Други дан импичмент-суђења Трампу: `Тужиоци` најавили „снимак побуне“ који досад није виђен

КОНГРЕСМЕНИ-ДЕМОКРАТЕ  У УЛОЗИ ТУЖИЛАЦА, А СВИ СЕНАТОРИ - ПОРОТНИКА

* Први је наступио демократа Џејми РАСКИН и рекао: „Америци је потребна истина о улози бившег председника Трампа у подстицању побуне 6. јануара. Та побуна је угрозила нашу владу и лако могла да уништи мирни пренос власти у Сједињеним Државама. Први пут за 233 године“

*  Истовремено је тужилаштво округа Фултон, у америчкој савезној држави Џорџија, отворило кривичну истрагу поводом Трамповог јануарског телефонског позива секретару те државе - републиканцу Бреду Рафенспергеру. Демократе тврде да је екс-председник САД у том разговору застрашивао саговорника и да је покушао да изнуди промену изборних резултата у Џорџији у своју корист

____________________________________________________

       ДРУГИ дан импичмент-суђења Доналду Трампа у Сенату САД почео је наступом демократе Џејмија Раскина који је био у улози `тужиоца`.

       Раскин је наступио у име Представничког (доњег) дома Конгреса САД који је прво најавио да ће сенаторима бити приказан видео-снимак о нападу на Конгрес од стране Трампових присталица 6. јануара. Наводно, кадрови који досад нигде нису емитовани.

       Раскин је посебно нагласио: „Америци је потребна истина о улози бившег председника Трампа у подстицању побуне 6. јануара. Та побуна је угрозила нашу владу и лако могла да уништи мирни пренос власти у Сједињеним Државама. Први пут за 233 године“.

       Раскин је одбацио тврдњу Трампове одбране да је Трамп једноставно био на месту догађаља, али да није био њихов изазивач.

       „Представићемо доказе да бивши председник Трамп није био само невини посматрач. Доказаћемо да је он подстакао побуну 6. јануара“.

       Други тужилац, Џо Негјус, рекао је да је Трамп пажљиво испланирао нереде са упадом у Капитолу. Овај конгресмен се више пута враћао на три Трампове узастопне кратке реченице:

        „Велика лаж: Избори су украдени“, „Зауставите крађу“ и „Очајнички се борите да зауставите крађу“.

       Негјус је додао да цитиране Трампове речи „показују логику подстицања побуне“.

       Гомила је, указао је, само следила Трампове наредбе“.

       У наставку иступања цитирао је признања полицији неких учесника нереда који су рекли да су били сигурни да следе председникове речи.

       Поред Раскина и Негјуса, и други чланови Представничког дома биће тужиоци, а сенатори порота. „Оптужница“ суштински има само једну тачку: подстрекавање на побуну.

       Амерички медији преносе да је Трамп незадовољан учинком својих адвоката у почетној импичмент-фази у Сенату.

       Наводно је бивши шеф Беле куће посебно огорчен радом свог адвоката Брјуса Кастора и да у разговору с њим „готово викао“.

       Ово је тек почетак, а политичко суђење у Сенату није све.

         Тужилаштво округа Фултон, у америчкој савезној држави Џорџија, отворило је кривичну истрагу поводом Трамповог јануарског телефонског позива секретару те државе - републиканцу Бреду Рафенспергеру.

       Демократе тврде да је екс-председник САД у том разговору покушао да изнуди промену изборних резултата у Џорџији.

       Тврде такође: да је Трамп фактички зхастрашивао Рафенспергера и његовог правног саветника РаЈана Џерманија, са алузијама на њихову кривичну одговорност ако одбију да пронађу довољно гласова за његову победу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари