Грујић: Одбрана неба Српска имала је своје витезове предвођене генералом Нинковићем

У АТРИЈУМУ ДОМА ВОЈСКЕ ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „ВАЗДУХОПЛОВСТВО И ПВО ВОЈСКЕ РС 1992-1995. ГОДИНЕ“

* Рецензент др Биљана СТОЈКОВИЋ:  Познаваоци ратних прилика на простору бивше Југославије дуго су очекивали ово дело јер су недостајала лична сведочења и чињенице оних који су у великој мери били упућени у први ратни окршај Срба у Босни и Херцеговини са Северноатлантским пактом, а који се збио деведесетих година прошлог века

* Аутор генерал-мајор Живомир НИНКОВИЋ: Ваздухопловство и ПВО Војске РС извршило је све постављене задатке. Високим степеном професионализма, одговорности, патриотизма, храбрости, његови припадници својим делима и жртвама у рату исписали су најзначајније странице славне историје српског и југословенског ваздухопловства. Њих са разлогом треба „укоричити“ и одликовати

_______________________________________________________

       У АTРИЈУМУ Дома Војске Србије јавности је представљена књига аутора Живомира Нинковића, генерал-мајора у пензији, „Ваздухопловство и противваздушна одбрана Војске Републике Српске 1992–1995. године”, чији је издавач Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета” из Зворника.

       На промоцији, која је организована у сарадњи Представништва Републике Српске у Србији и Медија центра „Одбрана” Управе за односе са јавношћу Министарства одбране, говорили су рецензенти др Биљана Стојковић, мр Златомир Грујић и аутор књиге.

       Књига сведочи о борби за слободу Републике Српске и њеног неба, што је у писану реч, а на основу непосредног искуства, преточио ратни командант В и ПВО Војске РС генерал Живомир Нинковић.

Генерал-мајор Живомир Нинковић

       Књига има национално-историјски контекст јер обухвата период новије српске историје, рат у БиХ од 1992. до 1995. године, чије су последице видљиве и данас. Њени јунаци су борци Војске РС који су бранили небо и били битку за одбрану српског народа у Босни и Херцеговини, доприносећи тако опстанку Републике Српске.

       Рецензент, др Биљана Стојковић истакла је да аутор сведеним нараторским стилом, готово у форми рапорта команданта или ратног дневника, уверава читаоца у аутентичност свог сведочења, позивајући се на личну архиву и архиву В и ПВО, али и на извештаје Команде Војске Републике Српске, те на интервјуе и чланке објављене у домаћим и страним медијима.

       – Познаваоци ратних прилика на простору бивше Југославије дуго су очекивали ово дело јер су недостајала лична сведочења и чињенице оних који су у великој мери били упућени у први ратни окршај Срба у Босни и Херцеговини са Северноатлантским пактом, а који се збио деведесетих година прошлог века – закључила је др Стојковић.

       Рецензент мр Златомир Грујић рекао је да је књига генерала Нинковића вечнопис о епопеји српског народа у БиХ који је у наметнутом рату од 1992. до 1995. године, не жалећи жртве, сачувао слободу, опстао на вековним просторима и изградио своју Републику Српску.

       – Имао је своје небеске витезове – припаднике В и ПВО, борце без страха и мане, који у неравноправној борби са највећом војном силом нису устукнули, иако су знали да ће бити први на мети када отпочну напади. Пуни елана, храбри, одлучни, способни и спремни, били су свесни да нико други не може да брани Републику Српску од напада из ваздушног простора и преузели су ту огромну одговорност. Имали су одличне старешине, командире и команданте, предвођене генералом Нинковићем, који о њима пише са највећом љубављу и поштовањем – рекао је мр Грујић и закључио:

       – У суштини ова књига је краћи командантски рапорт о рату од 1992. до 1995. године са оперативно-стратегијског нивоа, чиме је генерал, како је написао „извршио и свој последњи дуг према В и ПВО Војске Републике Српске”.

       Аутор књиге генерал-мајор Живомир Нинковић истакао је да В и ПВО извршило све постављене задатке. Високим степеном професионализма, одговорности, патриотизма, храбрости, његови припадници својим делима и жртвама у рату исписали су најзначајније странице славне историје српског и југословенског ваздухопловства. Њих са разлогом треба „укоричити“ и одликовати.

       http://www.odbrana.mod.gov.rs/sadrzaj.php?id_sadrzaja=2437

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари