МИЛЕР: Светска криза неће утицати на градњу Јужног тока!

НОВИ СТАРТ БАНАТСКОГ ДВОРА - НИС ПОСТАЈЕ НАЈВЕЋИ ИЗВОЗНИК

ТАДИЋ ИЗРАЗИО ЗАДОВОЉСТВО СТРАТЕШКИМ ПАРТНЕРСТВОМ СА ГАСПРОМОМ

Милер пустио у рад погон за утискивање гаса

  • МИЛЕР: Гаспром ће у реконструкцију Рафинерије Панчево инвестирати 550 милона евра, тако да ће она после моћи годишње да прерађује 4,8 милиона тона нафте
  • МИЛЕР: После прве године од реконструкције, НИС ће бити највећи извозник у Србији са милијарду евра извоза
  • МИЛЕР: Гаспрома је спреман да учествује у изградњи и инвестирању гасних централа за производњу електричне енергије, уз могућност да им се гас испоручује директно по повољним, преференцијалним ценама
  • БАЈАТОВИЋ: Ако се сви предвиђени послови са Гаспромом реализују, њихова вредност бити пет милијарди евра јер је, поред Јужног тока, предвиђена изградња још једног подземног складишта гаса и три електране на гас у близини великих индустријских центара

        БАНАТСКИ ДВОР, (ФоНет) - Председник Србије Борис Тадић изјавио је да отварање подземног складишта гаса у Банатском двору показује да је била исправна одлука о стратешком партнерству са Гаспромом.

        Тадић је, пошто је са председником управе Гаспрома Алексејом Милером пустио у рад погон за утискивање гаса у складиште, рекао да Србија може поново бити важно енергетско чвориште у Југоисточној Европи.

        Он је истакао да сарадња са руским компанијама само ојачава међународну позицију Србије, која је заинтересована за проширење сарадње са руским, али и са свим компанијама из света.

        Тадић је подсетио да је пре неколико година опасна криза у снабдевању гасом довела у питање, не само грејање у Србији, него и угрозила животе људи и да се сада испуњава обећање о изградњи подземног складишта гаса, које је тада дато.

        Он је рекао да верује да ће Србијагас успети да се избори са тешкоћама, које погађају многе гасне компаније у Европи и да ће у наредном периоду доћи до нових инвестиција у развој произвиодње и складишта гаса.

        Тадић је, говорећи о о изградњи Јужног тока, рекао да ће о том гасоводу разговарати са руским премијером и председником Владимиром Путином и Дмитријем Медведевим, све док тај пројекат не буде завршен.

        Он је додао да ће један крак Јужног тока бити усмерен и ка Републици Српској јер „Србија никад неће оставити РС, без гасног снабдевања“.

        Председник Управног одбора Гаспрома Алексеј Милер је нагласио да је Банатски двор први објекат Јужног тока, који је завршен и поручио да економска криза неће имати утицај на план изградње тог гасовода, који ће бити завршен 2015. године.

        Он је најавио да ће Гаспром у реконструкцију Рафинерије Панчево инвестирати 550 милона евра, тако да ће после реконструкције, она моћи годишње да прерађује 4,8 милиона тона нафте.

        После прве године од реконструкције Рафинерије, предочио је Милер, Нафтна индустрија Србије (НИС) ће бити највећи извозник у Србији са милијарду евра извоза.

        Милер је најавио спремност Гаспрома да учествује у изградњи и инвестирању гасних централа за производњу електричне енергије, као и да се разговара да им се гас испоручује директно по повољним, преференцијалним ценама.

        Директор Србијагаса Душан Бајатовић изјавио је да ће, ако се сви предвиђени послови са Гаспромом испуне, њихова вредност бити пет милијарди евра.

        Он је навео да су поред изградње Јужног тока, предвиђена и још једно подземно складиште гаса и три електране на гас у близини великих индустријских центара.

        Капацитет подземног складишта гаса у Банатском двору је 450 милиона кубних метара и омогућиће несметано снабдевање, у случају да дође до застоја у испорукама гаса из Русије.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари