Неки Американци имали коронавирус пре проглашавања епидемије епидемије у Кини

CLINICAL INFECTIOUS DISEASES: МОГУЋЕ ЈЕ ДА СУ СЕ ЗАРАЗИЛИ И ПРЕ ДЕЦЕМБРА 2019.

* У САД ће бити проверено: да ли су људи (о чијим се узорцима крви ради) путовали крајем 2019. и да ли су имали симптоме сличне ковид-19

______________________________________________________________

       АНАЛИЗА узорака крви прикупљених од великог броја Американаца у децембру 2019. показала је да су неки од њих имали коронавирус и пре него што су кинеске власти објавиле појаву новог вируса, објавио је онлајн-часопис Clinical Infectious Diseases.

       Кинески званичници су 31. децембра 2019. први пут пријавили мистериозне случајеве упале плућа у Вухану.

       У Сједињеним Државама је први потврђени случај ковид-19 регистрован 20. јануара 2020. године код становника државе Вашингтон који је недуго пре тога стигао из Кине.

       Истраживачи у америчким Центрима за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) анализирали су више од 7.000 донираних узорака крви које је амерички Црвени крст прикупио у девет држава САД између 13. децембра 2019. и 17. јануара 2020. Од тога је 106 узорака било позитивно тестирано на антитела на SARS-CoV-2: 39 у Калифорнији и 67 у Конектикату, Ајови, Масачусетсу, Мичигену, Род Ајленду и Висконсину.

       Аутори су спровели додатне тестове како би искључили унакрсну реактивност антитела на друге вирусе и открили да су откривена антитела специфична за SARS-CoV-2.

       Чак и узимајући у обзир могуће лажно позитивне тестове, сигурно је да је коронавирус већ био у Сједињеним Државама.

       „Резултати сугеришу да је ковид-19 можда стигао у Сједињене Државе и пре децембра 2019. године, раније него што се досад мислило“, указали су аутори чланка.

       Виролози сматрају да присуство антитела у крви не значи да је особа тренутно болесна, већ само да је у прошлости имала контакт са вирусом.

       Аутори студије су нагласили да нису имали задатак да утврде где су се и када носиоци антитела заразили коронавирусом. Не искључују могућност да су то били људи који су се нешто пре тога вратили из Кине јер наводно постоје докази да је вирус циркулисао у Кини још у новембру 2019. године.

       Сличне студије у Француској и Италији такође су откриле антитела против SARS-CoV-2 у узорцима крви прикупљеним од становника тих земаља почетком децембра 2019.

       У САД ће бити проверавано: да ли су људи (о чијим се узорцима крви ради) путовали крајем 2019. и да ли су имали симптоме сличне ковид-19.

       Број заражених коронавирусом у свету премашио је 63 милиона.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари