Републиканци оптужују све који стоје иза „Пројекта 1619“ да желе да униште Америку

ТВРДЕ ДА СЕ РАДИ О ФАЛСИФИКОВАЊУ ИСТОРИЈЕ САД И ЦЕПАЊУ НАЦИЈЕ НА ДВА ДЕЛА        

* „Пројекат 1619“ Американце уверава да је историја Сједињених Држава започела са првим робом увезеним из Африке1619-те, а да су затим уследила четири века ужаса и срама, за које се сви морају покајати. И платити

* Демократе су „Пројекат 1619“ учиниле званичном идеологијом САД и наређују да се предавања о „критичкој расној теорији“ уведу свуда - у школе, у оружане снаге. Контрирајући, америчке државе са републиканском влашћу једноставно су забраниле ту теорију

* У томе што сада потомци робова покушавају да униште државу, почев од тражњења доживотних и немалих плаћања само за боју коже, можда и постоји нека врста божанске правде...

____________________________________________________

       Аутор: Дмитриј КОСИРЕВ, РИА Новости

        „ОНИ желе да фалсификовањем историје нашу нацију поделе на два дела“ – ово стоји у једном управом објављеном добром чланку.

       Ова тема је Русији добро позната.

       Током протекле три деценије толико често је њена историја представљана као хиљаду година ропства, чак се тврдило да и реч „Словен“ потиче од речи „роб“, па да се зато свака од великих историјских епоха Русије завршавала поразом светлих реформских снага и терором мрачних.

       Али, сада у чланку је реч о потпуно другој земљи, а текст показује – управо сада - како се носити са намерним и злонамерним искривљавањем сопствене историје. Ту земљу зову, гле чуда, Сједињене Државе.

       Реч је о „Пројекту 1619“ који Американце уверава да се цела њихова историја своди на угњетавање црнаца од стране белих, без икаквих славних и светлих тачака.

       Односно, према ауторима тог пројекта, историја Сједињених Држава започела је са 1619-те првим робом увезеним из Африке, а затим су уследила четири века ужаса и срама, за које се сви морају покајати.

       И платити.

       Демократе, односно тренутна администрација у Вашингтону, „Пројекат 1619“ учиниле су званичном идеологијом САД и наређују да се предавања о „критичкој расној теорији“ уведу свуда - у школе, у оружане снаге.

       Контрирајући, америчке државе са републиканском влашћу једноставно су забраниле ту теорију.

       Најновији случај је у Тенесију где је забрањено предавање ове теорије у државним школама (са приватним се ништа не може учинити).

       Резултат је: САД су се претвориле у две Америке - приближно једнаке по броју становника.

       На територији једне од њих треба веровати у изворну подлост америчке нације и кајати се без краја и конца, а на територији друге се може указивати на мноштво славних страница у историји САД.

Никол Хана-Џонс

       Критичари оптужују оне који су смислили „Пројекат 1619“ да желе да Америку прикажу као од самог почетка тирански режим како би променили читав систем у земљи и успоставили нови - нешто попут социјализма.

       О овоме говори Мери Грабар, специјалиста за историју. Написала је књигу под насловом „Побијање Пројекта 1619: Излагање плана за поделу Америке“.

       О књизи се почело расправљати и пре њеног објављивања, јер анализира кључни догађај за Сједињене Државе - стварање независне (од Велике Британије) државе 1776. године.

       „Пројекту 1619“ претходио је чланак публицисткиње The New York Times Никол Хана-Џонс која је лансирала: Декларација о независности 1776. и рат који је уследио догодили су се само зато што је Британија желела да укине ропство у својој америчкој колонији, а њени локални поданици - очеви оснивачи Сједињених Држава - борили су се за очување ропства.

       Мери Грабар је специјалиста управо за ово, „британско“ гледиште о оснивању своје земље. Зна оригиналне документе и датуме. И говори о очигледном: ропство у свим колонијама Британске империје (али, наравно, не на територији метрополе) било је од користи за Лондон, било је активно охрабривано...

       Британски покрет за укидање ропства започео је тек 1787. године, четири године након званичног завршетка рата са америчким колонијама за њихову независност.

       Очеви оснивачи Сједињених Држава јесу били робовласници (десет од 12 првих председника). Али, прави узрок рата за независност били су порези Лондона, а не институција ропства.

       У томе што сада потомци робова покушавају да униште државу, почев од тражњења доживотоних и немалих плаћања само за боју коже, можда и постоји нека врста божанске правде, али то није тема за историчаре.

        „Пројекат 1619“ је покренут супротно оценама свих школа и удружења (америчких) историчара, који генерално све добро знају и о независности Сједињених Држава и о Грађанском рату који је почео готово век након 1776. Иначе, кључни узрок тог рата такође није било ропство, већ други економски механизми и подводне струје.

       Масовно фалсификовање историје се не користи само против Русије - са нагласком на њеној улози у Другом светском рату или у светској историји уопште.

       У случају Сједињених Држава, овакви фалсификати постали су оружје у унутрашњој идеолошкој борби - левице против деснице, демократа против републиканаца.

       То је само технологија - и то врло ефикасна - за морално уништавање противника. Зато је у професија историчара поново постала изузетно важна, конфликтна и политизована. У целом свету, а не само на фронтовима руско-западне борбе за истину.

       Можда је време да сви имају на уму да историјска наука није штап против непријатеља, већ трајна потрага за истином.

       У Сједињеним Државама се за „руске позиције“ – односно. за уважавање сопствене историје — све чвршће држе републиканци.

       Расистички „Проиекат 1619“ нису забранили само у Тенесију нео и у свим осталим „трамповским државама“.

       Група републиканских сенатора издала је документ у којем се наглашава: „Нашој младежи није потребно испирање мозгова, које се хвата само за прошле грехове и цепа нашу нацију на два лагера. Програми плаћени новцем пореских обвезника морају бити оријентисани на грађанске вредности које нас обједињујуе, а не форсирати радикалне идеје које разбијају наше друштво“.

       Није лоше речено, нема шта.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари