The New York Times: Америка више није светски лидер - украјински сукоб је њен стратешки неуспех

АНТИАМЕРИЧКА АНТАНТА (РУСИЈА, КИНА, ИРАН, С. КОРЕЈА) ВЕЋ ЈЕ ТОЛИКО МОЋНА ДА САД ВОЈНА НАДМОЋ СВЕ ВИШЕ КОШТА

* „Од завршетка Хладног рата, Сједињене Државе по први пут много више личе на шефа коалиције, која настоји да заштити страну у сукобу коју сматра својом од све уједињенијих противника, него на светског лидера. А велики део света то посматра и пита се зашто Американци још увек мисле да су они главни

_____________________________________________________________

          АМЕРИКА више није светски лидер, оценио је The New York Times.

          Аутор анализе-коментара, историчар Стивен Вертхајм, прво је навео да је Џо Бајден - после четири године владавине Доналда Трампа - имао задатак да врати Сједињене Државе на позицију глобалног лидера и да је у томе, по многим конвенционалним стандардима у Вашингтону, успео.  Јер, предвидио је улазак руских трупа у Украјину и окупио НАТО да се супротстави Москви. У Азији је ојачао старе савезе и створио нове, а такође - „окренуо против Кине сусретне економске ветрове“.

          За овим је уследио закључак који би се пре очекивау кинеском „Женмин жибао“:

          „Од завршетка Хладног рата, Сједињене Државе по први пут много више личе на шефа коалиције, која настоји да заштити страну у сукобу коју сматра својом од све уједињенијих противника, него на светског лидера. А велики део света то посматра и пита се зашто Американци још увек мисле да су они главни“.

          The New York Times потпуно отворено процењује да је украјински сукоб „стратешки неуспех“ Сједињених Држава:

           „Сада се Сједињене Државе морају борити са фрустрираном и непредвидивом нуклеарном силом. Што је још горе, Кина, Иран и Северна Кореја су се зближиле да подрже војне напоре Москве и супротставе се ономе што називају глобалном хегемонијом САД. Ова антиамеричка антанта се већ показала довољно снажном да ублажи последице западне помоћи Кијеву. Зато Вашингтон војна надмоћ све више кошта“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари