Републиканци смислили како да Трамп задржи власт преко сената три државе

ЛИНДСИ ГРЕЈЕМ ИХ УПОЗОРИО: АКО УСТУКНЕМО – ВИШЕ НИКАД НЕЋЕМО ИМАТИ СВОГ ШЕФА ДРЖАВЕ

* Да би остао у Белој кући, Трампу су потребни гласови електора из најмање три спорне државе. Избор је пао на Џорџију, Мичиген и Пенсилванију где се републиканци припремају да Трампу отворе „прозор могућности“

* Већ су предложили законе према којима ће електоре на пресудно одлучивање 14. децембра слати - сенати тих држава

* Сва та три сената контролишу Трампови републиканци, а ако закони буду усвојени, на коначно гласање у Вашингтону би отишли  кандидате са листе Демократске странке, већ електори који ће бити ослобођени обавезе да гласају за Бајдена

* Већ се постављају и питања слична овом: шта ако тим Џоа Бајдена 20. јануара буде морао да улази у Белу кућу уз пуцњаву, у буквалном смислу? Појавиле су се и претпоставке да је Трамп сменио министра одбране Марка Еспера због одбијања да му гарантује лојалност војске у случају таквог напада

_________________________________________________________

       „АКО сада устукнемо, у Сједињеним Државама више неће бити председника републиканаца“ - овим речима је утицајни сенатор Линдзи Грејем члановима своје странке објаснио зашто треба да подрже напоре Доналда Трампа напоре да оспори проглашену „Бајденову победу“.

       Изгледа да су га послушали: на нивоу неколико држава припремају терен да Трамп искористи последњу шансу да остане на власти.

       Део обичних Американаца, чак и међу републиканцима, плаши се да ће ситуација изазвати велике турбуленције, укључујући и могући грађански рат.

       Већ се постављају и питања слична овом: шта ако тим Џоа Бајдена 20. јануара буде морао да улази у Белу кућу уз пуцњаву, у буквалном смислу?

Линдси Грејем

       Појавиле су се и претпоставке да је Трамп сменио министра одбране Марка Еспера због одбијања да му гарантује лојалност војске у случају таквог напада.

       Највероватније није било тако јер би Еспер – да јесте - већ сведочио о припреми државног удара.

       Као што се зна, председника САД реално бирају електори који се састају 14. децембра.

       Трамп им је већ поручио да ће направити велику грешку ако гласају за Бајдена који је заједно са својом странком „покрао изборе“.

       У половини америчких држава електори уопште немају законску обавезу да гласају на начин на који бирачи или лидери партија од њих траже да гласају.

       У другој половини, „неверни електори“ биће кажњени ако би 14. децембра гласали за Трампа а долазе из државе у којој је Бајден победио. Али, не кривично. Морали би да плате по хиљаду долара казне.

       Управо толико је платио, на пример, електор из државе Вашингтон који 2016. није гласао за Хилари Клинтон већ за једног индијанског поглавицу.

Бројке показују колико ће која америчка држава имати

представника (гласова) у електорском колегијуму

       Највише неправилности на изборима одржаним 3. новембра било је у градовима Лас Вегас (Невада), Детроит (Мичиген), Филаделфија (Пенсилванија), Атланта (Џорџија) и Милвоки (Висконсин). А сви су под контролом демократа.

       Да САД имају директне изборе на којима грађани непосредно бирају шефа државе – Трамп, после свега што се догодило, не би имао никакве шансе јер – према објављеном - заостаје за Бајденом за неколико милиона гласова. Али, још има шансе да електорски колегијум привуче на своју страну.

       Трампова је још само свемогући Врховни суд САД у којем конзервативци сада имају већину. Међутим, амерички стручњаци за уставно право у већини сматрају да су Трампове шансе да у њему добије битку – готово илузорне. Између осталог и зато што му никаква одлука тог суда не може обезбедити већију у електорском колегијуму.

       Да би остао у Белој кући, Трампу су потребни гласови електора из најмање три спорне државе.

       Избор је пао на Џорџију, Мичиген и Пенсилванију где се републиканци припремају да Трампу отворе „прозор могућности“.

       Већ су предложили законе према којима ће сенати тих држава слати електоре на пресудно одлучивање 14. децембра.

Да ли је Еспер смењен зато што није

гарантовао лојалност војног врха?

        Сва та три сената контролишу Трампови републиканци, а ако закони буду усвојени, на коначно гласање у Вашингтону не би отишли  кандидати са листе Демократске странке, већ електори који ће бити ослобођени обавезе да гласају за Бајдена.

       Трамп је већ уверио скоро пола Америке да су избори намештени и да му је Бајден украо победу. Хипотетички, то може убедити и електоре поменутих држава.

       Ако овај сценарио не прође, Трамп ће – као што је пре неки дан обећао - признати пораз.

       Ако ни он ни Бајден 14. децембра не добију већину од 270 електорских -што је вероватније од про-Трампове већине - Представнички дом Конгреса САД изабраће председника. А у њему су у већини демократе.

       Само, та већина је тања него што је била на страни било које америчке партије последњих деценија...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари