и један једини дан пре истека мандата – потребно је да ставове представничког дома подрже и две трећине Сената САД. А то се неће догодити.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари