На српском и „Секс и таштина“ Кевина Квана – аутора бестселера „Сулудо богати Азијци“

ЈЕДАН КРИТИЧАР ЈЕ ОЦЕНИО ДА ЈЕ НОВИ КВАНОВ РОМАН НЕШТО КАО „ПИЦА СА БЕЛИМ ТАРТУФИМА“

* На самом почетку романа читалац сазнаје да су главни  јунаци Луси Черчил и Џорџ Џао. Она је "мешанка" - мајка јој је Кинескиња, отац Њујорчанин племенитог порекла, док је Џорџ Кинез који јој је у раној младости сломио срце. Луси планира да се уда за Енглеза јер више цени своје беле корене. Али, на Каприју, где се углавном догађа централни део заплета, поново се појављује Џорџ који жели да освоји изнова Луси

* Кван се родио у Сингапуру, у једној од најугледнијих и најстаријих кинеских породица на острву. До 11. године живео је са дедом банкаром и баком која је основала Методистичку цркву.  Тада су се родитељи преселили у САД и Кевин је у Тексасу завршио средњу школу и факултет

 __________________________________________________________

         АКО сте видели овај наслов на насловним корицама књиге пише још: Аутор бестселера "Сулудо богати Азијци" да би потенцијални купци тек објављеног превода са енглеског на српски романа Кевина Квана (1973). могли се одлучити да купе роман"Секс и таштина".

         Кевин Кван се прославио у свету, па и код нас, тек недавно када се појавио његов дебитантски роман "Сулудо богати Азијци" који се одмах нашао на листи бестселера и то "Њујорк тајмса". Овај првенац је убрзо преведен на више од 30 језика и продато је два милиона примерака.

Одмах затим је снимљен филм који је такође имао успеха и Кван се уврстио међу холивудске продуценте.

         Убрзо су следила два романа, наставак првога "Богатство на кинески начин" и "Муке богаташа" који се могу наћи у преводу на српски а сада је у књижарама и роман "Секс и таштина".

         На крају књиге, аутор је дописао да "већ од првог поглавља морало би да буде очигледно да је ова књига омаж мом омиљеном роману "Соба са погледом" Е. М .Форестера и његовој филмској адаптацији Џејмса Ајворија и Исмаила Мерчанта. Њихов ми је гениј био инспирација. Хвала и свим оним дивним душама које су ми на свој начин чудесно помогле да напишем ову књигу"

         У Квановој биографији пише да је амерички писац сингапурског порекла и да је сада писац сатиричних романа који могу да се уврсте у романтичне комедије, жанр љубавних дела и да треба, од 2014, убројити га међу пет књижевника на које треба обратити пажњу. Налази се и на топ-листи холивудских аутора који је објавио лист "Холивуд рипортер".

         Кван се родио у Сингапуру, у једној од најугледнијих и најстаријих кинеских породица на острву. До 11. године живео је са дедом банкаром и баком која је основала Методистичку цркву.  Тада су се родитељи преселили у САД и Кевин је у Тексасу завршио средњу школу и факултет.

         Када је прешао у Њујорк, похађао је Парсонову школу дизајна и бавио се писањем за разне магазине и листове укључујући "Њујорк тајмс" где се доцније појавио као један од оних који су на његовој бестселер листи.

         Возећи болесног оца на терапију причао му је приче о својим доживљајима док је живео у  Сингапуру и то му је доцније био један од извора за ликове и приче у првом роману на тему педигреа и богатстава који је насловио "Сулудо богати Азијци".

Кевин Кван

         Када се пре две године појавила најновија  Кванова књига, часопис "Њујорк тајмс бук ривју" објавио је дужи текст о роману "Секс и таштина" у коме је између осталог написано да " када вам Кевин Кван обезбеди собу са погледом на море, будите сигурни да ће то постати позорница прилично екстравагантних догађаја. Нема бољег начина да стигнете на острво Капри од ове књиге а она је ваша карта до тамо".

         На самом почетку романа читалац сазнаје да су главни  јунаци Луси Черчил и Џорџ Џао.

         Она је "мешанка", мајка јој је Кинескиња, отац Њујорчанин племенитог порекла, док је Џорџ Кинез који јој је у раној младости сломио срце. Луси планира да се уда за Енглеза јер више цени своје беле корене.

         На Каприју, где се углавном догађа централни део заплета поново се појављује Џорџ који жели да освоји  изнова Луси.

         „Права љубав пронаћи ће свој пут чак и међу онима опседнутим статусом и несхватљиво богатим. Кевин Кван је осмислио безвремену љубавну причу и наставио да нас учи о свему што се може купити новцем" - констатовао је критичар "Киркуса".

         За новинску агенцију ЦНН  "Кванов нови роман је права модерна љубавна прича зачињена са много хумора и луцидним запажањима о различитим културама".

         Књига је писана да се чита крај топле пећи или пре спавања а читаоци могу бити сигурни да ће добити добру забаву и забавну причу и сазнати много детаља о местима којима се крећу главни јунаци и то је, како је оценио "Паблишерс викли" "књижевни еквивалент пици са белим тартуфима или кавијаром".

         "Ово је најдекадентнији роман Кевина Квана до сада" - закључио је "Ентертејмент викли".

         Вера Кондев 


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари