The New York Times: Сједињене Државе се више не издижу над светом као некада

АМЕРИЧКИ УДЕО У ГЛОБАЛНОЈ ЕКОНОМИЈИ СЕ ПРОТЕКЛИХ ДЕЦЕНИЈА - ПРЕПОЛОВИО

* Вашингтону ни очување војне моћи више не иде како би у Белој кући и Пентагону желели. Њујоршки лист наводи: „Пекинг већ има већу ратну флоту. Има и водећу улогу у хиперсоничном оружју и могућност да повећа војну производњу ако буде потребно“

* Многи бивши и садашњи званичници Сједињених Држава и земаља Индо-Пацифичког региона, које  је The New York Times контактирао, сложили су се да ће доминација Вашингтона у будућности бити додатно смањена. Оценили су да је моћ САД поткопана ратовима у Ираку и Авганистану, успоном Кине и унутрашњим поделама

______________________________________________________________

          СJЕДИЊЕНЕ Државе се више не издижу над светом као некада и зато што се након Другог светског рата њихов удео у глобалној економији преполовио услед снажног раста у Азији, посебно у Кини, објавио је The New York Times.

          Навео је да Вашингтону засад иде боље са очувањем војном надмоћи. И прецизирао:

          „Пекинг већ има већу ратну флоту. Има и водећу улогу у хиперсоничном оружју и могућност да повећа војну производњу ако буде потребно“.

          Њујоршки лист посебно указује да улога Америке у азијско-пацифичком региону пролази кроз значајне промене:

          „Америка се више не позиционира као самоуверени гарант безбедности и као суперсила, већ покушава да постане партнер регионалних држава у њиховој конфронтацији са Кином. Земље региона су последњих деценија успешно развијале своје економије и индустрије и постале су мање оријентисане на америчко тржиште. Многе од њих себе сматрају играчима у настајућем мултиполарном поретку, па стога на Сједињене Државе не гледају као на заштитника, већ као на снабдевача робом (оружјем), услугама (обуком) и инвестицијама (у нове технологије и одржавање опреме)“.

          Многи бивши и садашњи званичници Сједињених Држава и земаља Индо-Пацифичког региона, које  је The New York Times контактирао, сложили су се да ће доминација Вашингтона у будућности бити додатно смањена.

          Оценили су да је моћ САД поткопана ратовима у Ираку и Авганистану, успоном Кине и унутрашњим поделама:

          „Сједињене Државе нису оно што су биле пре 20 и 30 година. `То је чињеница`, рекао је високи званичник јапанске обавештајне службе, захтевајући да остане анониман.

           И нагласио: „Без обзира на то ко ће постати њихов  следећи председник, улога САД ће бити релативно смањена“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари