Помпео Чавушоглуу: С-400 у Турској су претња војном персоналу и технологијама САД

ПОЈАЧАО ПРИТИСАК НА АНКАРУ ДА СЕ ОДРЕКНЕ РУСКИХ ПВО СИСТЕМА И СЕ ВРАТИ АМЕРИЧКОМ ОРУЖЈУ

* ФАКТИ: Амер шефу турске дипломатије објаснио да мета није Анкара већ Москва. Да Вашингтон санкцијама против Турске покушава да Русију лиши „значајних прихода и утицаја продајом оружја у иностранству“

____________________________________________________________

       АМЕРИЧКИ државни секретар Мајкл Помпео рекао је турском министру спољних послова Мевлуту Чавушоглуу да руски ракетни системи С-400, које је Анкара купила од Москве, угрожавају безбедност америчког особља и америчке технологије.

       Притом је Турчина позвао да обезбеди решење тог питања.

       Заменик портпарола Стејт департмана Кајл Брун прецизирао је да је Помпео телефонски разговарао са шефом турске дипломатије и да су им централна тема биле америчке санкције уведене турској војној и одбрамбеној индустрији“.

       Помпео је позвао турског колегу „да реши питање са С-400 на начин који одговара историји сарадње између одбрамбених сектора [двеју земаља], која траје деценијама уназад“.

       Поред тога, затражио је од Турске, као чланице НАТО-а, да поново потврди посвећеност куповини оружја и војне опреме која је спојива са системима алијансе.

       Помпео је истовремено нагласио да је сврха рестриктивних мера које је Вашингтон применио против Анкаре спречавање Русије да дође до значајних прихода и утицаја продајом оружја у иностранству, да санкције нису срачунате на подривање војног потенцијала Турске или њене борбене готовости.

       Вашингтон је Анкару због С-400 већ искључио из америчког програма производње ловаца пете генерације Ф-35.      

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари