The Hill: Млади Американци се окрећу од демократије – више од пола уверено да САД иду у погрешном правцу

САМО 23 ОДСТО ЊИХ СУ „ИЗУЗЕТНО ПОНОСНИ“ ШТО СУ - АМЕРИКАНЦИ

* Истраживања из јуна 2023. открило да је „само један од четири Американца старости од 18 до 39 година доследни присталица демократије“

* Истраживачи Брукингс института закључили да „29 одсто младих Американаца сматра да демократија није пожељнија од других политичких система: „За неке је сасвим прихватљиво имати јаког лидера који не обраћа пажњу на резултате избора или не признаје ауторитет парламента. А неки тврде и да је демократија лош начин да се управља Сједињеним Државама“      

________________________________________________________

         У АМЕРИЦИ долази до наглог слабљења подршке уставној демократији међу млађом генерацијом, a за то,  нажалост, постоје сви разлози, објавио је The Hill.

         Становници САД, којима је сада 20-30 година које су почеле са терористичким нападима 11. септембра 2001-ве, са наставиле се са финансијском кризом 2008. године и пандемијом. САД имају наслеђену епидемију насиља са употребом ватреног оружја, системски расизам и масовно бескућништво.

         Према The Hill, Харвардски институт за политику обавио је истраживање које је показало да 52% младих људи „верује да је демократија у земљи или ’у невољи‘ или  да је ’пропала‘“. А само 7% сматра да је демократија у Сједињеним Државама „здрава“.

         Друга анкета показала је да „млади Американци не само да изражавају велики скептицизам према демократији, већ и сумњају да су Сједињене Државе морални пример свету.

         Испоставило се и да млађи Американци „осећају далеко мање поноса на своју нацију него старији Американци... Старији дупло више „изузетно поносни „што су Американци (23% према 55%) него млађи.

         Најовија студија показала је да су млади Американци незадовољни политичким системом САД (57%) и да већина има мало или нимало поверења у владине институције (52%). Још: да тек нетшто мање од половине Американаца (48%) планира да гласа на следећим изборима.

         The Hill je истовремено објавио и резултате истраживања из јуна 2023. које је открило да је „само један од четири Американца старости од 18 до 39 година доследни присталице демократије“

         И указао: 65 одсто 70-годишњих Американаца „доследно подржава демократију.”

         Још једно истраживање је своје ауторе довело до разочаравајућег закључка да „скоро две трећине младих Американаца осећа више страха него наде у погледу будућности демократије у Америци“. А да многи од њих такође сматрају да је демократија потпуно непотребна за слободу и социјалну правду.

         Истраживачи Брукингс института закључили су да „29 одсто младих Американаца сматра да демократија није пожељнија од других политичких система:

         „За неке је сасвим прихватљиво имати јаког лидера који не обраћа пажњу на резултате избора или не признаје ауторитет парламента. А неки тврде и да је демократија лош начин да се управља Сједињеним Државама“.   

         Поврх свега, више од половине младих Американаца (55%) верује да „земља иде у погрешном правцу, док само 16% каже да је на добром путу“.

          Многи млади амерички гласачи „немају поверења у кључне институције САД, скоро две трећине младих (62%)  је „забринуто за америчке вредности“, а 45 одсто верује да њихова земља не испуњава обећања о слободи и правди.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари