Фарид Закарија: Руси су продрли и у свест 60 милиона Американаца

У САД СВАШТА ИСПЛИВАВА НА ПОВРШИНУ ПОВОДОМ ВЕЛИКОГ ХАКЕРСКОГ НАПАДА  КОЈИ СЕ ВЕЋ ПРИПИСУЈЕ РУСИЈИ

* Бивши Трампов саветник за унутрашњу безбедност Томас БОСЕРТ за The New York Times: „Догодила секатастрофа. Малигни код убризган је у софтвер Solar Winds у марту и тамо је остао до јуна. Чак 18.000 организација могло је да преузме то малигно ажурирање, укључујући некласификоване мреже савезне владе и више од 425 са листе Fortune 500 компанија“

* „Читаве групе рачунара, мрежни хардвер и сервери у огромним владиним и корпоративним мрежама – све ће то морати да буде понаособ замењено. Али, најважније мреже у земљи мораће некако да наставе са радом, мада не знамо – нагласио је Босерт - у којој су мери Руси продрли у њих и у којој мери нас Руси контролишу преко тих мрежа. Биће неопходно све обновити и изградити нове мреже од нуле и све то извести - изоловано од хакованих мрежа“

* У ствари, нико ништа није украо. Тачније, хакери су хаковали хакере. Суштина свега што се догодило јесте да је извршен напад на хакерске програме. Јер, није случајно што је прва пријавила хаковање водећа фирма за сајбер безбедност чије име Fire Eye (Пламено око) довољно годори

* Ово признају и неполитизовани амерички стручњаци за сајбер безбедност као што је Томас РИД са Универзитета Џонс Хопкинс: „Не можете то што се догодило назвати нападом - тако изгледа прикупљање обавјештајних података. Русија је врло добра у томе, можда и боља него што смо мислили, али ми радимо исто. То је добро вођена шпијунска кампања, али право питање је: зашто је требало девет месеци да се све открије?“

* Познати амерички политички аналитичар Фарид ЗАКАРИЈА написао је у The Washington Post: „Најгоре је што 60 милиона Американаца верује Трамповим изјавама и лажним објашњењима поводом избора. Проблем није у томе што је Русија хаковала америчке компјутерске системе. Очигледно је успела да нам продре и у свест“

_______________________________________________________________

       Аутор: Петар АКОПОВ

       ВЕЋ десет дана амерички политичари и медији расправљају о „асиметричној победи“ Русије над Сједињеним Државама, коју је извојевала захваљујући „нападу без преседана у изведби хакера Спољне обавештајне службе (СВР), чије су методе рада међу најнапреднијим на свету“.

       Наводи се да су „размере и тежина последње руске операције“ шокирале чак и неке искусне стручњаке, а бивши Трампов саветник за унутрашњу безбедност Томас Босерт је The New York Times оно што се догодило описao као катастрофу:

       „Тешко је преценити размере текућег напада. <...> Малигни код убризган је у софтвер Solar Winds у марту и тамо је остао до јуна. Чак 18.000 организација могло је да преузме то малигно ажурирање, укључујући некласификоване мреже савезне владе и више од 425 са листе Fortune 500 компанија. <...>

       - Руси су шест до девет месеци имали приступ многим важним и тајним мрежама. СВР је вероватно искористила тај приступ за стицање администраторске контролу над компјутерским мрежама, што сматра својим приоритетним развојним циљевима. Хакери су одавно прошли улазну тачку, сакрили трагове и добили, како кажу стручњаци, `стабилан приступ`. То значи да имају способност продирања и управљања мрежама на начин који отежава препознавање и уклањање.

       - Биће потребне године да се са сигурношћу утврди којим мрежама Руси управљају и у које су се тачно инфилтрирали. <...> Морамо да пођемо од претпоставке да Русија контролише све мреже које су хаковане и да се понашамо у складу с тим. Међутим, није јасно шта Руси намеравају да раде даље. Приступ који су стекли могу се користити не само у сврхе шпијунаже.

       - Контрола над толико важних мрежа може се лако користити за подривање поверења јавности и потрошача у податке, саопштења и услуге. У мрежама које контролишу, Руси могу да уништавају или мењају податке, а такође да се лажно представљају као други. Ако могу да изврше штетан утицај и креирају дезинформације (које су карактеристичне одлике руског понашања) - унутрашње и геополитичке тензије могу лако ескалирати“.

       Шта би требале да раде америчке власти?

       Босерт указује да следе тешке године за суочавање са последицама:

       „Чак и ако удвостручимо темпо (деинсталације) заједно са Solar Winds, чак и ако још није касно да се бавимо деинсталацијом, ситуација ће бити грозна још неко време.

       - Само санација и опоравак захтеваће огромне напоре. Читаве групе рачунара, мрежни хардвер и сервери у огромним владиним и корпоративним мрежама – све ће то морати да буде понаособ замењено. Али, најважније мреже у земљи мораће некако да наставе са радом, мада не знамо у којој су мери Руси продрли у њих и у којој мери нас Руси контролишу преко тих мрежа. Биће неопходно све обновити и изградити нове мреже од нуле и све то извести - изоловано од хакованих мрежа“.

       Ово што тврде New York Times и Босерт одјекују из стотина других америчких медија и из уста многих политичара. На пример, државни секретар Мајк Помпео тврди: „Сада можемо сасвим јасно рећи да су у овој акцији учествовали Руси“ и ставља Русију на листу америчких непријатеља, иако Трамп изражава сумњу у умешаност Москве, а сам сумња у Кину.

       Није битно ко је тачно хаковао програме које користе хиљаде америчких званичника (укључујући оне који раде у обавештајним службама). Захваљујући оваквој кампањи, сви ће бити сигурни да су то учинили Руси, поготово што се будућа Бајдена администрација већ припрема за увођење санкција за овај „подмукли напад“.

       Тако да ће Русија сада морати да живи са статусом сајбер суперсиле - поред статуса земље која Америци „бира председнике“.

       Штавише, ако бесмислице о руском утицају на изборе у САД 2016. више нема смисла ни оповргавати, будући да су постале део америчке политике и масовне свести, онда је овај тренутни „руски напад“ само дериват параноје која се развила око „руске везе“ у Трамповим изборима.

       У „вашингтонској мочвари“ нису ни имали времена да се радују победи над „Путиновом марионетом“ Трампом јер се испоставило да Американце сада Руси контролишу преко компјутерских мрежа, мада у САД не знају шта им је украдено.

       У ствари, нико ништа није украо. Тачније, хакери су хаковали хакере.

       Суштина свега што се догодило јесте да је извршен напад на хакерске програме. Јер, није случајно што је прва пријавила хаковање водећа фирма за сајбер безбедност чије име Fire Eye (Пламено око) довољно годори.

        Five Eye (Пет очију) је назив савеза пет обавештајних служби англосаксонских земаља - САД, Великe Британијe, Канадe, Аустралијe и Новoг Зеландa). Чак не просто савеза већ, како је то исправно описао Едвард Сноуден, „наднационалне обавештајне организације која није подложна ни законима својих држава“.

Томас Босерт

       Изгледа да су програми фирме са сличним именом (Fire Eye) били хаковани - очигледно, чак и пре него што су „СВР хакери“ успели да убаце своје кодове у ажурирања програма Solar Winds који се користе за контролу мрежа.

       Шта се заиста догодило са Fire Eye чији клијенти су и америчке обавештајне службе?

       „Fire Eye је објавио да су хакери подржани од једне стране владе украли неке од његових изузетно вредних скенера за рањивост клијената, укључујући и оне у власништву федералне владе САД. <...> Клијенти Fire Eye, укључујући америчко Министарство за националну безбедност и обавештајне службе, унајмили су фирму да изврши софистициране, али корисне пробне хакове на њихове системе. Компанија то чини користећи огромну базу података различитих трикова које прикупља широм света. Има за то „црвени тим“ који имитира праве хакере и користи њихове алате да би потражио рупе у безбедности. Према томе, хакери који су украли Fire Eye алате додали су их у свој арсенал“.

       Дакле, ево у чему је ствар: једни хакери су хаковали друге! Али, то је уобичајена пракса, укључујући и ниво специјалних служби.

       Да, то и признају неполитизовани амерички стручњаци за сајбер безбедност као што је Томас Рид са Универзитета Џонс Хопкинс:

       „Не можете то што се догодило назвати нападом - тако изгледа прикупљање обавјештајних података. Русија је врло добра у томе, можда и боља него што смо мислили, али ми радимо исто. То је добро вођена шпијунска кампања, али право питање је: зашто је требало девет месеци да се све открије? Зашто ниједна америчка владина агенција није утврдила да нешто недостаје? Било би разборито размислити о томе“.

       Јасно је да Рид не верује да је за такво слепило америчких специјалних служби крив „руски агент“ Трамп, али други изводе управо такав закључак.

       Чак и они који директно не криве Трампа...

       Познати амерички политички аналитичар Фарид Закарија написао је у The Washington Post:

       „Најупечатљивија чињеница из 2020. године није то што је Трамп покушао да оспори изборне резултате. Многи од нас су предвидели да ће он покушати да то учини. Најупечатљивије је што, према анкетама, 60 милиона Американаца заиста верује његовим изјавама и лажним објашњењима. Проблем није у томе што је Русија хаковала америчке компјутерске системе. Очигледно је успела да нам продре и у свест“.

       Руси, дакле, не контролишу само Трампа, па чак ни рачунарске мреже америчке обавештајне службе - они контролишу америчке умове.

       Једино је чудно што Закарија говори само о 60 милиона Американаца, односно о 40 посто оних који су гласали (3. новембра). Јер, шта је са осталима? Онима који не верују Трамповим тврдњама о изборним преварама, а нису марионете руске обавештајне службе?

       Ако је СВР хаковала свест Американаца, онда је највероватније хаковала свест свих истовремено.

       Зашто би СВР губила време на ситнице на стогодишњицу свог постојања?

       Најбоља потврда за то је управо чланак Фарида Закарије.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари