Помпео објавио да су САД ставиле Русију на листу својих непријатеља

АМЕРИКАНЦИ ОД 2017. ИМАЈУ ЗАКОН У КОЈЕМ СЕ РУСИЈА ТРЕТИРА КАО „ПРОТИВНИК“

* У интервјуу америчком новинару Марку Левину рекао: „Стално ме питају ко је наш непријатељ, а ја одговарам да многи желе да подрију наш начин живота, наше републиканске и основне демократске принципе. Русија је на тој листи

* НАТО је пре овог наступа Помпеа категорисао Русију као непријатељску земљу у својим документима која ће бити на снази до 2030. године. А НАТО, дакако, не чини ништа без одобрења Беле куће, Пентагона и Стејт департмана

________________________________________________

       ОДЛАЗЕЋИ државни секретар САД Мајк Помпео објавио је да је Русија „један од непријатеља Америке“.

       Ово шеф америчке дипломатије не би сигурно учинио без одобрења Доналда Трампа.

       У интервјуу америчком новинару Марку Левину, који је дистрибуирао Стејт департман, Помпео је додао да је и Русија  „дефинитивно на листи непријатеља“ коју је сачинило његово минстарство.   

       Левин је навео да неки званичници САД не виде Русију као непријатеља, упркос покушајима Москве да се меша у амерички изборни процес, а Помпео је изговорио:

       „Марк, стално ме питају ко је наш непријатељ, а ја одговарам да многи желе да подрију наш начин живота, наше републиканске и основне демократске принципе. Русија је на тој листи“.

       Помпео је назвао „апсолутно истинитом“ Левинову тврдњу да Русија својим „великим нуклеарним ракетама нишани Сједињене Државе“.

       У наставку је изговорио још једну оптужбу на рачун Москве:

        „Дуго смо посматрали како Руси у сајбер-простору користе асиметрична средства како би заузели положај са којег би могли наштетити Сједињеним Државама“.   

       НАТО је пре овог наступа Помпеа категорисао Русију као непријатељску земљу у својим документима која ће бити на снази до 2030. године.

       Још раније је – у америчком закону од 2. августа 2017. године - Русија названа „противником“.

       Разлика је у основи терминолошка, па нема сумње да у Пентагони, Стејт департману и Белој кући Русију већ три године сматрају непријатељем.

       У извештају о реформи савеза НАТО  до 2030. Русија је означена као главна претња безбедности Запада, на другом месту је Кина, а на трећем међународни тероризам.

       На бази овог документа, самит НАТО, који ће бити одржан 2021. године, усвојиће нову Стратешку концепцију алијансе.

        Овога, наравно, не би било да претходно није одобрено у Вашингтону.

        Уосталом, још је Барак Обама 2014. године у круг задатака шефа Стејт департмана увео обавезу рада на промени политичког система Русије „на демократски начин“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари