Трамп помишљао да „кинеске урагане“ разбија атомским бомбама

ЗАЗИРАО ДА ПЕКИНГ ИМА ТЕХНОЛОГИЈЕ ЗА ИЗАЗИВАЊЕ УРАГАНА И ЊИХОВО УСМЕРАВАЊЕ КА САД

* Посебно га занимало да ли се вештачки створени урагани могу сматрати чином кинеске агресије и да ли би то Сједињеним Државама дало право да узврате ударац?

_______________________________________________________

       ДОНАЛД Трамп је озбиљно подозревао да Кина има, или може да стекне, технологије које би јој омогућиле да ствара вештачке урагане и да их усмерава ка Сједињеним Државама.

        - Био сам присутан када је (Трамп) питао да ли Кина прави урагане, а затим их шаље у САД. Трамп је желео да зна да ли таква технологија постоји. Неко у кабинету је одговорио: "Колико ја знам, не, господине."

       - Једва сам се суздржавао док нисам стигао у своју канцеларију. Не знам где је бивши председник могао да чује за то. Отприлике у исто време, или нешто раније, занимало га је да ли је могуће напасти урагане нуклеарним оружјем“, цитирае је The Hill једног бившег сарадника Трампове председничке администрације.

        Трамп је наводно почео да поставља слична питања „већ у првој години на власти“. Посебно га је занимало да ли се вештачки створени урагани могу сматрати чином кинеске агресије и да ли би то Сједињеним Државама дало право да узврате ударац?

       Амерички медији последњих дана подсећају да је Трамп 2019. године стално предлагао да тропски урагани нападају нуклеарним оружјем, погрешно верујући да ће експлозије смањити њихове размере или чак потпуно уништити тај природни феномен.

       Сличну идеју су износили научници који су у време Хладног рата радили на пројекту Operation Plovshare“.

       Према анкети коју је спровео Тhe Hill у марту 2022. године, Трамп остаје фаворит за избор председничког кандидата Републиканске партије – ако се кандидује за председника Сједињених Држава 2024. године.

       Спремност да га подрже, показало је 59% републиканских бирача који су учествовали у анкети.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари