Координатор шпијунаже САД: Кина је највећа претња америчкој доминацији након Другог светског рата

ЏОН РЕТКЛИФ: КИНА НАМ ЈЕ ГОДИШЊЕ КРАЛА ТЕХНОЛОГИЈЕ ВРЕДНЕ 500 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА

* „Обавештајни подаци јасно показују да Кина намерава да доминира над Сједињеним Државама и остатком планете на економском, војном и технолошком плану. Многе главне кинеске иницијативе и водеће компаније само прикривају акције кинеске Комунистичке партије“

* „Крађе војних технологија у Сједињеним Државама усмерене на претварање Кине у водећу војну силу на свету. Кина на својим војницима изводи експерименте у нади да ће добити војнике са биолошки напреднијим могућностима“

* „Пекинг се припрема за временски неограничену конфронтацију са САД. То је изазов који се дешава само једном једној генерацији. О нашој генерацији ће се судити према њеном одговору на покушај Кине да преобликује свет по свом виђењу и да постане доминантна велесила уместо Америке“

_________________________________________________________

       КИНА представља највећу претњу америчкој доминацији у економији, војсци и технологијама, демократији и слободи у свету за последњих 75 година.

       Ово је – у ауторском тексту који је објавио The Wall Street Journal -  написао директор Националне обавештајне службе Сједињених Држава Џон Ретклиф.

       Ретклиф је нагласио да има приступ већој количини обавештајних података од било ког члана америчке администрације. Па изнео тврдњу да Кина „представља највећу претњу за Америку у овом тренутку и највећу претњу за демократију и слободу широм света од Другог светског рата до данас“.

       „Обавештајни подаци јасно показују да Кина намерава да доминира над Сједињеним Државама и остатком планете на економском, војном и технолошком плану. Многе главне кинеске иницијативе и водеће компаније само прикривају акције кинеске Комунистичке партије", каже се у његовом чланку.

       Ретклиф у тексту наводи примере хапшења и суђења кинеским држављанима у Сједињеним Државама под оптужбом за индустријску, технолошку и научну шпијунажу. Додао је да власти САД  штету од крађе америчке интелектуалне својине од стране Кине процењују на 500 милијарди долара годишње.

       Оценио је да су крађе војних технологија у Сједињеним Државама усмерене на претварање Кине у „водећу војну силу на свету“.

       Шеф Националне обавештајне службе САД тврди да Кина на својим војницима изводи експерименте „у нади да ће добити војнике са биолошки напреднијим могућностима“.

       Ретлиф је указао и на покушаје индиректног утицаја на чланове америчког Конгреса у чијим изборним јединицама постоје кинеске компаније у којима раде Американци.

       Шеф националне обавештајне службе, који надгледа и координише активности свих 16 америчких обавештајних агенција, открио је да је у њиховим буџетима (који су на нивоу 85 милијарди долара годишње) извршена прерасподела како би главну пажњу усмериле на Кину.

       „Пекинг се припрема за временски неограничену конфронтацију са Сједињеним Државама“, уверен је Ретклиф који је то назвао „изазовом који се дешава само једном једној генерацији“.

       У наставку је упозорио: „О нашој генерацији ће се судити према њеном одговору на покушај Кине да преобликује свет по свом виђењу и да постане доминантна велесила уместо Америке“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари