Из књиге „Путокази мудрости“: „Кад се љубав охлади, све се мане виде

АУТОР ЈЕ МИЛОРАД МАРИНОВИЋ КОЈИ ДЕЦЕНИЈАМА ПРИКУПЉА ПОСЛОВИЦЕ И МУДРОСТИ

* Мариновићева књига садржи пословице, изреке и мисли 1200 писаца, филозофа, научника, владара, уметника као и низ изрека из десетак, углавном, европских земаља

* Ево само три: Брак је нешто због чега се човек увек каје, било да га склопи или не склопи" (Сократ), "Брак је препоручено писмо обично погрешно адресирано које је интересантно док је затворено" ( Бранислав Нушић), "Брак је тријумф маште над интелигенцијом" (Оскар Вајлд)

________________________________________________________

       „ЗНАТИ није довољно, мора се применити. Хтети није довољно, мора се урадити" - мисао је Јохана Волфанга фон Гетеа, коју је применио  Милорад Мариновић (1950) прикупљајући деценијама пословице, изреке и мисли које исказују неке животне мудрости да би их сада прикупио у једној књизи насловљеној "Путокази мудрости" (Антологија непролазних мисли).

       Ова књига у издању угледне београдске издавачке куће "Албатрос плус" је драгоцена збирка мајсторски одабраних мудрости појединаца, као и порука многих народа израслих из искустава таложених кроз миленијуме.

       Приређивач у свом уводном тексту истиче да је "збирка мудрих мисли одабраних са великом пажњом добри, често незаобилазни путоказ на који се савремене генерације ослањају у свакодневном животу јер су у многим мислима сажети одговори на питања  која и данас очекују одговоре."

       „Одабране мисли, наставио је Мариновић, пуне су дилема, али су такође духовите, шаљиве и саркастичне пошто из њих говоре различити погледи на свет и на човека и тако се често међусобно супротстављају, што им даје додатну вредност".

       Од почетног појма "Амбиција" преко низа мотива, књига је организована у 39 тематских целина по абецедном реду а једино код појма "Бизнис" приређивач је начинио изузетак и ставио га на крај своје збирке јер је сматрао да је овај појам од изузетне важности за савременог читаоца.

       Мариновићева књига садржи пословице, изреке и мисли 1200 писаца, филозофа, научника, владара, уметника као и низ изрека из десетак, углавном, европских земаља.

      Теме његових целина су: богатство и сиромаштво; брак, Част и углед, Добро и зло; Истина и лаж; Ласкање, улизивање, полтронство; Лепота; Љубав; Мисао; Младост и старост; Нада; Новац; Памет, разум, расуђивање; Победа; Поштење; Пријатељство; Разочарање; Самопоуздање; Савети; Слава и популарност; Смех; Срећа; Страх; Стрпљење; Сумња; Штедња, Уметност; Успех; Власт; Време; Врлине и мане; Завист; Знање; Жена; Живот и смрт; Бизнис.

       Навео је и регистар аутора са основним подацима о њима или имена народа, ако се ради о народним непролазним мислима или изрекама.

       Ево неких примера из целина у којима су теме појмови о љубави и браку: "Љубав је поезија чула" (Балзак), "Ако хоћеш да будеш вољен, онда воли" (Сенека),"Без поштовања нема истинске љубави" (Кант), "Кад се љубав охлади, све се мане виде" (Енглеска изрека),"Ко је био вољен - заборавио је. Успомене имају само они који су волели" (Душко Радовић), "Љубав без пара - брод без ветра"(српска пословица)...

       "Брак је нешто због чега се човек увек каје, било да га склопи или не склопи" (Сократ), "Брак је препоручено писмо обично погрешно адресирано које је интересантно док је затворено" ( Бранислав Нушић), "Брак је тријумф маште над интелигенцијом" (Оскар Вајлд), "Брак је у извесним случајевима страховита заблуда или страховита превара са друге стране" (Иво Андрић)...

       Вера Кондев

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари