Трамп ставио вето на војни буџет, прети Ирану због напада на амбасаду САД у Багдаду

У ПРЕДСТАВНИЧКОМ ДОМУ ПОСТОЈИ ВЕЋИНА ДОВОЉНА ДА СЕ ВЕТО ОДБАЦИ

* Бела кућа навела да би буџет у тренутном облику био „поклон Русији и Кини“

_____________________________________________________________

       ДОНАЛД Трамп блокирао је нацрт војног буџета САД за фискалну 2021. који је одобрио Конгрес Сједињених Држава

       Фискална година у САД почиње 1. октобра, а прес-служба Беле куће је поводом Трамповог вета објавила:

       „Нажалост, документ не укључује важне одредбе националне безбедности, садржи клаузуле које вређају наше ветеране и војну историју и у супротности је са напорима администрације да осигура примат Сједињених Држава на пољу националне безбедности и спољне политике“.

       Нагласила је да Трампова администрација „препознаје значај закона за америчку националну безбедност“, али и навела да је тај  документ у тренутном облику „поклон Кини и Русији“.

       Нацрт буџета подржало је више од 300 конгресмена (од укупно 438 чланова Представничког дома), а то значи да Трампов вето може бити одбачен.

       Трамп је, иначе, оптужио Иран за напад на америчку амбасаду у Багдаду и запретио да ће Техеран сматрати одговорним за жртве међу грађанима Сједињених Држава.

       „Нашу амбасаду у Багдаду у недељу је погодило неколико пројектила. Три ракете нису могле да полете. Погодите одакле су дошле: из Ирана. Добијам податке и о новим нападима на Американце у Ираку. Пријатељски саветујем Ирану да се уразуми. Ако и један Американац буде убијен, сматраћу Иран одговорним. Нека размисле!“

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари