Врховни суд САД одбацио изборну тужбу Тексаса којој су се прикључили Трамп и републиканци

НАШАО ДА ТЕКСАС НЕМА ПРАВО ДА ОСПОРАВА РЕГУЛАРНОСТ ИЗБОРА У ДРУГИМ ДРЖАВАМА САД

* Само неколико сати пре одбацивања тужбе тексашког тужиоца, Доналд Трамп јавно је позвао Врховни суд да покаже „велику мудрост и храброст“ јер ће у том случају амерички народ „добити најважнији судско-политички случај у историји земље“

* Нејасно је да ли ће Врховни суд САД разматрати тужбу Трамповог изборног штаба или је ово за актуелног председника крај пута, односно – да му преостаје или да се повуче из политике или да остане у њој активан као лидер републиканаца и да се 2024-те поново кандидује за шефа државе

______________________________________________________________

       ВРХОВНИ суд САД одбацио је тужбу тексашког државног тужиоца Кена Пакстона којом је тражио поништавање резултата председничких избора у четири „колебљиве државе“: Пенсилванији, Џорџији, Висконсину и Мичигену.

       Разлог је формално-правне природе: судије највише америчке инстанце нису нашле основ да Тексас оспори резултате избора у другим америчким државама (четири).

       У саопштењу суда се наглашава: „Техас није доказао правну заснованост свог интереса за то како су друге државе (САД) одржале (председничке) изборе“.

       Тексашког тужиоца и тужбу је било подржало 17 држава у којима су на власти републиканци и више од 100 републиканаца у Конгресу САД. Тачније: основну тврдњу из тужбе да су власти Пенсилваније, Џорџије, Висконсина и Мичигена прекршиле устав САД тиме што су „незаконито мењале изборне законе под маском пандемије коронавируса“.

Врховни суд САД

       Доналд Трамп се прикључио као заинтересована страна и отворено позвао судије Врховног суда да "спасу Сједињене Државе" одлучивши о тужби у његову корист.

       Само неколико сати пре одбацивања тужбе тексашког тужиоца, јавно је позвао Врховни суд да покаже „велику мудрост и храброст“ јер ће у том случају амерички народ „добити најважнији судско-политички случај у историји земље“.

       Преко свог Твитер-налога додатно је нагласио: „То би значило и да се наш изборни процес поново поштује“.

       Нејасно је да ли ће Врховни суд САД разматрати тужбу Трамповог изборног штаба или је ово за актуелног председника крај пута, односно – да му преостаје или да се повуче из политике или да остане у њој активан као лидер републиканаца и да се 2024-те поново кандидује за шефа државе.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари