Чотрић: Нашег тркача нико не може да претекне, Он чврсто држи последње место

НАШЕМ ПОЗНАТОМ АФОРИСТИЧАРУ ИЗАШЛА ИЗ ШТАМПЕ НОВА КЊИГА „ИГРА РЕЧИ“

* „Наши ватерполисти су поново први у Европи. Још једном је потврђено да смо најбољи када нам вода дође до грла

* „У неким земљама најбогатији људи постају председници фудбалских клубова , а код нас председници фудбалских клубова постају најбогатији људи

* „Наш фудбал живи од продаје играча, од тога и умире

_________________________________________________________

       АЛЕКСАНДАР Чотрић (1966) наш актуелни, најактивнији, најпродуктивнији афористичар  од 1984. године од када објављује афоризме у новинама, часописима,али и књигама стекао је богату библиографију и превођен је у многим земљама и антологијама. Сада му је објављена трећа књига о спорту "Игра речи" којој су претходили Зборник афоризама о спорту "Дриблинг духа" и књига афоризама о спорту "Све је у угри":

       У књизи „Игра речи" у издању „Mozzart“ насловио је предговор "Све је велика лопта" у коме пише о историји афоризма те најмање литерарне форме али и о историјату спорта и значају бављења физичком активношћу још од антике до наших дана, јер "спорт формира културу оптимизма, културу ведрине".

       Према Чотрићевим речима, „афоризми о спорту нису распрострањен поджанр у српској афористици, вероватно зато што већ шест деценија у нашој најкраћој форми доминирају мисли које реферирају на друштвене и политичке теме.

        „Ипак, додаје Чотрић, афоризми о спорту такође имају дугу и богату традицију".

        Он затим набраја ко их је све писао од почетка седамдесетих година прошлог века и где су објављивани.

       „Заједничко свим тим ауторима је да су сви волели да пишу на свој хуморни начин и били су страсни навијачи фудбалских клубова“ - констатовао је Чотрић.

      Чотрић наводи да већ десет година пише сваке седмице коментаре на актуелне спортске теме и тако су настајале досетке о свим гранама спорта иако је фудбал на првом месту и има највећи број афоризама који се односе на тај спорт.

       „Наравно, посебну пажњу сам посвећивао оном негативном у спорту, критиковао сам навијачки хулиганизам, намештање резултата, судијске неправде, мешетарење управа, менаџера ,фаворизовање неких и занемаривање других спортова, а посебну пажњу сам посветио спортском клађењу које је последњих година постало веома популарно и неодвојиво од спорта" - забележио је аутор књиге.

       Он је скренуо пажњу читаоцима да је показао и како је пандемија утицала на спорт и потрудио се да каже нешто необично, отрежњујуће и опомињуће али истовремено да буду духовити, иронични и забавни

       Потрудила сам се да Чотрићеве афоризме поделим у неколико група: на тему фудбала, опште на рачун спорта, посебно на разне спортске дисциплине од атлетике, бокса, шаха, до ватерпола...

       Опште о спорту: "У спорту увек постоји победник, али је најлепше кад победи спорт",  "Кад новине пишу о неком спортском функционеру имају дилему да ли да текстове пласирају у спортској или црној хроници", "Политика и спорт не би требало да се мешају, то је експлозивна смеса", "Борилачки спортови се боре да преживе".

       Атлетика: "Нашег тркача нико не може да претекне, Он од старта чврсто држи последње место", „У атлетици такмичари руше рекорде, а у фудбалу навијачи руше све пред собом", „Видели смо на утакмици много трчања, нисмо дошли да гледамо атлетику него фудбал".

       Ватерполо: „Ватерполо је једини спорт у коме нисмо никад потонули", „Не дамо противнику да дише. Наши ватерполисти често потапају играче противничке екипе", „Наши ватерполисти су поново први у Европи. Још једном је потврђено да смо најбољи када нам вода дође до грла".

       Шах: "Неки сматрају да је шах расистички спорт јер бели увек повлаче први потез", "Иза сваког успешног краља у шаху стоји краљица, али и топови", "Не потцењуј пешака у шаху. То је једина фигура која иде само напред" У шаху и рату најлакше је жртвовати пешака".

       Фудбал: "Играмо веома разноврстан фудбал јер користимо елементе бокса, рвања, џудоа, и каратеа", „Наш фудбал живи од продаје играча, од тога и умире", „Нама ништа није тешко, посебно лако примамо голове", „Европа ће памтити наше резултате. Нико никад није успео да тако убедљиво изгуби све мечеве", „Брзина је наш стил игре. Брзо примамо голове", „Меч нису одлучили ни прво ни друго полувреме ни продужеци, већ предигра - тајни сусрет са судијом", „У неким земљама најбогатији људи постају председници фудбалских клубова , а код нас председници фудбалских клубова постају најбогатији људи", „Нисмо имали довољно новца да поткупимо судију, па смо спортски признали пораз", „Није истина да нам је судија поклонио пенал - поштено смо га платили", „Лако је познати утакмицу домаће лиге - више људи има на терену него у гледалишту "...

       Вера Кондев  

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари