Сенат одбацио импичмент, Трамп обећао да ће убрзо изнети своју визију будућности САД

ЗА ИМПИЧМЕНТ ГЛАСАЛА 43 СЕНАТОРА, А 57 СТАЛО НА СТРАНУ БИВШЕГ ШЕФА ДРЖАВЕ

* За даљи развој политичке ситуације у САД можда је подједнако важно то што демократе нису успеле да приволе Сенат, који је у  импичмент-суђењу имао улогу пороте, да Трампу забрани кандидовање на председничким изборима 2024-те

* Након што се захвалио сенаторима и својим адвокатима, екс-председник САД  рекао: „Ово је била фаза најамбициознијег лова на вештице у историји наше земље... Представници једне политичке странке пркосе владавини закона, клевећу законе, подржавају бандите, ослобађају побуњенике и  правосудни систем претварају у инструмент политичке одмазде. Такође: прогоне, уцењују и ућуткују све са којима се не слажу

____________________________________________________

       ГОРЊИ дом Конгреса САД (Сенат)  ослободио је бившег шефа државе Доналда Трампа оптужбе да је подстакао 6. јануара своје присталице на „јуриш на Капитол“ и побуну шротив власти.

       За одбацивање предлога Представничког (доњег) дома да се Трамп ретроактивно опозове гласала су 43 сенатора, а 57 је било против.

       Од импичмента није било ништа иако су на страну Трампових политичких противника стала и седморица републиканаца.

       Што је за даљи развој политичке ситуације у САД можда подједнако важно: демократе нису успеле да приволе Сенат, који је у овом импичмент-суђењу имао улогу пороте, да Трампу забрани кандидовање на председничким изборима 2024-те.

       То је истовремено Трампова победа и пораз Демократске партије и онога што се назива „дубоком државом“.

       Трамп се по завршетку гласања у Сенату захвалио својим адвокатима и сенаторима који нису подржали његов импичмент.

       Само „суђење“ назвао је „новом фазом лова на вештице“, па додао:

       „Ово је била фаза најамбициознијег лова на вештице у историји наше земље... Ниједан председник САД се никада није сусрео са нечим сличним“.

       О својим политичким противницима је рекао:

       „Представници једне политичке странке у Америци имају прилику да слободно пркосе владавини закона, да клевећу законе,  да подржавају бандите, да ослобађају побуњенике и да правосудни систем претварају у инструмент политичке одмазде. Такође: да прогоне, уцењују и ућуткују све са којима се не слажу“.

       Трамп је истовремено обећао да ће ускоро представити своју визију будућности Сједињених Држава.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари