САД пустиле да у украјинском затвору умре амерички новинар који је критиковао Зеленског и Бајдена

ГОНЗАЛО ЛИРА ЈОШ СРЕДИНОМ ОКТОБРА ДОБИО ОБОСТРАНУ УПАЛУ ПЛУЋА СА ОТОКОМ ЦЕЛОГ ТЕЛА

* Гонзалов отац Такеру Карлсону рекао да америчка амбасада у Украјини није учинила ништа да помогне његовом сину: „Амбасада није одговорила ни на један наш захтев. Амбасада у Кијеву није понудила адвоката, није Гонзала посетила у затвору. Њен представник био је само на судском рочишту 8. новембра. Амерички држављанин (Гонзало) је у затвору јер је искористио своје право на слободу говора“

* Милијардер Илон МАСК захтевао да украјински председник Владимир Зеленски објасни хапшење америчког држављанина Лире. Указао је да блогер Лира седи у украјинском затвору, иако су америчке власти Кијеву послале више од 100 милијарди долара

_____________________________________________________________

           У УКРАЈИНСКОМ затвору је умро амерички новинар Гонзало Лира који је био ухапшен 5. маја због ширења „проруских теза“.

           Ово је објавио његов колега Кит Кларенберг.

           Утицајни амерички новинар Такер Карлсон потврдио је ову информацију, позвавши се на Лириног оца.

           Објавио је: „Гонзало Лира старији каже да му је син умро у 55. години у украјинском затвору где је држан због критиковања влада украјинског председника Владимира Зеленског и америчког лидера Џоа Бајдена“.

           У Гонзаловом писму оцу, од 4. јануара, наводи се да је добио двоструку упалу плућа, као и пнеумоторакс и веома тежак случај едема (отока тела).

           Навео је да је оболео средином октобра, али да  је управа затвора то игнорисала. Обратила је пажњу на његово здравствено стање тек тек 22. децембра.

           Упркос томе што је имао такве проблеме са дисањем да је губио свест након минималне активности или чак само 2 минута разговора.

           Његов отац је Карлсону рекао да америчка амбасада у Украјини није учинила ништа да помогне његовом сину:

           „Амбасада није одговорила ни на један наш захтев. Амбасада у Кијеву није понудила адвоката, није Гонзала посетила у затвору. Њен представник био је само на судском рочишту 8. новембра. <...> Амерички држављанин (Гонзало) је у затвору јер је искористио своје право на слободу говора“.

           Амерички милијардер Илон Маск је захтевао да украјински председник Владимир Зеленски објасни хапшење америчког држављанина Лире.

            Указао је да блогер Лира седи у украјинском затвору, иако су америчке власти Кијеву послале више од 100 милијарди долара.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари